Κουτιά για ευχές πουγκιά για τύχη

15.07.2008
Καλοτυχία; Μπορούμε να την «κατασκευάσουμε» εμείς οι ίδιοι, υποστηρίζουν πολλοί ψυχολόγοι και δημιουργοί μεθόδων αυτοβελτίωσης. Από εμάς εξαρτάται να προσελκύσουμε όσα θέλουμε στη ζωή μας. Και σε αυτό το πλαίσιο τα προσωπικά μας γούρια και φυλαχτά, εκείνα που θα φτιάξουμε και θα συνθέσουμε με βάση όσα έχουν σημασία για εμάς

Από την Ελπίδα Χατζοπούλου

Καλοτυχία; Μπορούμε να την «κατασκευάσουμε» εμείς οι ίδιοι, υποστηρίζουν πολλοί ψυχολόγοι και δημιουργοί μεθόδων αυτοβελτίωσης. Από εμάς εξαρτάται να προσελκύσουμε όσα θέλουμε στη ζωή μας. Και σε αυτό το πλαίσιο τα προσωπικά μας γούρια και φυλαχτά, εκείνα που θα φτιάξουμε και θα συνθέσουμε με βάση όσα έχουν σημασία για εμάς, αλλά και ο τρόπος που εκφράζουμε τις ευχές μας στον «υλικό» κόσμο καταλήγουν να γίνονται ένας παράγοντας για την ευτυχή έκβαση των επιθυμιών μας.

Ποιοι είναι οι πιο τυχεροί άνθρωποι;

Μα ασφαλώς αυτοί που εμπιστεύονται περισσότερο την καλή τους τύχη. Οι αισιόδοξοι, εκείνοι που σκέφτονται θετικά και περιμένουν πάντα το καλύτερο από τη ζωή. Το αντίθετο ισχύει εξίσου για όποιους θεωρούν τον εαυτό τους «γκαντέμη», καθώς έχουν την κακοτυχία να τους συνοδεύει σε κάθε βήμα τους. Είναι πλέον διάσημες οι μελέτες που έκανε ο Άγγλος ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουάιζμαν παρακολουθώντας τη ζωή τετρακοσίων εθελοντών επί χρόνια. Ανάλογα με τη στάση που κρατούσαν απέναντι στην τύχη τους, συνέβαιναν στη ζωή τους αντίστοιχα γεγονότα, όχι συνέχεια φυσικά. Όταν, πάλι, προέκυπταν αντιξοότητες, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «τυχεροί» έτειναν να μην αποθαρρύνονται και να αξιοποιούν κάθε αποτυχία ή ατυχία, ώστε τελικά να την ξεπεράσουν ή να ωφεληθούν με κάποιον τρόπο από αυτή.

Τα γούρια και τα φυλαχτά είναι ένας τρόπος για να εκδηλώνει κανείς την πίστη στην τύχη του. Όπως σε καθετί, έτσι και στη φιλοσοφία που τα πλαισιώνει υπάρχουν δύο όψεις. Η μία είναι η δεισιδαιμονία. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε κάποια αντικείμενα, για να προκαλέσουν επιθυμητές καταστάσεις ή να αποτρέψουν ανεπιθύμητες. Με αυτά, όμως, εκφράζουμε έμπρακτα και την πεποίθησή μας ότι μπορούμε να προσελκύσουμε την καλοτυχία. Εκφράζοντας τις ευχές μας, διεκδικούμε από τις δυνάμεις του σύμπαντος ό,τι ονειρευόμαστε και ποθούμε. Έτσι, τα γούρια και τα φυλαχτά, όλα αυτά τα κοινά ως επί το πλείστον αντικείμενα, αποκτούν ιδιαίτερο νόημα, το νόημα που τους δίνουμε εμείς. Συνεπώς, λειτουργούν πιο αποτελεσματικά ή αντιπροσωπευτικά αν είναι φτιαγμένα στα μέτρα μας, δηλαδή με βάση τις προσωπικές μας επιθυμίες. Σαν ένα είδος πνευματικής χιονοστιβάδας, το γούρι συσσωρεύει τις θετικές ενέργειες της επιτυχίας, που ενεργοποιούνται όταν το φοράτε ή το έχετε μαζί σας. Απλώς κρατώντας ή μεταφέροντάς το, δέχεστε δονήσεις καλοτυχίας, που σας κάνουν πιο σίγουρους και αισιόδοξους, αν φυσικά πιστεύετε στη βοήθειά του. Ας δούμε λοιπόν μερικές ιδέες για την προσέλκυση της καλοτυχίας, βασισμένες σε παραδοσιακές μεθόδους με τη συσσωρευμένη σοφία αιώνων.

