Ο Κρόνος στην Παρθένο

28.09.2007
Ο «δάσκαλος» Κρόνος στρέφει πλέον το βλέμμα μας στο παρόν, απαιτεί από εμάς να... πατήσουμε γερά στη γη και υπόσχεται να μας ανταμείψει στο μέλλον αν εκμεταλλευτούμε τώρα τα θετικά της επιρροής του. Στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το σημαντικότερο φαινόμενο της διετίας: η μετάθεση του γήινου Κρόνου στην επίσης γήινη Παρθένο, όπου θα παραμείνει αρχικά είκοσι έξι μήνες (έως τις 29.10.09).

από τη Μαρίνα Στεφανίδου, Αστρολόγο - σύμβουλο σχέσεων, διπλ. PCAI

Ο «δάσκαλος» Κρόνος στρέφει πλέον το βλέμμα μας στο παρόν, απαιτεί από εμάς να... πατήσουμε γερά στη γη και υπόσχεται να μας ανταμείψει στο μέλλον αν εκμεταλλευτούμε τώρα τα θετικά της επιρροής του. Στις 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το σημαντικότερο φαινόμενο της διετίας: η μετάθεση του γήινου Κρόνου στην επίσης γήινη Παρθένο, όπου θα παραμείνει αρχικά είκοσι έξι μήνες (έως τις 29.10.09). Έπειτα, ο πλανήτης θα κινηθεί επί ένα πεντάμηνο στις πρώτες μοίρες του Ζυγού (έως τις 7.4.2010), θα επανέλθει ανάδρομος στις τελευταίες μοίρες της Παρθένου και θα απέλθει οριστικά από αυτήν στις 22.7.2010. Στους τριάντα μήνες και δεκαπέντε ημέρες που θα διαρκέσει αυτό το γήινο... ντουέτο θα απαιτήσει από εμάς προσγειωμένη στάση, λογική σκέψη, αφοσίωση στις υποχρεώσεις, προσεκτική διαχείριση των οικονομικών και εστίαση στο παρόν, ώστε να υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για το μέλλον! Η παρούσα στήλη άρχισε με τη μετάθεση του Κρόνου από τον Ταύρο στους Διδύμους. Στην επταετία που μεσολάβησε έγιναν άλλες δύο μεταθέσεις και αναλύθηκε διεξοδικά η επιρροή του. Τώρα γίνεται η τέταρτη και εμείς θα συνοψίσουμε τις βασικές ιδιότητες -θετικές και αρνητικές- αυτού του πλανήτη, ώστε να εντοπίσουμε και να αποκομίσουμε από αυτόν ό,τι μας ωφελεί και να ελιχθούμε προληπτικά για να βγούμε ώριμοι και κερδισμένοι ακόμα και μέσα από τις δυσκολίες που θα φέρει στο δρόμο μας. Κι αυτό επειδή, όταν συνειδητοποιούμε ποια είναι φύση μας (ιδιότητες, ικανότητες, αδυναμίες) και τον προορισμό μας (ανάγκες, προσφορά), τότε παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και την εξυψώνουμε εκεί που της αξίζει. Δεν είμαστε έρμαια της μοίρας -λανθασμένα ρωτάμε «τι θα μου τύχει»-, αλλά ικανοί και υπεύθυνοι διαχειριστές της ζωής μας και κάθε τομέα που την αφορά - υγεία, σχέσεις, στόχοι, χρήμα. Γνωρίζοντας δε τις αστρολογικές προβλέψεις, μπορούμε να σχεδιάσουμε το πώς θα χαρούμε και θα αξιοποιήσουμε τα θετικά και θα μεριμνήσουμε λίγο πολύ για τα αρνητικά, κάνοντας την καθημερινότητά μας πιο δημιουργική και ευκολότερη.

