Επαγγελματικός ονειροκρίτης

09.04.2009
Μπορεί να κάνουμε διάφορα όνειρα για την καριέρα και την επαγγελματική μας κατάσταση γενικότερα, τι μπορούν όμως να μας πουν για θέματα δουλειάς τα κανονικά όνειρα, αυτά που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε; Ο ονειροκρίτης που ακολουθεί θα μας δώσει μερικές ιδέες.

Μπορεί να κάνουμε διάφορα όνειρα για την καριέρα και την επαγγελματική μας κατάσταση γενικότερα, τι μπορούν όμως να μας πουν για θέματα δουλειάς τα κανονικά όνειρα, αυτά που βλέπουμε όταν κοιμόμαστε; Ο ονειροκρίτης που ακολουθεί θα μας δώσει μερικές ιδέες.

Τα όνειρα μπορούν να μας πούνε πολλά, αν είμαστε σε θέση να τα αποκωδικοποιήσουμε. Μας μιλάνε για τα απωθημένα συναισθήματά μας και για όλα όσα υποσυνείδητα ξέρουμε, αλλά δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να τα φέρουμε σε επίπεδο συνειδητοποίησης. Ακόμα, απελευθερώνουν τις διαισθητικές ικανότητες που οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε, ώστε να παίρνουμε τις απαντήσεις σε όσα μας απασχολούν από ένα ανώτερο πεδίο. Έτσι, μπορούν να γίνουν ένας οδηγός, φτάνει βέβαια να τα αντιμετωπίζουμε απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες και πρόθυμοι να δούμε ακόμα και αλήθειες, που δεν είναι τόσο «βολικές» για εμάς.

Συνήθως, στη συμβολική ονειρική γλώσσα, τα αντικείμενα και οι καταστάσεις έχουν μια διαφορετική εξήγηση για τον καθένα. Ακόμα και οι παραδοσιακές ερμηνείες ποικίλλουν. Για παράδειγμα, το να ονειρευτεί κάποιος ψάρια μπορεί να σημαίνει λαχτάρα, κατά άλλους λεφτά ή για ορισμένους επαφή με το ασυνείδητο. Ωστόσο, κάποιες γενικές κατευθυντήριες ισχύουν για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Σε αυτό το κείμενο σταχυολογήσαμε μερικές ερμηνείες αναφορικά με έναν τομέα πολύ σημαντικό για τους περισσότερους από εμάς: τη δουλειά μας. Και γιατί όχι; Όλο και περισσότερο γίνεται πια συνείδηση ότι για να επιτύχει κανείς επαγγελματικά, χρειάζεται και άλλα πράγματα πέρα από τη δυναμική προσωπικότητα, τα τυπικά προσόντα ή τις γνωριμίες. Χρειάζεται συναισθηματική νοημοσύνη, ικανότητα στην επικοινωνία και, πάνω απ’ όλα, επαφή με τον εαυτό του, με τα χαρίσματά του και τις επιθυμίες της καρδιάς του. Με τον αληθινό πυρήνα της ύπαρξής του. Τα όνειρα, λοιπόν, είναι ο ιδανικός τρόπος για να διατηρούμε μια τέτοια επαφή.

Ας δούμε μερικές ερμηνείες που θα μας βοηθήσουν να εξηγούμε τα δικά μας ονειρικά σύμβολα.

Απόλυση

Όχι, δεν πρόκειται να χάσετε τη θέση σας. Ένα τέτοιο όνειρο σημαίνει ότι θέλετε να δοθεί τέλος σε μια κατάσταση πού ήδη υπάρχει, ή γενικότερα σε μια σχέση στη ζωή σας. Δείχνει επίσης ότι καταπνίγετε εκείνο που επιθυμείτε περισσότερο.

Αποτυχία
Αν δείτε ότι αποτυγχάνετε στη δουλειά, σημαίνει πως δεν διαχειρίζεστε σωστά τις καταστάσεις. Πρέπει να είστε πιο ρεαλιστές, δραστήριοι και γιατί όχι και επιθετικοί και να μην αφήνετε το φόβο να σας καταλαμβάνει.