Αντικείμενα με νόημα

Ετοιμάστε το μαγικό πουγκί σας ενώ είστε μόνοι στο σπίτι και δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουν. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να βάλετε μέσα, ωστόσο, καλό είναι κάθε αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής να συνοδεύεται και από ένα φυσικό (όπως μια πέτρα ή ένα πούπουλο), για να υπάρχει ισορροπία. Χρησιμοποιήστε ελεύθερα ό,τι θέλετε, σας συμφέρει όμως τα αντικείμενα να έχουν κάποια σημασία για εσάς προσωπικά. Ορίστε μερικά παραδείγματα:

Τραπουλόχαρτα. Το εννέα κούπα είναι το χαρτί των ευχών και θεωρείται ότι εκπληρώνει κάθε επιθυμία. Το δέκα καρό φέρνει γρήγορο αποτέλεσμα.

Ένα ασημένιο νόμισμα. Αποτέλεσμα έχουν και τα κινέζικα νομίσματα του ι-τσινγκ με την τετράγωνη τρύπα στο κέντρο, γνωστά σε εμάς από το φενγκ σούι.

Κάτι χρυσό και στρογγυλό, σε οποιαδήποτε μορφή, π.χ., σκουλαρίκι, μανικετόκουμπο, δαχτυλίδι. Προσελκύει πλούτο, ο οποίος έρχεται σταδιακά, αλλά παραμένει. Οι χρυσές αλυσιδίτσες συμβολίζουν τις σχέσεις που έχουν επιτυχία και διάρκεια.

Μπαχαρικά, όπως η κανέλα, ο κρόκος ή η τζίντζερ, βοηθούν να βελτιωθεί μια κατάσταση και να ξεπεραστεί η στασιμότητα. Επίσης ενισχύουν την αυτοπεποίθησής σας ή τα οικονομικά σας.

Τα σπυριά του κόλιαντρου ή του κύμινου προστατεύουν τα υπάρχοντά σας από ζημιές αλλά και από κλοπές.

Τα μικρά λουκέτα, κλειστά, συμβολίζουν μια κατάσταση που θέλετε να διατηρηθεί. Ανοιχτά ή με το κλειδί στην κλειδαριά δείχνουν άνοιγμα για νέες ευκαιρίες.

Ένα μικρό ρολόι βοηθάει να διατηρήσετε τις δυνάμεις και το ζήλο σας σε μια μακρόχρονη προσπάθεια. Αν δεν λειτουργεί, κρατάει συμβολικά το χρόνο στάσιμο για να προλάβετε να εξοφλήσετε χρέη. Όμως, αυτή η στασιμότητα μπορεί να είναι εις βάρος άλλων τομέων της ζωής σας, οπότε πρέπει να σταθμίσετε τα πράγματα προτού το χρησιμοποιήσετε.

Τα σιδερένια καρφιά προστατεύουν από άτομα που επιβουλεύονται τα κεκτημένα σας.

Το χοντρό αλάτι έχει προστατευτική και ενισχυτική λειτουργία. Συμβολίζει τον πλούτο, την υγεία και την προστασία από αρνητικές νοοτροπίες ή αντιξοότητες.

Ο μαγνητίτης ελκύει χρήμα και επιτυχία. Αν τον βάλετε μαζί με ένα νόμισμα, δεν θα ξεμένετε από χρήματα.

Οι κρύσταλλοι που συνδέονται με το χρήμα είναι ο αβεντουρίτης, ο αιματίτης, το μάτι του τίγρη, ο νεφρίτης, ο πυρίτης, ο χρυσοπράσιος, ο κιτρίνης, το οπάλι, το τιρκουάζ ο περίδοτος αλλά και το ρουμπίνιο, το σμαράγδι, το τοπάζι και το μαργαριτάρι. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με ασημένια αντικείμενα μινιατούρες σχετικά με το επάγγελμά σας. Αν οι επιδιώξεις σας είναι ερωτικές, προσθέστε στο πουγκί σας κάποιον από τους κρυστάλλους της αγάπης: αμέθυστο, ακουαμαρίνα, αιματίτη, καρνεόλιο, σμαράγδι, νεφρίτη, μαλαχίτη, ροζ χαλαζία, ρουμπίνι. Βάλτε τιρκουάζ στο πουγκί σας αν θέλετε προστασία για εσάς στα ταξίδια ή για τα «πάγια» της επιχείρησής σας.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε το πουγκί σας