Η κρόνια ενέργεια

Ανέκαθεν ο Κρόνος θεωρούνταν «κακεγέρτης», ακόμα και από τους δασκάλους της σύγχρονης Αστρολογίας (Carter, Jones, Mayo). Ωστόσο, έπειτα από επισταμένες έρευνες τα τελευταία τριάντα χρόνια γράφτηκαν αμέτρητα άρθρα και βιβλία που «αποκαθιστούν» τη φήμη του, υποστηρίζοντας ότι η επιρροή του είναι σημαντική για τη δομή, την ανάπτυξη της συνειδητότητας και την ικανότητα δημιουργίας του ανθρώπου και των κοινωνιών που «χτίζει» γύρω του. Όπως όλοι οι πλανήτες, έτσι και ο Κρόνος έχει θετικές και αρνητικές πλευρές, αλλά θεωρείται δύσκολος, γιατί η επιρροή του είναι έντονη και χαρακτηριστική όταν πρόκειται για αναστολές, φοβίες, το αίσθημα της μοναξιάς, τις ενοχές, την επιβολή των «πρέπει». Ωστόσο, χαρακτηριστική είναι και ανταμοιβή του απέναντι στην οργανωμένη προσπάθεια στο παρόν, που χαρίζει στον καθένα σιγουριά, επιτυχία και κύρος στο μέλλον. Αν σκεφτούμε ότι η συνήθως γλυκιά Αφροδίτη διαλύει σχέσεις και αφήνει τον κοσμάκη να... πεθαίνει από έρωτα αλλά και από τα αποτελέσματα ηδονών κάθε είδους (απιστίες, αφροδίσια, λιχουδιές-χοληστερίνη), ότι εκατομμύρια άνθρωποι χάνονται εξαιτίας του Άρη (ταχύτητα, απερισκεψία, πόλεμοι) ή του Ποσειδώνα (εξιδανικεύσεις, τάσεις φυγής, εξαρτήσεις) και ότι η ευμάρεια του Δία μάς «στέλνει» από παχυσαρκία, άτυχα... τυχερά παιχνίδια ή βεβιασμένες επενδύσεις, τότε ο Κρόνος δεν θα έπρεπε να προκαλεί τρόμο ή δέος. Η βασική διαφορά του με τους άλλους πλανήτες είναι ότι ορίζει το πλήρωμα του χρόνου, γι’ αυτό θεωρείται και πλανήτης του κάρμα, αν και ο κατεξοχήν «μοιραίος» θεωρείται ο Πλούτωνας.

Τα πλην

- Η συμμετοχή του Κρόνου σε δύο εκλείψεις στον άξονα Ιχθύων-Παρθένου (28.8.07 και 21.2.08) ενισχύει την αρνητική επιρροή του.

- Θα αποκαλύψει αδυναμίες και θα δώσει έμφαση σε προβλήματα που αφορούν την προσωπική ζωή ή την καριέρα εκείνων που ανήκουν στα Μεταβλητά ζώδια ή ωροσκόπους. - Θα τονίσει την έλλειψη σιγουριάς, θα πιέσει οικονομικά, θα βάλει «αγκάθια» σε φιλίες και θα ταράξει τους έρωτες των Σταθερών ζωδίων και κυρίως ωροσκόπων.

- Θα προκαλέσει δυσκολίες σε επικοινωνία, σπουδές και ταξίδια των Παρορμητικών ιδίως ωροσκόπων.

- Με το συνδυασμό Γης και Γης θα τονωθεί ο ορθολογισμός, ο σκεπτικισμός, η πρακτικότητα, η οργάνωση, η τάξη, η μεθοδικότητα, η επιβολή της ιεραρχίας, η παραγωγικότητα, η λεπτολογία, ενώ θα μειωθούν η φαντασία, η έμπνευση, η αυτοέκφραση, η δημιουργικότητα, η ανεξαρτησία, το συναίσθημα και θα παραγκωνιστούν οι επιθυμίες, η χαρά και τα όνειρα, αν δεν υπάρξει αντίδραση.

- Η έμφαση στο γήινο στοιχείο επιβάλλει τη ρεαλιστική αντιμετώπιση των καταστάσεων, ευνοεί το συντηρητισμό, αναχαιτίζει την αναζήτηση ιδανικών, την ελευθερία πνεύματος και την ατομικότητα και διευκολύνει τον έλεγχο των ισχυρών πάνω στις μάζες. Όλα τα παραπάνω θα φανούν σύντομα, με τη μετάθεση Δία και Πλούτωνα στον Αιγόκερω (σημειώστε πως γύρω στο 1940 οι Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας διέτρεχαν γήινα ζώδια).