Αυτοκίνητο
Αν στο όνειρο οδηγείτε, αυτό δείχνει τη φιλοδοξία, την παρόρμηση και την ικανότητά σας να κινείστε από το ένα στάδιο της ζωής σας στο επόμενο - το πώς τα καταφέρνετε εξαρτάται από την ομαλή εξέλιξη της διαδρομής. Εφόσον είστε ο οδηγός, παίζετε ενεργό ρόλο στην πορεία της ζωής σας, ενώ αν είστε επιβάτης, αφήνετε στους άλλους να κάνουν κουμάντο, ιδίως αν κάθεστε στο πίσω κάθισμα, πράγμα που μάλλον φανερώνει μειωμένη αυτοπεποίθηση. Η κλοπή του αυτοκινήτου έχει σχέση με την απώλεια ενός κομματιού της ταυτότητάς σας, που προήλθε από μια αλλαγή, όπως την απόλυσή σας ή το χωρισμό από το σύντροφό σας. Αν δεν βρίσκετε πού έχετε παρκάρει, πιθανόν δεν ξέρετε πού θέλετε να πάτε στη ζωή. Αν αποφύγατε παρατρίχα το τρακάρισμα, πάλι, φανερώνει σύγκρουση με άλλους σε θέματα πεποιθήσεων ή στόχων. Από το μέγεθος του τραυματισμού σας στο δυστύχημα θα εξαρτηθεί πόσο θα πληγείτε από την αναμέτρησή σας με αυτό το άτομο ή τα άτομα.

Αφεντικό
Το πρόσωπο αυτό εκπροσωπεί την αυταρχική, εξουσιαστική πλευρά του χαρακτήρα σας. Ίσως να δείχνει το διεκδικητικό, γεμάτο αυτοπεποίθηση εαυτό σας. Ή μπορεί να δηλώνει την ενασχόλησή σας με τη δουλειά σε βαθμό εμμονής. Ίσως, πάλι, το αφεντικό να συμβολίζει τους περιορισμούς σας και την έλλειψη αυθεντικότητας εκ μέρους σας. Αν δείτε ότι το φοβάστε, συμβολίζει το φόβο σας προς την εξουσία. Η ερμηνεία του ονείρου εξαρτάται από το είδος της σχέσης που έχετε με το συγκεκριμένο πρόσωπο . Πιθανώς να σας κατατρώει εργασιακό στρες.

Αφθονία
Είναι μια προειδοποίηση για να κάνετε οικονομία στους πόρους και στην ενεργητικότητά σας. Η αφθονία στην ποικιλία πραγμάτων προοιωνίζεται ένα μέλλον με άνεση, ευτυχία και επιτυχία.

Διαμέρισμα
Συμβολίζει την κατάστασή σας, οικονομική και προσωπική. Αν είναι μεγάλο και πολυτελές, φανερώνει αύξηση στο εισόδημά σας και βελτίωση της οικογενειακής σας ζωής. Ένα μίζερο και σκοτεινό διαμέρισμα δείχνει ατυχία και πιθανή απώλεια σε χρήματα ή σχέσεις.

Επιτραπέζια παιχνίδια
Δείχνουν πώς προχωράτε στη ζωή. Ανάλογα με την πορεία σας στο παιχνίδι, θα είναι και τα επιτεύγματά σας στο υλικό επίπεδο. Το είδος του παιχνιδιού που παίζετε μπορεί να σας δώσει περισσότερες ερμηνείες.

Ημερολόγιο
Εκπροσωπεί το πέρασμα του χρόνου και γεγονότα του παρελθόντος ή αποτελεί υπενθύμιση ενός σημαντικού γεγονότος, ραντεβού ή ημερομηνίας.

Θαμπάδα

Αν βλέπετε τα πάντα θαμπά, σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε κάτι που αρνείστε να παραδεχτείτε. Δείχνει επίσης μυστικά και σύγχυση. Ίσως νομίζετε ότι κάποιος προσπαθεί να κρατήσει κάτι κρυφό από εσάς.

