Επτά super συμπληρώματα διατροφής

21.04.2008
Τα συμπληρώματα διατροφής κατέχουν περίοπτη θέση στην αντιγηραντική προσπάθεια, ιδίως όταν υπάρχουν διατροφικά κενά, θρεπτικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες. Τα περισσότερα περιέχουν απαραίτητες ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα, αλλά αρκετές παράγονται και από τον οργανισμό μας. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, η συγκέντρωσή τους στο σώμα

Από τον ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Τα συμπληρώματα διατροφής κατέχουν περίοπτη θέση στην αντιγηραντική προσπάθεια, ιδίως όταν υπάρχουν διατροφικά κενά, θρεπτικές ελλείψεις ή αυξημένες ανάγκες. Τα περισσότερα περιέχουν απαραίτητες ουσίες που υπάρχουν στα τρόφιμα, αλλά αρκετές παράγονται και από τον οργανισμό μας. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, η συγκέντρωσή τους στο σώμα μειώνεται, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει φθορές.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ
Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μια «χείρα βοηθείας» για να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα της σωστής διατροφής και της τακτικής άσκησης. Είναι λάθος να βασιστούμε αποκλειστικά σε αυτά και να παραμελήσουμε όλα τα άλλα.

1. Καρνοσίνη: το κλειδί της αντιγήρανσης

Ουσία που αποτελείται από δύο αμινοξέα. Η σύνθεσή της από τον οργανισμό μειώνεται δραματικά από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα. Αντιγηραντικές δράσεις: Καταπολεμά τη γλυκοζυλίωση. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής κυττάρων που φτάνουν στο όριο των διαιρέσεών τους. Επιβραδύνει τη μείωση του μήκους των τελομερών, παρεμποδίζει την καταστροφή του DNA. Σταθεροποιεί και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες. Ειδικές ενδείξεις: Απαραίτητο συμπλήρωμα για χορτοφάγους καθώς και για τα διαβητικά άτομα. Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε προβλήματα κολλαγόνου (γήρανση δέρματος), μυϊκές ατροφίες και νευρολογικές εκφυλίσεις. Αντενδείξεις: Καμία γνωστή. Δεν είναι τοξική και δεν παρουσιάζει παρενέργειες στις συνήθεις δόσεις ή ασυμβατότητα με κάποια φάρμακα. Διατροφικές πηγές: Μοσχάρι, άπαχο χοιρινό, ψαχνό κατσικιού, κοτόπουλο.

2. Ω-3 λιπαρά οξέα: η ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας

Απαραίτητα λιπαρά οξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει μόνο του. Αντιγηραντικές δράσεις: Ρευστοποιούν το αίμα, ελαττώνουν την υπεροξείδωση και περιορίζουν τις φλεγμονές. Συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος και του δέρματος, στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, στην ανακούφιση των χρόνιων πόνων και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Αντενδείξεις: Αιμοφιλία, αγωγή με αντιπηκτικά φάρμακα, λήψη ασπιρίνης. Σημείο προσοχής: Το προϊόν που θα επιλέξετε πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα ΕΡΑ και DHA και συγχρόνως να είναι απολύτως απαλλαγμένο από τοξικές ουσίες, βαριά μέταλλα, PCB κ.ά. Διατροφικές πηγές: Λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, λινέλαιο, καρύδια, αντράκλα.

3. Συνένζυμο Q-10: ο κυτταρικός αναζωογονητής

Απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Η βιοσύνθεσή του μειώνεται μετά την ηλικία των 20 ετών. Αντιγηραντικές δράσεις: Προστατεύει τα μιτοχόνδρια. Βελτιώνει τη λειτουργία του μυοκαρδίου. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ελαττώνει την τοξικότητα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη θεραπευτική αγωγή ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση. Ειδικές ενδείξεις: Ενδεχομένως απαραίτητο όταν ακολουθείται αγωγή με στατίνες κατά της χοληστερόλης. Ιδιαίτερα ωφέλιμο σε άτομα με καρδιολογικά προβλήματα. Αντενδείξεις: Σακχαρώδης διαβήτης. Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε γιατρό εάν παίρνετε φάρμακα με αντιπηκτικές ιδιότητες ή συμπληρώματα ω-3 λιπαρών. Διατροφικές πηγές: Σόγια, σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, βρώμη, κοτόπουλο.