Τα συν

+ Ο Κρόνος θα δώσει στην Παρθένο πρωτοβουλία, ρυθμό και φιλοδοξία. Η ευέλικτη, ευπροσάρμοστη Παρθένος αναζητά τις εξελίξεις και θα μειώσει την κρόνια καθηλωτική τάση, ειδικά σε θέματα υγείας, διατροφής και προστασίας του περιβάλλοντος.

+ Πάλη των τάξεων προμηνύει η αντίθεση Κρόνου - Ουρανού (Αύγουστος-Οκτώβριος 2009 και Απρίλιος-Μάιος 2010) με το ριζοσπάστη Ουρανό να υπερισχύει του Κρόνου, ενισχυμένος και από τον Δία στους Ιχθύς. Άραγε θα λυθεί ή θα... θαφτεί το εργασιακό πρόβλημα και θα επιβληθεί η «πράσινη πολιτική» στη χώρα μας και παγκοσμίως;

ΚΡΙΟΣ Φροντίστε την υγεία σας

Προσωπικά: Το στρες και η κόπωση από υποχρεώσεις και ευθύνες θα μειώνουν ευκολότερα τις αντοχές σας. Μην αμελείτε προβλήματα υγείας, κάντε συνήθεια την υγιεινή διατροφή και τονώστε τον οργανισμό σας με άσκηση και απολαμβάνοντας τις μικρές χαρές και τον έρωτα. Πρακτικά: Το φαινόμενο ευνοεί τις εξελίξεις στη δουλειά σας και την καλή συνεργασία με ανωτέρους, θα αυξήσει όμως και το φόρτο εργασίας. Όμως, θα δυσκολέψει την επικοινωνία με πελάτες ή συναδέλφους και τις σπουδές.

ΤΑΥΡΟΣ Σκιές σε έρωτα & φιλίες

Προσωπικά: Μπορεί να έπαψε ο Κρόνος να πιέζει σχέσεις, γάμο και οικογένεια, αλλά θα υποδαυλίσει την γκρίνια στους αισθηματικούς δεσμούς και στις φιλίες. Ανανεώστε ερωτικά τη σχέση σας, αναζητήστε μια νέα αγάπη, αλλά μην παίζετε με τα συναισθήματα και κρατήστε μια προσγειωμένη στάση. Λύστε τις παρεξηγήσεις με φίλους. Πρακτικά: Προλάβετε την καθοδική τάση των οικονομικών σας κάνοντας πιο συνειδητές προσπάθειες για την εξισορρόπηση της αναλογίας εσόδων-εξόδων. Όσο ο Δίας τα ευνοεί (έως τα τέλη του 2007) διεκδικήστε αυξήσεις ή κληρονομιές. Η αξιοποίηση και η αγορά ακινήτων ευνοούνται μόνο αν ψάξετε το θέμα μετά τις εκλείψεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ Επενδύστε σε σχέσεις & καριέρα

Προσωπικά: Έως τα τέλη της χρονιάς ο Δίας ευνοεί τα αισθηματικά και το γάμο, εξισορροπώντας την επιρροή του Ουρανού που αμφισβητεί τις δεσμεύσεις. Ο Κρόνος, ωστόσο, μπορεί να κλονίσει σχέσεις που έχουν φθαρεί. Αναδομήστε τες βάζοντας νέα όρια και κοινούς στόχους. Πρακτικά: Ο Ουρανός σάς προτρέπει να επαναστατήσετε ενάντια στην εργασιακή ρουτίνα, αλλά οι δυνατότητες να ακολουθήσετε τις επιταγές του είναι περιορισμένες, γιατί ο Κρόνος φέρνει δυσκολίες ή στασιμότητα. Εργαστείτε οργανωμένα και σκληρά, ώστε να κάνετε προόδους (από την άνοιξη του 2008) και να υπάρξει άνοδος έως το 2010!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ Η εποχή της ωριμότητας

Προσωπικά: Ο Κρόνος στην Παρθένο εναρμονίζεται με το ζώδιο ή τον ωροσκόπο σας και σας προσγειώνει στα... μαλακά, για να αντιμετωπίσετε ώριμα επερχόμενες αλλαγές. Στόχος του είναι η επικοινωνία, οι σπουδές, οι γνωριμίες και τα ταξίδια. Πάντως, αν το προκαλέσουν οι καταστάσεις, αντιδράστε στην τάση σας για απομόνωση και αδράνεια. Πρακτικά: Από τη μία η μετάθεση απαλλάσσει τα οικονομικά σας από τη δίχρονη κρόνια πίεση (αν τα οργανώσετε, ίσως και να... ανθίσουν!) Από την άλλη, ίσως να σας κάνει υπέρ το δέον συνεπείς και αγχώδεις όταν εργάζεστε.

