Το κάρμα της... ρουτίνας

31.03.2008
Σας απασχολεί πώς θα κλείσετε ανοιχτούς λογαριασμούς από προηγούμενες ζωές σας και κάθε φορά που το σκέφτεστε, το μυαλό σας πάει σε κάτι ακραίο που σας γεμίζει άγχος και φόβο; Το κάρμα δεν αφορά μια στιγμή, αλλά είναι μια καθημερινή, εξελικτική διαδικασία. Ένα αυθόρμητο «ναι» ή «όχι», ένα χαμόγελο επιδοκιμασίας ή ένα βλέμμα

Aπό τη Μαρία Ανδρέου

Σας απασχολεί πώς θα κλείσετε ανοιχτούς λογαριασμούς από προηγούμενες ζωές σας και κάθε φορά που το σκέφτεστε, το μυαλό σας πάει σε κάτι ακραίο που σας γεμίζει άγχος και φόβο; Το κάρμα δεν αφορά μια στιγμή, αλλά είναι μια καθημερινή, εξελικτική διαδικασία. Ένα αυθόρμητο «ναι» ή «όχι», ένα χαμόγελο επιδοκιμασίας ή ένα βλέμμα υποτιμητικό, όλα είναι μέρος του. Κάντε το τεστ που ακολουθεί και ανακαλύψτε το δρόμο για την εκπλήρωσή του!
Η λέξη «κάρμα», με όλες τις έννοιες που της δίνουμε, έρχεται στο μυαλό μας κάθε φορά που μπλεγμένοι μέσα σε περίεργες ή δύσκολες σχέσεις και καταστάσεις δεν ξέρουμε πώς να τις εξηγήσουμε και να τις διαχειριστούμε. «Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι γραφτό; Κι αν ναι, τι πρέπει να κάνω;». Ωστόσο, κανείς μας δεν μπορεί να πάρει απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματα. Γιατί, ευτυχώς ή δυστυχώς για εμάς, το κάρμα δεν λειτουργεί έτσι. Δεν ξυπνάμε ένα πρωί από το χτύπημα της πόρτας ενός αγγελιοφόρου που θα μας προειδοποιήσει ότι ήρθε η... μεγάλη στιγμή.
Η εκπλήρωση του κάρμα είναι περισσότερο ένας τρόπος ζωής και λιγότερο μεμονωμένες πράξεις, ένα σύστημα αρχών και αξιών που διέπει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τις επιλογές μας στην καθημερινότητά μας και όχι μόνο εξαιρετικές καταστάσεις. Άλλωστε, όσο καλύτερα αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις της καθημερινής μας ζωής, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε το ίδιο και στην κρίσιμη στιγμή.
Εκτός από λογική, αυτή η τοποθέτηση είναι και ανακουφιστική, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς από προηγούμενες ζωές, δεν γνωρίζουμε εάν εμείς είμαστε οι θύτες ή τα θύματα αυτών που συνέβησαν κάπου, κάποτε ανάμεσά μας, επομένως ούτε και ποιο κάρμα μάς δένει μαζί τους. Καλούμαστε, λοιπόν, στις μικρές καθημερινές στιγμές μας, όταν επικοινωνούμε με τους άλλους, ή και μέσα στη μοναξιά μας, μέσα από τα ενδιαφέροντα, τις ασχολίες, τις συνήθειες και τις πράξεις μας, να εκπληρώσουμε το κάρμα μας, αλλά και να μη δημιουργήσουμε ένα καινούργιο. Απαντώντας στις ερωτήσεις του τεστ που ακολουθεί, σας δίνεται η δυνατότητα αφενός να ελέγξετε αν προχωράτε προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την απαλλαγή των όσων σας βαραίνουν, και αφετέρου να κατανοήσετε καλύτερα πώς εκπληρώνεται το κάρμα.

Ερωτήσεις

1. Δίνετε σε κάποιον δεύτερη ευκαιρία;

α. Πάντα.

β. Μερικές φορές.

γ. Σπάνια ή ποτέ.

2. Όταν κάποιος σας πληγώνει, εσείς συνήθως

α. Τον συγχωρείτε και το ξεχνάτε.