4. Βιταμίνη C: πανίσχυρο αντιοξειδωτικό

Απαραίτητη βιταμίνη για τη συνολική υγεία. Δεν παράγεται από τον οργανισμό. Αντιγηραντικές δράσεις: Αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και αντιαλλεργική δράση. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος. Ενδυνάμωση τοιχωμάτων αιμοφόρων αγγείων. Διατήρηση ακεραιότητας κολλαγόνου. Αντενδείξεις: Πεπτικά έλκη, γαστρεντερικά προβλήματα, πέτρες στα νεφρά. Σημείο προσοχής: Για δόσεις μεγαλύτερες των 200 mg είναι προτιμότερο να λαμβάνονται σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης με σταθεροποιημένο pH (buffered), ενώ για μακροχρόνια λήψη η αιθυλική μορφή (Ester-C). Διατροφικές πηγές: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

5. DΝΑ/RΝΑ: αναστολείς κυτταρικών βλαβών

Τα βασικά νουκλεϊνικά οξέα που παράγει ο οργανισμός μας. Αντιγηραντικές δράσεις: Διεγείρουν την παραγωγή νέων κυττάρων. Ενισχύουν το δέρμα. Βελτιώνουν θεαματικά την όψη της επιδερμίδας, την κάνουν πιο σφιχτή και πιο νεανική. Αμβλύνουν τις ρυτίδες. Αυξάνουν τη ζωτικότητα. Αντένδειξη: Υψηλό ουρικό οξύ. Σημείο προσοχής: Σε περίπτωση ανεπάρκειας νουκλεϊνικών οξέων, το σώμα δυσκολεύεται να παραγάγει νέα κύτταρα ή παράγει δυσλειτουργούντα και πρόωρα γερασμένα. Διατροφικές πηγές: Φύτρα σταριού, μανιτάρια, κρεμμύδια, βρώμη, σαρδέλες, συκώτι.

6. Ν-Ακετυλ-L-ΚυστεΪνη (ΝΑC): πολλαπλά ωφέλιμη

Θειούχο αμινοξύ με ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Αντιγηραντικές δράσεις: Αυξάνει τα επίπεδα γλουταθειόνης (προστασία κυττάρων). Συμμετέχει στη σύνθεση της κερατίνης, δυναμώνει τους ιστούς δέρματος, μαλλιών και νυχιών. Αποτοξινώνει το ήπαρ. Δεσμεύει βαριά μέταλλα, βοηθάει στην αποβολή τους. Αντενδείξεις: Διαβήτης, πέτρες στα νεφρά ή στη χολή, άσθμα. Άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα να συμβουλεύονται το γιατρό τους. Σημείο προσοχής: Η συμπληρωματική λήψη NAC πρέπει να συνδυάζεται με αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C. Διατροφικές πηγές: Αβγά, βρώμη, καλαμπόκι.

7. Υπεροξείδιο δισμουτάσης (SOD): προστασία κολλαγόνου

Ένζυμο που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό, αλλά η βιοσύνθεσή του μειώνεται με την πάροδο των ετών. Αντιγηραντικές δράσεις: Αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Προστατεύει το κολλαγόνο, το «τσιμέντο» που ενώνει τα κύτταρα μεταξύ τους. Αποτρέπει τον πρόωρο εκφυλισμό των κυττάρων. Εμποδίζει την εξάπλωση ιών. Αντένδειξη: Υψηλό ουρικό οξύ. Σημεία προσοχής: Χάνει την αποτελεσματικότητά του εάν δεν λαμβάνονται στις σωστές δόσεις ορισμένα απαραίτητα μέταλλα, όπως ψευδάργυρος, χαλκός και μαγγάνιο.

Θυμηθείτε

Παρότι τα συγκεκριμένα βοηθήματα δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, η επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος ή των συνδυασμών τους και γενικότερα ο τρόπος και οι προϋποθέσεις λήψης τους είναι σωστό να γίνονται υπό την καθοδήγηση ειδικού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