ΛΕΩΝ Μην είστε ανασφαλείς!

Προσωπικά: Ώριμοι από το κρόνιο... φροντιστήριο, είστε έτοιμοι να χαρείτε σχέσεις που αξίζουν την αγάπη, τον έρωτα ή τη φιλία σας. Απολαύστε τη γοητεία και τον ερωτισμό της Αφροδίτης στο Λέοντα και κάνετε μια νέα, αισιόδοξη αρχή, μην επιτρέποντας σε ανεδαφικές ανασφάλειες να την εμποδίσουν. Πρακτικά: Τα οικονομικά σας επιτάσσουν σύνεση! Κόψτε μαχαίρι άσκοπα έξοδα, επιλέξτε ένα πιο συμφέρον δάνειο (μετά τις εκλείψεις), διεκδικήστε οφειλές τρίτων ή κληρονομιές και αποκλείστε το ρίσκο και τα τυχερά παιχνίδια. Η μόνη σίγουρη επένδυση τώρα αφορά στα ακίνητα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Οι σχέσεις στο μικροσκόπιο

Προσωπικά: Μη φορτώνεστε ευθύνες και σταματήστε την αυστηρή κριτική, αλλιώς θα νιώσετε αδικημένοι και ίσως καταλήξετε μόνοι. Αν ξέρετε τι θέλετε και τι μπορείτε να δώσετε σε αντάλλαγμα, θα ανανεώσετε μια σχέση που αξίζει εκδηλώνοντας τον έρωτά σας και δείχνοντας αγάπη και κατανόηση. Πρακτικά: Βάλτε όρια σε οικογενειακές υποχρεώσεις και αποφύγετε επαγγελματικές συνεργασίες με συγγενείς. Στη δουλειά οι πιέσεις θα φανούν από τη νέα χρονιά, ίσως δε να δυσκολέψει η συνεργασία με τους ανωτέρους σας. Ωστόσο, η προσεγμένη διατροφή και η μέριμνα για εσωτερική ισορροπία θα σας κάνουν πιο αποδοτικούς.

ΖΥΓΟΣ Up στον έρωτα, down στις αντοχές!

Προσωπικά: Βρείτε χρόνο για ό,τι θεωρείτε ευχάριστο και δημιουργικό, απολαύστε τον έρωτα και αναθερμάνετε τη σχέση σας. Πρωτεύει, ωστόσο, να τονώσετε τη διάθεσή σας φροντίζοντας τον εαυτό σας μέσα κι έξω, πριν την αποδυναμώσει η κρόνια επιρροή. Πρακτικά: Πολλά παίζονται εδώ: φιλοδοξίες, επαγγελματικές εξελίξεις, αλλαγή εργασιακής θέσης ή αντικειμένου. Αν και θέλετε να αντιδράσετε σε ωράρια ή δύστροπους συναδέλφους, καλύψτε τα νώτα σας. Αντί να... βράζετε στο ζουμί σας, ελιχθείτε και προωθήστε τα σχέδιά σας. Τέλος, μειώστε το στρες με άσκηση, ξεκούραση και... βιταμίνες.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ Προβληματισμός σε φιλίες, έρωτα ή... χρήμα

Προσωπικά: Ο Ουρανός σάς προκαλεί εύκολα την πλήξη όσον αφορά ήπιες και γνώριμες αισθηματικές καταστάσεις, ενώ ο Κρόνος θα φέρει προβλήματα σε φιλικούς δεσμούς ή αστάθεια ή γκίνια στον έρωτα. Ανανεώστε φιλίες και ξεκαθαρίστε την κατάσταση στις υπόλοιπες σχέσεις σας. Με τα παιδιά χρειάζεστε υπομονή και κατανόηση. Πρακτικά: Έως τα τέλη της χρονιάς ο Δίας ευνοεί τα έσοδα, το ρίσκο και τον τζόγο, αλλά και τη σπατάλη! Επείγουν η οργάνωση των οικονομικών σας και η αποφυγή... θαλασσοδανείων, ειδάλλως η μη συνετή διαχείριση θα σας προκαλέσει άγχος.