Όταν ετοιμάσετε το πουγκί σας, ρίξτε από πάνω μερικές σταγόνες αλκοόλ (καθαρό οινόπνευμα ή αλκοολούχο ποτό) και πείτε δυνατά εννέα φορές το σκοπό για τον οποίο βρίσκονται εκεί μέσα. Έπειτα δέστε το σακουλάκι με τρία κόκκινα κορδόνια. Μπορείτε στη συνέχεια να το έχετε μαζί σας, στην τσέπη ή την τσάντα σας, ακόμα να το φυλάξετε στο χώρο της δουλειάς σας, σε ένα κλειδωμένο συρτάρι. Έχετε υπόψη ότι κανείς άλλος δεν πρέπει να το δει ούτε να το αγγίξει. Θεωρητικά η επιρροή του διατηρείται για αρκετούς μήνες, αλλά, αν διαπιστώσετε ότι φθίνει, αντικαταστήστε το. Μην πετάξετε όμως στα σκουπίδια το παλιό. Θάψτε τα αντικείμενα που περιείχε ή πετάξτε στο νερό όσα από αυτά διαλύονται με φυσικό τρόπο και κάψτε το σακουλάκι. Προπάντων, μη βιάζεστε και μην αγχώνεστε - στο χέρι σας είναι να πετύχετε αυτά που επιθυμείτε.

Τα μαγικά κουτιά

Η αναγραφή μιας ευχής σε ένα κομμάτι χαρτί, πανί ή οπουδήποτε αλλού είναι μια τακτική που μοιράζονται πολλές κουλτούρες. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται η γραμμένη ευχή δεν είναι μία: μπορεί να αναρτηθεί ή να φυλαχτεί κάπου. Μπορεί να καεί ή να πεταχτεί στο ρεύμα ενός ποταμού. Σε κάθε περίπτωση, ο σκοπός είναι κοινός: να σταλεί ένα είδος μηνύματος στις δυνάμεις που θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία, να εκφραστεί αυτό το αίτημα πιο συγκεκριμένα στον κόσμο της ύλης. Ένας τρόπος είναι με τα «κουτιά των ευχών», που υπάρχουν σε διάφορα μέρη της γης, από τη Χαβάη μέχρι την Κίνα. Τα σχήματα και τα μεγέθη τους ποικίλλουν. Μολονότι θα βρείτε απομιμήσεις των παραδοσιακών στο εμπόριο (κυρίως μέσω Internet), τίποτα δεν σας εμποδίζει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μικρό κουτί με σχισμή, τύπου κουμπαρά, ή ένα μικρό γραμματοκιβώτιο, κάποιο ξύλινο που κλείνει ή ένα πήλινο ή κεραμικό σκεύος με σκέπασμα. Ακόμα και μια κοσμηματοθήκη ή ένα οποιοδήποτε κουτί-οικογενειακό κειμήλιο, όπως εκείνο μέσα στο οποίο η γιαγιά σας φύλαγε τις ερωτικές επιστολές και τα ενθύμιά της, σας κάνει. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να απομακρυνθείτε από το βασίλειο του ρεαλισμού. Ακόμα και με το πιο θαυμαστό κουτί του κόσμου, μολονότι η δύναμη μιας ευχής μπορεί να αρχίσει να ενεργεί στον κόσμο της πραγμάτωσης ακόμα και ένα 24ωρο από τη στιγμή που θα τη γράψετε και θα τη βάλετε σ’ αυτό, το σοφό απόφθεγμα «συν Αθηνά και χείρα κίνει» είναι απαραίτητο να γίνει μότο σας. Βάλτε λοιπόν ακόμα περισσότερη προσπάθεια στις ενέργειές σας στο υλικό πεδίο και μετά τη γραπτή διατύπωση της ευχής σας υιοθετήστε μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα, μην επαναπαυτείτε.