β. Τον συγχωρείτε, αλλά δεν το ξεχνάτε και κουβαλάτε την πικρία μέσα σας για πολύ καιρό.

γ. Δεν τον συγχωρείτε.

3. Έχετε προσπαθήσει να βοηθήσετε τους άλλους όποτε μπορούσατε να το κάνετε; α. Πάντα.

β. Μερικές φορές.

γ. Σπάνια ή ποτέ.

4. Νιώθετε ότι η ατυχία σάς κυνηγάει;

α. Ναι.

β. Μερικές φορές.

γ. Σπάνια ή ποτέ.

5. Πώς αντιδράσατε στην κακή συμπεριφορά αγαπημένου προσώπου;

α. Του φερθήκατε κι εσείς άσχημα.

β. Διακόψατε τη σχέση σας μαζί του.

γ. Αγνοήσατε το πρόβλημα.

6. Όταν κάποιος στενός σας φίλος σε έσχατη ανάγκη προστρέχει σ’ εσάς, εσείς συνήθως...

α. Τον βοηθάτε με πράξεις.

β. Τον στηρίζετε συναισθηματικά.

γ. Θα προτιμούσατε να έχει απευθυνθεί σε κάποιον άλλον.

7. Σ’ ένα φιλανθρωπικό μπαζάρ εσείς θα προσφέρατε...

α. Μερικά όμορφα αντικείμενα.

β. Μερικά όμορφα αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια.

γ. Αντικείμενα που κατέχετε, αλλά δεν σας αρέσουν πια.

8. Αν δείτε να πέφτει από την τσέπη κάποιου ένα χαρτονόμισμα, χωρίς εκείνος να το αντιληφθεί, τι κάνετε;

α. Τίποτα.

β. Το μαζεύετε και του το δίνετε.

γ. Το βάζετε στην τσέπη σας και φεύγετε.

9. Όταν πρέπει να ανταγωνιστείτε κάποιους για κάτι που θέλετε πάρα πολύ...

α. ...δεν διστάζετε να αθετήσετε τους κανόνες προκειμένου να το πετύχετε.

β. ...θα προτιμούσατε να είστε άρρωστος την ημέρα του διαγωνισμού.

γ. ...ελπίζετε να νικήσει ο καλύτερος.

10. Αν ο ταμίας δίνοντάς σας τα ρέστα κάνει λάθος και σας επιστρέψει μεγαλύτερο ποσό, τι κάνετε;

α. Του υποδεικνύετε το λάθος του και του επιστρέφετε τα παραπανίσια.

β. Τα παίρνετε ελπίζοντας ότι δεν θα βρει τον μπελά του.

γ. Το καταλάβατε αφού είχατε φύγει, οπότε δεν επιστρέψατε.

11. Όταν βρίσκεστε σε αντιπαράθεση με κάποιον, εστιάζετε την προσοχή σας περισσότερο...

α. ...στο να δείτε τα πράγματα και από τις δύο πλευρές.

β. ...στο να διατυπώσετε ξεκάθαρα τη θέση σας.

γ. ...στο πώς θα τον κατατροπώσετε.

12. Βάζετε το κοινό καλό...

α. ...πάνω από το δικό σας.

β. ...όσο ψηλά και το δικό σας.

γ. Δεν νοιάζεστε και πολύ γι’ αυτό.

13. Όταν οι άλλοι υποφέρουν εσείς...

α. ...προσπαθείτε να κάνετε κάτι για να ελαφρύνετε τον πόνο τους.

β. ...τη βαθιά σας λύπη.

γ. ...τους αφήνετε χώρο και χρόνο για να ξεπεράσουν τον πόνο τους.

14. Κάνετε συνέχεια τα ίδια λάθη;

α. Ναι.

β. Πότε πότε.

γ. Σπάνια ή ποτέ.

15. Πιστεύετε στη συμπαντική δικαιοσύνη;

α. Απόλυτα.

β. Μερικές φορές.

γ. Όχι.