ΤΟΞΟΤΗΣ Έμφαση σε καριέρα & γάμο

Προσωπικά: Ο Κρόνος στην περίπτωσή σας θα δώσει την... ευχή του σε γάμους που βασίζονται στην αμοιβαιότητα, αλλά θα κρίνει αυστηρά όποιες σχέσεις ταλαντεύονται - ήδη το κάνει και ο Ουρανός. Τουλάχιστον, όσο ο Δίας στον Τοξότη ευνοεί τα αισθηματικά, δώστε τα... ρέστα σας σε σχέσεις που αξίζουν. Πρακτικά: Εδώ ο Κρόνος θα επιβραβεύσει τις μεθοδικές προσπάθειες για επαγγελματική ανέλιξη, αλλά θα προσθέσει ευθύνες ή θα προκαλέσει τριγμούς στα επαγγελματικά, αν δεν εργαστείτε σκληρά και προπαντός ευέλικτα. Ευτυχώς, η συνεργασία με συναδέλφους θα βελτιωθεί.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Προσέξτε την επικοινωνία!

Προσωπικά: Τον τρόπο που επικοινωνείτε στοχεύουν οι κρόνιες πιέσεις, δυσκολεύοντας σχέσεις με συγγενείς και κάνοντας τη συμπεριφορά σας πιο συντηρητική. Ακούστε τους άλλους προσεκτικά και κρατήστε την άποψή σας για τον εαυτό σας αν νομίζετε πως εκφράζοντάς τη θα δημιουργηθούν αντιθέσεις. Πρακτικά: Ο Ουρανός διασπά την προσοχή σας και ο Κρόνος καθυστερεί ή προκαλεί άγχος σε σπουδές και επιμόρφωση. Πότε γίνεστε εύστροφοι και τολμηροί, πότε εγκλωβίζεστε σε στενά όρια δράσης με τις ανάλογες επιπτώσεις στη δουλειά. Ελιχθείτε όταν δυσκολεύει η συνεργασία με συναδέλφους ή πελάτες.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Αστάθεια & μεταπτώσεις

Προσωπικά: Αν και φέτος η Αφροδίτη ευνοεί όσο ποτέ τα αισθηματικά, η ερωτική διάθεση και δράση σας θα είναι ή του ύψους ή του βάθους - άλλοτε θα έχετε όρεξη για τρέλες και άλλοτε ο Κρόνος θα παγώνει τη libido σας. Σκαμπανεβάσματα θα υπάρξουν και στις φιλίες σας. Μήπως φταίτε κι εσείς; Πρακτικά: Το χρήμα και τα μάτια σας! Ο Κρόνος προκαλεί ύφεση στα οικονομικά, ο Ουρανός σπατάλες και ρίσκα και οι εκλείψεις άτσαλη διαχείριση. Οι ανασφάλειες, οι φοβίες, τα κληρονομικά ή ορμονικά προβλήματα που θα προκαλέσει ο Κρόνος απαιτούν επίσης προσοχή.

ΙΧΘΥΕΣ Μην ονειροβατείτε...

Προσωπικά: Οι αμφίρροπες επιρροές φέρνουν τα πάνω κάτω στην προσωπική ζωή σας. Ο Ουρανός σας κάνει πιο τολμηρούς και αντιδραστικούς, οι εκλείψεις σας αποπροσανατολίζουν, ο Δίας ευνοεί το γάμο και την απόκτηση οικογένειας και ο Κρόνος φέρνει προσγειώσεις. Συνειδητοποιήστε πού βρίσκεστε και πράξτε ανάλογα. Πρακτικά: Ευτυχώς, ο Δίας στο Μεσουράνημα θα ευνοεί έως τα τέλη της χρονιάς τις εξελίξεις στην καριέρα σας. Ο Ουρανός απαιτεί αλλαγές και δημιουργική απασχόληση, ενώ η έμμεση επιρροή του Κρόνου μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις, στασιμότητα και κάποιες δυσκολίες στη συνεργασία με ανωτέρους ή συνεταίρους. Ελιχθείτε ψύχραιμα και μη βάζετε ανέφικτους στόχους.