Το δικό σας μαγικό κουτί

Ξεκινήστε διευκρινίζοντας τι είναι αυτό που θέλετε. Μπορεί να πρόκειται για την πρόσληψή σας σε ένα καλό πόστο, την εξέλιξη μιας γνωριμίας, την ευτυχή έκβαση σε κάποιο νομικό ή οικονομικό θέμα. Βάλτε μόνο μία ευχή (τη φορά), διατυπώνοντάς τη με σαφήνεια και ζητώντας, βέβαια, κάτι εφικτό. Οι ευχές πρέπει να είναι θετικές και να αποκλείουν το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι δυσάρεστο σε άλλον. Κανείς δεν πρέπει να τις διαβάσει αφότου μπουν στο κουτί. Βάλτε το χαρτί με την ευχή στο κουτί, λέγοντάς τη δυνατά και γρήγορα τρεις φορές, χωρίς να σας ακούν άλλοι. Αφού κλείσετε το κουτί, σπρώξτε τη σκέψη της ευχής στο βάθος του νου σας και εστιάστε τις προσπάθειές σας σε πρακτικά βήματα για να επιτύχετε αυτό που ονειρεύεστε. Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο το πολύ μία φορά το μήνα και στις επόμενες εβδομάδες επιδιώξτε να προσφέρετε σε κάποιον που δεν σας έχει φερθεί και τόσο καλά στο παρελθόν. Τον επόμενο μήνα μπορείτε να βάλετε άλλη μία ευχή στο κουτί, σχετική με την προηγούμενη ή όχι. Όταν το κουτί γεμίσει, δέστε τα χαρτάκια με τις ευχές με μια κόκκινη κλωστή, κάντε τρεις κόμπους, κάψτε τα και θάψτε τις στάχτες κάτω από ένα καρποφόρο δέντρο. Η καύση των ευχών είναι ένας παραδοσιακός τρόπος για να απελευθερώσετε την ενέργειά τους στο σύμπαν. Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που ενεργοποιεί τις δικές σας δυνάμεις, ώστε ό,τι επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί. Με τα κουτιά των ευχών σχηματοποιούνται συμβολικά οι επιθυμίες μας και ο χειρισμός τους γίνεται έτσι πιο άμεσος. Αφήνοντας τις ευχές σας σε ένα κουτί χωρίς να τις ξαναδιαβάζετε, δημιουργείτε «χώρο» στον ασυνείδητο νου σας για να επινοήσει τρόπους ώστε να τις κάνει να «κινηθούν». Έπειτα, όταν απελευθερώνετε τις ευχές καίγοντάς τες, συμβολικά παράγετε αρκετή ενέργεια για να τις ενεργοποιήσετε και να αποδώσουν καρπούς. Σας φαίνεται περίεργο; Δοκιμάστε το!

Το πουγκί των φυλακτών

Σύμφωνα με ένα έθιμο που προέρχεται από τους Βίκινγκς, μέχρι το 19ο αιώνα οι άνθρωποι στις αγγλοσαξονικές χώρες γέμιζαν κόκκινα σακουλάκια με ένα νόμισμα, ένα καρβουνάκι ή άλλα σύμβολα αφθονίας, τα οποία διατηρούσαν σε σπίτια και εργαστήρια για να προσελκύουν τον πλούτο. Παρόμοιες παραδόσεις έχουν εξαπλωθεί και στην Αμερική με πρωτεργάτες τους ινδιάνους ιθαγενείς, αλλά και τους μαύρους της δυτικής Αφρικής. Τα σακουλάκια αυτά αποκαλούνται «μότζο», ονομασία που θεωρείται ότι προέρχεται από την αφρικανική λέξη «μοτζούμπα», που σημαίνει «προσευχή», και περιέχουν μονό αριθμό τυχερών αντικειμένων, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν τα δεκατρία. Τα σύμβολα προέρχονται από το φυσικό αλλά και τον τεχνητό κόσμο και συνδυάζονται με τρόπο ώστε να προσελκύουν συγκεκριμένες ενέργειες ή να προστατεύουν από άλλες.

Ποιο χρώμα προτιμάτε;

Τα πουγκιά είναι συνήθως φτιαγμένα από κόκκινο ύφασμα και μάλιστα φανέλα, γίνονται όμως και από άλλα φυσικά υφάσματα ή δέρμα, σε χρώμα που συνδυάζεται με την επιθυμία. Αν θέλετε, μπορείτε πανεύκολα κι εσείς να φτιάξετε ένα σακουλάκι (αρκεί ένα στενόμακρο πανί διπλωμένο στη μέση και ραμμένο στα πλάγια, το οποίο θα δέσετε με κορδόνι) στο χρώματα, που σας ενδιαφέρει:

*Πράσινο, για επιτυχία σε οποιοδήποτε εμπορικό εγχείρημα και βαθμιαία αύξηση της περιουσίας σας.

*Μπλε, για να πάνε καλά σχέδια που ήδη έχετε ξεκινήσει.

*Γαλάζιο, για προστασία και γαλήνη.

*Κίτρινο, για να προσελκύετε την καλοτυχία, ακόμα και σε δύσκολες εποχές.

*Λευκό, για οτιδήποτε καινούργιο ή για γρήγορα αποτελέσματα.

*Κόκκινο για τα πάντα!