Τα 7 μυστικά της ευαίσθητης περιοχής

27.12.2010
Μπορεί να κάνεις σεξ μόνο με προφυλάξεις, μπορεί να έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, αλλά είναι αυτά αρκετά για να προστατεύσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής σου; Όχι! Υπάρχουν άλλα επτά μυστικά υγείας που πρέπει να ακολουθείς κι εσύ και κάθε γυναίκα, για να προστατεύσουμε την υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Μπορεί να κάνεις σεξ μόνο με προφυλάξεις, μπορεί να έχεις κάνει όλα τα απαραίτητα ιατρικά τεστ, αλλά είναι αυτά αρκετά για να προστατεύσεις την υγεία της ευαίσθητης περιοχής σου; Όχι! Υπάρχουν άλλα επτά μυστικά υγείας που πρέπει να ακολουθείς κι εσύ και κάθε γυναίκα, για να προστατεύσουμε την υγεία της ευαίσθητης περιοχής.

Μυστικό Πρώτο: Μαθήματα ανατομίας
Το πρώτο βήμα για να διατηρήσεις τη σεξουαλική σου υγεία είναι η εξοικείωση με τα όργανα που την απαρτίζουν. Λίγη ανατομία δεν βλάπτει για να ξέρεις τι υπάρχει εκεί κάτω και πώς λειτουργεί. Κάθε δύο με τρεις μήνες, μην παραλείπεις να κοιτάζεις την ευαίσθητη περιοχή σου στον καθρέφτη για να παρατηρείς τις όποιες αλλαγές, σημάδια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί. Και εμπάσει περιπτώσει, είναι δυνατόν η αισθητικός και ο σύντροφός σου να ξέρουν καλύτερα από εσένα, τον κόλπο και το αιδοίο σου;

Μυστικό δεύτερο: Φρου - φρου και αρώματα κομμένα
Δεν λέμε να μην προσέχεις την υγιεινή της περιοχή και να μην κάνεις συχνά μπάνιο. Αλλά πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που χρησιμοποιείς. Απόφυγε τα αρωματισμένα σαπούνια και αφρόλουτρα αλλά και το πολύ καυτό νερό. Αντίθετα, χρησιμοποίησε ένα άοσμο σαπούνι με λίγο χλιαρό νεράκι. Ορισμένα αρωματισμένα προϊόντα προκαλούν κνησμό στην περιοχή και την αφυδατώνουν. Όσο για το πολύ καυτό νερό, πόσο νορμάλ πιστεύεις πως είναι, το να έχεις μια τέλεια αρωματισμένη περιοχή που θυμίζει την έρημο Σαχάρα από την πολλή ζέστη;

Μυστικό Τρίτο: Μην παραβλέπεις τα συμπτώματα
Αν παρατηρείς ύποπτα υγρά ή έντονο κνησμό στην ευαίσθητη περιοχή, μην βιάζεσαι να βγάζεις μόνη σου ιατρικές γνωματεύσεις. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, επισκέψου τον γυναικολόγο σου που θα σε ενημερώσει για το είδος της μόλυνσης που σε ταλαιπωρεί. Δεν είναι όλα κολπίτιδες και τραχηλίτιδες και ούτε εσύ έχεις δίπλωμα άσκησης της ιατρικής επιστήμης.

Μυστικό Τέταρτο: Τι να βάζεις εκεί κάτω;
Οι γυναικολόγοι επιμένουν πως ο κόλπος έχει την δική του φυσική διαδικασία καθαρισμού και δεν προτείνουν τη χρήση κολπικών διαλυμάτων ή σπρέι. Αν τηρείς τους κανόνες υγιεινής, αν παίρνεις προφυλάξεις στο σεξ, δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιείς σπρέι ή άλλα προϊόντα καθαρισμού που αν δεν είναι κατάλληλα, διαταράσσεται το Ph του κόλπου και προκαλούνται δυσάρεστες ενοχλήσεις, ακόμα και κολπίτιδες,

Μυστικό Πέμπτο: Η σωστή ενυδάτωση
Η φυσική λίπανση της περιοχής του αιδοίου δεν πρέπει να σε ανησυχεί. Καθώς καθαρίζεις την εκεί περιοχή, φρόντισε να χρησιμοποιείς μια πετσέτα μόνο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Δηλαδή, είναι λάθος να σκουπίζεις την ευαίσθητη περιοχή με την ίδια πετσέτα που πριν λίγο σκούπισες τα μαλλιά και τα πόδια σου. Τα βακτήρια που μπορεί να μεταφέρεις εκεί κάτω, είναι υπεύθυνα για όλες τις μολύνσεις που θα αποκτήσεις καλοκαιριάτικα.

Μυστικό Έκτο: η μεγαλύτερη φαν του λιπαντικού
Μπορεί να έχεις συνηθίσει να βλέπεις το λιπαντικό σαν ένα σεξουαλικό βοήθημα και μόνο, ειδικά όταν θέλεις να πετύχεις τη λίπανση περιοχών όπως ο πρωκτός. Όμως, θα μπορούσες να χρησιμοποιείς λιπαντικό κάθε φορά που κάνεις σεξ. Το έξτρα λιπαντικό σε συνδυασμό με την φυσική λίπανση της ευαίσθητης περιοχής, θα μειώσει τον κίνδυνο σπασίματος του προφυλακτικού και θα μειώσει τον πόνο και τον τραυματισμό κατά τη διείσδυση. Χρησιμοποίησε λιπαντικό με βάση το νερό και όχι το λάδι.

Μυστικό Έβδομο: το "καθαρό" άλλο σου μισό
Είτε έχεις έναν μόνιμο σύντροφο, είτε περισσότερους ερωτικούς παρτενέρ, ό,τι και να κάνεις για την δική σου υγεία και υγιεινή, θα πάει στράφι αν έρχεσαι σε ελεύθερη επαφή με έναν σύντροφο που δεν φροντίζει το ίδιο καλά τον δικό του "εσωτερικό" κόσμο. Είτε θα πρέπει να αλλάξει, είτε θα πρέπει να τον αλλάξεις. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, είναι απαραίτητο να διατηρεί καθαρό το πέος του, ειδικά όταν επιθυμεί να του κάνεις στοματικό σεξ. Οποιαδήποτε μόλυνση τον ταλαιπωρεί εκεί, θα περάσει και σε σένα. Οπότε η χρήση προφυλακτικού και στο στοματικό σεξ ενδύκνειται.

Eπιμέλεια Κατερίνα Πατούλια