Κώστας Λεφάκης: Οι γυναίκες κι εγώ

17.03.2009
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Η μοίρα των γυναικών" στη ζωή, στον έρωτα, στην ομορφιά, συναντήσαμε τον Κώστα Λεφάκη και συζητήσαμε μαζί του για τις γυναίκες, τη γυναικεία φύση, την αυτογνωσία που απορρέει από την εμπειρία και τη γνώση, αλλά και για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του.

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του "Η μοίρα των γυναικών" στη ζωή, στον έρωτα, στην ομορφιά, συναντήσαμε τον Κώστα Λεφάκη και συζητήσαμε μαζί του για τις γυναίκες, τη γυναικεία φύση, την αυτογνωσία που απορρέει από την εμπειρία και τη γνώση, αλλά και για πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του.

- Αναφορικά με το βιβλίο σας: «Η μοίρα των γυναικών» με «πρωταγωνίστρια» την Αφροδίτη, θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι η ιδιαίτερη σχέση σας με τις γυναίκες.

«Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης της ομορφιάς και της αρμονίας, σχετίζεται δε με τη γυναίκα και τη φύση της. Είναι ένας πλανήτης που έχει να κάνει με τη θηλυκή ανατομία, πιο συγκεκριμένα με τη σωματοδομή και την αισθητική της, αλλά και με το πεπρωμένο των σχέσεών της - αυτών που παίζουν σημαντικό ή και καθοριστικό ρόλο στη ζωή της, πέρα από τη σωματική επαφή. Σχετίζεται, ακόμη, και με τις σχέσεις που κάνει σε φιλικό, κοινωνικό ή πολιτικό επίπεδο».

- Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;

«Γράφω εξειδικευμένα βιβλία για την πολιτική από το 1985 και για το ποδόσφαιρο από το 1988. Κι επειδή πάντα υπήρχαν γυναίκες που έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, καθώς και αρκετές... οπαδοί, αν θες, το είδα σαν προσφορά αγάπης απέναντί τους. Παράλληλα, θέλησα να νιώσω ότι έχω προσφέρει και εγώ κάτι για να διευκολύνω όποιον νιώθει μπλεγμένος σε αυτόν το λαβύρινθο της πληροφόρησης που λέγεται "πρόβλεψη", της ερμηνείας και της ανάλυσης».

-Σας πήρε καιρό η έρευνα;

«Είναι μια δουλειά που κράτησε πάνω από 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Βάσει της εμπειρίας μου των 35 χρόνων στο χώρο της αστρολογίας, έκανα μια ολοκληρωμένη μελέτη για την Αφροδίτη και την επιρροή της στη γυναικεία φύση. Επιπλέον, πιστεύω ότι υπάρχει μια νεύρωση που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει στην υστερία με τον ωροσκόπο, ενώ θα έλεγα ότι η γυναίκα επηρεάζεται πιο πολύ από την Αφροδίτη, όσον αφορά το χαρακτήρα και το πεπρωμένο της, και ο άντρας από τον Άρη, όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία, την επίδοση και την καριέρα του».

- Δηλώσατε πρόσφατα σε μια εκπομπή ότι γνωρίζετε τις γυναίκες καλύτερα από όλους...
«Ε, βέβαια...».

- Μπορεί ένας άντρας, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, να μάθει σημαντικά πράγματα για τη γυναικεία φύση;
«Βέβαια. Είπα ότι ξέρω τις γυναίκες καλύτερα. Πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιες τον εαυτό τους καλά. Δεν έχω μαλώσει ποτέ με γυναίκες, συνήθως δεν τα πάω καλά με το φύλο μου. Οι καβγάδες μου είναι με τους άντρες, ίσως γιατί έχω πατριαρχικό ταμπεραμέντο και είμαι και λιγάκι ανταγωνιστικός. Αλλά έχω γνωρίσει τις γυναίκες πολύ καλά και μέσα από τη δουλειά μου. Να σημειώσω, βέβαια, ότι υπάρχουν κάποιες κυρίες, επώνυμες στον καλλιτεχνικό χώρο, που δεν μου αρέσουν γενικότερα και με τις οποίες ήρθα σε σύγκρουση».