Κινητό τηλέφωνο
Η παρουσία ή η χρήση του στο όνειρο δείχνει τη δεκτικότητά σας σε νέες πληροφορίες και την κινητικότητά σας. Η απώλειά του δείχνει έλλειψη επικοινωνίας και απώλεια επαφής με κάποιο κομμάτι του εαυτού σας.
Η ανακάλυψη ενός κινητού συμβολίζει την επανασύνδεση και το άνοιγμα προς τους άλλους.

Κομπιούτερ
Φανερώνει νέες ευκαιρίες. Μπορεί όμως να σημαίνει και έλλειψη ατομικότητας και υστέρηση συναισθημάτων. Ότι συχνά πηαίνετε με το ρεύμα χωρίς να εκφράζετε τις απόψεις σας. Αν δείτε ότι το κομπιούτερ σας έχει δικό του μυαλό, αυτό φανερώνει φόβο για την τεχνολογία και την απώλεια ελέγχου. Νιώθετε ότι είστε στο έλεος των άλλων. Η προσβολή του κομπιούτερ από ιό ή η ζημιά υποδηλώνει την αίσθηση ότι κάτι στη ζωή σας καταρρέει και ότι τα πράγματα βγαίνουν από τον έλεγχό σας. Αν όμως δείτε αριθμομηχανή, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε διεξοδικά κάποιο πρόβλημα και να εκτιμήσετε προσεκτικά τις επιλογές σας.

Λογαριασμοί
Αν σας τους φέρνουν για να τους πληρώσετε, θα βρεθείτε σε δυσχερή θέση και πιθανώς να έρθετε αντιμέτωποι με νομικά ζητήματα. Το να απαιτείτε από άλλους να σας πληρώσουν σημαίνει ένα δύσβατο δρόμο στη διαχείριση των εργασιακών σας.

Μετάλλιο

Σημαίνει ότι έρχεται η αναγνώριση ή η ανταμοιβή για τη σκληρή δουλειά σας, τα ταλέντα ή τις ικανότητές σας.

Μετρήσεις
Αν ονειρευτείτε ότι μετράτε με μεζούρα, δείχνει ότι συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους και ανησυχείτε μήπως υστερείτε. Το ίδιο νόημα έχει κάποιο όνειρο σχετικό με το βάρος σας, τις αναλογίες, το ύψος σας κ.λπ. Έχετε αυστηρά πρότυπα για τον εαυτό σας και για όσα φαντάζεστε ότι περιμένουν οι άλλοι από εσάς.

Μήνυμα
Αν στο όνειρο το στέλνετε, είναι προειδοποίηση ότι θα βρεθείτε σε δυσάρεστη κατάσταση. Αν το λαβαίνετε, σημαίνει αλλαγές στα εργασιακά σας.

Ξυπολησιά
Δείχνει παιχνιδιάρικη στάση και ανεμελιά. Ότι κρατάτε τα πράγματα στα χέρια σας και κατανοείτε πλήρως μια κατάσταση. Από την άλλη, μπορεί να σημαίνει δυσκολία στις κινήσεις και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σας ή αναζήτηση της προσωπικής σας ταυτότητας.

Νομίσματα
Συμβολίζουν ευκαιρίες που δεν αντιληφθήκατε ή περιφρονήσατε. Τα χρυσά νομίσματα εκπροσωπούν την επιτυχία και τον πλούτο, ενώ τα ασημένια συμβολίζουν την πνευματικότητα, τη διαίσθηση, τις αξίες σας. Τα χάλκινα έχουν να κάνουν με την ίαση. Αν δείτε ότι ρίχνετε κορόνα-γράμματα, φανερώνει ανευθυνότητα στη λήψη αποφάσεων ή παράλογες σκέψεις.

Πανεπιστήμιο

Αν ονειρευτείτε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, σημαίνει νέες γνωριμίες και ευκαιρίες. Αν στο όνειρο φοιτάτε, δείχνει ότι περνάτε μια φάση αλλαγών, κατά την οποία θέλετε να επεκτείνετε τις γνώσεις σας και είναι μια καλή περίοδος για να βιώσετε και να δοκιμάσετε καινούργια πράγματα. Αν υπήρξατε φοιτητές, λάβετε υπόψη για την ερμηνεία του ονείρου τον τρόπο που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σας αυτή η περίοδος.