Βαθμολογία

Ερ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Α 3 3 3 1 1 3 3 2 1 3 3 3 3 1 3

Β 2 2 2 2 2 2 2 3 2 1 2 2 2 2 2

Γ 1 1 1 3 3 1 1 1 3 2 1 1 1 3 1

Αποτελέσματα

Αν συγκεντρώσατε πάνω από 35 βαθμούς Συγχαρητήρια, πιάσατε το νόημα του κάρμα Η αγάπη, η δικαιοσύνη, η τιμιότητα, η αλληλεγγύη, η μεγαλοθυμία, η έλλειψη κακίας και εκδικητικότητας είναι οι αρχές που διέπουν τη στάση σας απέναντι στους άλλους. Χωρίς αμφιβολία, ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που εξελίσσονται συνεχώς, καθημερινά, γίνονται καλύτεροι κι επομένως έχετε κάθε λόγο να πιστεύετε ότι στην κρίσιμη στροφή του δρόμου, τη στιγμή που θα πρέπει να πείτε το μεγάλο «ναι» ή το μεγάλο «όχι», θα δώσετε τη σωστή απάντηση. Προσοχή όμως: μερικές φορές το να συντρέχουμε ανθρώπους που βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των αρνητικών ροπών ή συνηθειών που έχουν -χαρτοπαιξία, ναρκωτικά, λαγνεία, σπατάλη, κ.ά.- ουσιαστικά τους στερούμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουν τον τρόπο ζωής τους, να διδαχτούν από τα λάθη τους και να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Γι’ αυτό προσέξτε ποιοι είναι οι αποδέκτες των καλών σας πράξεων.
Αν συγκεντρώσατε 20 έως 34 βαθμούς Είστε υποψιασμένοι, αλλά όχι αρκετά Αν οι φορές που αδιαφορείτε για τους άλλους και δεν τους δίνετε χείρα βοηθείας είναι επειδή πιστεύετε ότι είναι καλύτερο γι’ αυτούς να μείνουν αβοήθητοι, τότε ανήκετε στην παραπάνω κατηγορία, δηλαδή βαδίζετε πολύ καλά στο δρόμο της εκπλήρωσης του κάρμα σας. Αν όμως ο λόγος που δεν το κάνατε ήταν γιατί δεν θέλατε να «ξεβολευτείτε» ή γιατί πιστεύετε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι άξιος της τύχης του και πρέπει να τον αφήνουμε σ’ αυτήν, τότε μάλλον... στραβά αρμενίζετε. Γιατί όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας χρειαζόμαστε τη βοήθεια των άλλων. Επιπλέον, αυτό που καλούμαστε να προσφέρουμε σε κάποιον μπορεί να μην είναι βοήθεια, αλλά απλώς αυτό που του χρωστάμε. Τέλος, η αδιαφορία για το τι συμβαίνει γύρω μας και η εκμετάλλευση των αδυναμιών των άλλων όχι μόνο δεν μας βοηθάει να εξελιχθούμε, αλλά μπορεί να μας δημιουργήσει καινούργιο κάρμα και περισσότερα... χρέη για τις επόμενες ζωές μας.
Αν συγκεντρώσατε κάτω από 19 βαθμούς Οι ανοιχτοί λογαριασμοί δεν κλείνουν έτσι Δυστυχώς για εσάς οι πιθανότητες να βρεθείτε αντιμέτωποι με πολλές δύσκολες καταστάσεις σ’ αυτήν ή σε επόμενη ζωή σας είναι πάρα πολλές. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι αν και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, δεν βλέπετε την πραγματικότητα και επομένως ο κίνδυνος να χάσετε τις ευκαιρίες που σας δίνονται για να ξοφλήσετε τους παλιούς λογαριασμούς σας είναι μεγάλος. Η αρνητική συμπεριφορά σας προς τους άλλους, οικείους ή αγνώστους, λειτουργεί μόνο εις βάρος σας, ακόμα και όταν υλικά βγαίνετε κερδισμένοι. Εξάλλου, δεν είναι τα υλικά αγαθά που βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι, αλλά το σύστημα αρχών και αξιών που πρεσβεύουμε και εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας. Γυρεύοντας τα πολλά μπορεί και να τα βρείτε, σίγουρα όμως θα χάσετε τα λίγα, αλλά απαραίτητα που χρειάζεστε για να νιώσετε άνθρωποι με «Α» κεφαλαίο.