- Τι εννοείτε;
«Απλώς δεν τα πάω καλά με αυτού του είδους τις επώνυμες».

- Δηλαδή;
«Θεωρώ ότι κάποιες από αυτές πράττουν πολύ καλά για τον εαυτό τους, αλλά δεν τις ενδιαφέρουν οι άλλοι. Με έχουν πολεμήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από παράγοντες και ανθρώπους της σόουμπιζ, όπως, για παράδειγμα, κάποια πολύ γνωστή, για την οποία είχα προβλέψει ότι θα χωρίσει. Μου κάκιωσε τόσο, που επί χρόνια μου έκλεινε τους τηλεοπτικούς δρόμους. Όταν μου ζητείται να κάνω προβλέψεις και το αντικείμενο της δουλειάς μου είναι να ερμηνεύω σωστά -χωρίς να είμαι διορατικός-, οφείλω να πω αυτό ακριβώς που βλέπω!».

- Αυτά όμως που μου περιγράφετε περιορίζονται μόνο στις επώνυμες γυναίκες;
«Ναι. Έτσι πιστεύω. Από την άλλη, έχω πάρα πολύ καλή σχέση με πολιτικούς, είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς. Δεν τα βρίσκω με εκείνες που εργάζονται σε διευθύνσεις παραγωγής. Οι μόνες που δεν τα έχω πάει καλά μαζί τους».

- Μήπως γιατί αυτές οι γυναίκες ξεφεύγουν από το κλασικό θηλυκό πρότυπο και εκπέμπουν περισσότερο δυναμισμό;
«Όχι, όχι, δεν τα πάω καλά με το συγκεκριμένο είδος».

- Πολλοί επώνυμοι, ωστόσο, έχουν ένα είδος σχέσης εξάρτησης με τον αστρολόγο τους.
«Κανείς επώνυμος δεν έχει σχέση εξάρτησης μαζί μου. Εμένα με λατρεύει ο λαός. Πιστεύω ότι αν κατέβαινα στις εκλογές, ως υποψήφιος πολιτικός, θα έβγαινα με το πρώτο. Νιώθω πολύ έντονα την αγάπη των απλών ανθρώπων, αυτών που βρίσκονται γύρω μας. Είχα δηλώσει ότι είμαι ο αγαπημένος του ελληνικού λαού. Τότε, μάλιστα, είχαν ενοχληθεί κάποιοι αστρολόγοι. Είκοσι χρόνια μετά επαναλαμβάνω αυτή τη φράση: "Ναι, είμαι ο αγαπημένος του ελληνικού λαού στην αστρολογία"».

- Θα ήθελα να παραμείνουμε στο βιβλίο σας... Σε τι θα βοηθήσει μια γυναίκα η ανάγνωσή του;
«Μια γυναίκα, διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, θα μάθει καλύτερα τον εαυτό της, ώστε να εξοπλιστεί ανάλογα για το μέλλον. Εξάλλου, θα δείτε ότι στο βιβλίο υπάρχει ενότητα με προτάσεις βελτίωσης κάποιων αρνητικών πλευρών του χαρακτήρα. Στο σύνολό του, άλλωστε, αποτελεί μια σύνθετη αναφορά, καθώς περιλαμβάνει και την Αφροδίτη και τα αρχέτυπα».

- Παρατήρησα στο βιβλίο ότι κάνετε μια επιλογή στις Αφροδίτες...
«Παρουσιάζω απόλυτα σωστά και ολοκληρωμένα την Αφροδίτη. Δεν μπορεί να υπάρχουν 150 Αφροδίτες! Η Αφροδίτη, λόγω της μικρής απόστασής της από τον Ήλιο, μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο ζώδιο με αυτόν, στο επόμενο, στο μεθεπόμενο και ένα ή δύο ζώδια πίσω του. Έτσι, συμπληρώνονται 60 αφροδίσιοι τύποι γυναικών».

- Τι είναι ο ωροσκόπος;
«Είναι ένα στοιχείο που καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου να έχει μια δεύτερη λύση, εάν δεν συμπαθεί το ζώδιό του».