Πιστοποιητικό, δίπλωμα
Σημαίνει ότι αναζητάτε την εγκυρότητα και την αλήθεια σε κάποια κατάσταση ή ότι θέλετε να αναγνωριστούν οι προσπάθειές σας.

Πόνοι
Αν πονάτε, σημαίνει ότι διστάζετε υπερβολικά στη διεκπεραίωση των εργασιακών συμφωνιών κι έτσι κάποιοι άλλοι θα επωφεληθούν από τις ιδέες σας.

Ραντεβού
Αν ονειρευτείτε ότι πάτε σε συνάντηση, δείχνει ότι πρέπει να είστε αυστηρότερα προσανατολισμένοι προς τους στόχους σας. Αν στο όνειρο χάνετε το ραντεβού, σημαίνει ότι δεν δείχνετε τη δέουσα προσοχή στις λεπτομέρειες και στα μικρά πράγματα στη ζωή σας.

Συρματοπλέγματα
Σημαίνει δυσκολία να ξεπεράσετε τα εμπόδια επικοινωνίας και να διασαφηνίσετε τις θέσεις σας στους άλλους. Αν δείτε ότι έχετε μπλεχτεί στο συρματόπλεγμα, θα πει ότι κάποια σχέση σας σας περιορίζει.

Σύσκεψη
Η συμμετοχή σας σε αυτή θα πει ότι χρειάζεται να επανακατευθύνετε τις ενέργειές σας προς πιο παραγωγική κατεύθυνση. Αν αργείτε να πάτε ή τη χάνετε, σημαίνει ότι έχετε άγχος ή ότι είστε ανεπαρκείς ή απροετοίμαστοι για μια κατάσταση.

Ταμειακή μηχανή

Ένα τέτοιο όνειρο φανερώνει ανησυχίες για τα οικονομικά. Μπορεί όμως να δείχνει και ότι περιμένετε κέρδη.

Τράπεζα
Τα όνειρα με τράπεζες δείχνουν την επιθυμία σας για οικονομική ασφάλεια. Αν δείτε ότι ληστεύετε τράπεζα, σημαίνει ότι σπαταλάτε την ενέργειά σας και θα εξαντληθείτε ή ότι θα καθυστερήσουν χρήματα που σας οφείλονται.

Χρεοκοπία
Τα όνειρα με χρεοκοπία δείχνουν ότι πρέπει να πάρετε μέτρα για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους πόρους σας. Ίσως αισθάνεστε ανασφάλεια.

Χαρτοφύλακας
Αν δείτε στον ύπνο σας ότι μεταφέρετε ένα χαρτοφύλακα, δείχνει πόσο προετοιμασμένοι νιώθετε ότι είστε απέναντι σε κάποια περίσταση. Επίσης, έχει σχέση με τις ανησυχίες σας για τη δουλειά ή για κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.

Χρήματα
Η επιτυχία και η ευημερία είναι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας. Αν βρείτε χρήματα, σημαίνει ότι αναζητάτε τη δύναμη . Αν τα χάσετε, προσωρινή στεναχώρια και κάποιες καθυστερήσεις ή ότι χάνετε τον έλεγχο της ζωής σας. Αν δίνετε χρήματα, είναι ανάλογο με το να δίνετε αγάπη. Αν δείτε κάποιον άλλο να δίνει σε τρίτους, τότε νιώθετε απομονωμένοι και παραμελημένοι. Αν δεν έχετε χρήματα, δείχνει ότι φοβάστε μήπως χάσετε τη θέση σας ή ότι σας λείπουν οι ικανότητες να πετύχετε ένα στόχο σας. Αν δείτε ότι κλέβετε, προσέχετε, γιατί κινδυνεύετε να μπλεχτείτε. Μπορεί όμως να σημαίνει και ότι διεκδικείτε εκείνο που έχει αξία.

Από την Ελπίδα Χατζοπούλου