- Ο ωροσκόπος με την Αφροδίτη έχουν κάποια σχέση;
«Καμία. Ο ωροσκόπος αφορά τη σχέση μας με τη Γη, το γήινο στοιχείο. Δείχνει την επιρροή που δεχόμαστε από αυτό».

- Λέγεται όμως ότι από κάποια ηλικία και μετά κυριαρχεί ο ωροσκόπος μας...
«Ναι, γιατί όσο μεγαλώνουμε, πλησιάζουμε προς το θάνατο και ο ωροσκόπος στη μεγάλη ανάλυση, τη σύνθετη, δείχνει πώς θα φύγουμε από τη ζωή. Το ζώδιό μας δείχνει τη γέννησή μας, η Σελήνη τη διαδρομή από τη γέννηση μέχρι το θάνατο και ο ωροσκόπος, σε σχέση με όλους τους άλλους αστρικούς παράγοντες του ωροσκοπίου, δείχνει τη διαδικασία του τέλους».

- Ποια είναι η πιο ευνοϊκή θέση της Αφροδίτης σε γενικές γραμμές;
«Η πιο ευνοϊκή θέση της είναι στον Ταύρο, στο Ζυγό ή στους Ιχθύς και είναι πάντα καλό όταν η Αφροδίτη προηγείται της ανατολής του Ήλιου».

- Οι πιο δυσμενείς θέσεις της ποιες είναι;
«Όταν βρίσκεται σε πτώση, δηλαδή στην Παρθένο, στο Σκορπιό και στον Κριό. Σε αυτά τα τρία ζώδια η Αφροδίτη είναι πιο προβληματική».

- Για ποιο λόγο είναι προβληματική;
«Γιατί σε αυτά τα ζώδια δεν εκδηλώνει την ποιότητά της. Οι τρεις τελευταίοι ζωδιακοί χώροι δεν την αφήνουν να εκφράσει τις θετικές πλευρές της».

- Όσον αφορά τις γυναίκες, τα πάντα καθορίζονται από την Αφροδίτη;
«Ναι, όσον αφορά το συναίσθημα. Η Αφροδίτη, ο Ερμής, ο Άρης και η Σελήνη είναι οι τέσσερις ουράνιοι παράγοντες που εκπροσωπούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η Αφροδίτη δείχνει πόσο πετυχημένα θα συνεργαστούμε και πώς θα συμβιώσουμε ή θα συνταιριαστούμε με τους άλλους. Δεν έχει να κάνει τόσο με το σεξ όσο με την αγάπη, την τρυφερότητα, το "μοιράζομαι"».

- Αν όμως δεν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, το άτομο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάτι;
«Όχι, έχει απλώς τη δυνατότητα να ασκηθεί για να το βελτιώσει. Αυτό δεν είναι θέμα της αστρολογίας, αφορά γενικότερα το κατά πόσο κάποιος, ανεξάρτητα από το ζώδιό του και την ημερομηνία γέννησής του, θέλει να βελτιώσει το χαρακτήρα του».

- Ποια είναι η ανάγκη που καλύπτει μια πιο εξειδικευμένη αστρολογική έκδοση;
«Νομίζω ότι ζούμε την εποχή της εξειδίκευσης. Επειδή η αστρολογία είναι ολιστική, δηλαδή μπορεί να ερμηνεύσει τα πράγματα μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο, πρέπει να κάνουμε focus, όπως γίνεται σε διάφορες επιστήμες. Για παράδειγμα, στην ιατρική δεν γίνεται να πάρεις όλες τις ειδικότητες».

- Η εξειδίκευση, όμως, δεν έχει να κάνει περισσότερο με τον επαγγελματία; Πόσο αφορά τον απλό αναγνώστη;
«Ο αναγνώστης έχει δικαίωμα να επιλέγει. Αν και στην εποχή μας ακόμη και οι αναγνώστες αναζητούν την εξειδίκευση και θέλουν βιβλία που εστιάζουν στα θέματα που τους αφορούν».

Από τη Βίκυ Διαμάντη