Evelyn Lauder: «Φορέστε το ροζ, κάντε τη διαφορά»

01.10.2008
Εδώ και δεκάξι χρόνια η Evelyn Lauder, νύφη της Este, έχει αναλάβει μια διεθνή εκστρατεία ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ένα σήμα, το ροζ κορδελάκι και μια ευχή «Ελάτε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς καρκίνο μαστού» μάς ευαισθητοποιούν αλλά και μας κινητοποιούν. Ναι, ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, αρκεί να μη μένουμε απλώς θεατές.

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Η ιστορία με τα ροζ κορδελάκια μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί πάνω από 80 εκατομμύρια, που αν τα ενώσουμε μπορούμε να φτιάξουμε μια γέφυρα από τη Νέα Υόρκη ως το Πεκίνο, άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 80. Ήταν τότε που η Evelyn Lauder, σύζυγος του Leonard, σημερινού προέδρου της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών Este Lauder, συνειδητοποίησε ότι η ανάγκη ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού είναι τεράστια.

Η ίδια θυμάται: «Ήταν μεγάλο σοκ για μένα όταν έμαθα ότι οι γυναίκες-θύματα του καρκίνου του μαστού είναι διπλάσιες από τις γυναίκες-θύματα του AIDS. Ένιωσα αμέσως ότι κάτι πρέπει να κάνουμε και παρακολουθώντας τον αγώνα των ακτιβιστών ενάντια στο AIDS και το μέγεθος της δημοσιότητας και της επιτυχίας τους σκέφτηκα: αφού αυτοί μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές από το AIDS, μπορούμε κι εμείς να σώσουμε τις γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού».

Το 1989 η Evelyn Lauder γίνεται μέλος του Συμβουλίου του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan Kettering, στη Νέα Υόρκη, και ηγείται της κίνησης για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να ιδρυθεί το πρώτο συμβουλευτικό και διαγνωστικό κέντρο ειδικά σχεδιασμένο για τις ασθενείς. Γρήγορα όμως αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό, αφού εκτός από την περιοχή της Νέας Υόρκης χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την Αμερική έκαναν έκκληση για βοήθεια.

«Ό,τι έχεις να κάνεις, κάν το χθες»
Η Evelyn Lauder, που δεν ξεχνά ποτέ το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας, όπως της το εμπιστεύτηκε η πεθερά της, η σπουδαία Este: «ό,τι έχεις να κάνεις, κάν το χθες», κατέστρωσε αμέσως το σχέδιο δράσης της και το έβαλε σε εφαρμογή. Το 1992 μαζί με την Alexandra Penney, συντάκτρια του περιοδικού «Self», δημιούργησε το ροζ κορδελάκι ως παγκόσμιο σύμβολο για την υγεία του στήθους και άρχισε να το διαφημίζει από τους πάγκους πωλήσεων της μάρκας της σε όλα τα ανά τον κόσμο καταστήματα. Ένα χρόνο μετά δημιούργησε το Ίδρυμα Έρευνας Καρκίνου του Μαστού με στόχο να ενισχύσει οικονομικά την έρευνα. Μέχρι σήμερα πάνω από τριάντα εκατομμύρια δολάρια έχουν δοθεί σε κορυφαίες ερευνητικές ομάδες σε πανεπιστημιακά και νοσοκομειακά εργαστήρια των ΗΠΑ.

Μήνας ευαισθησίας
Παράλληλα, η Evelyn Lauder κατάφερε να πείσει τοπικούς και διεθνείς φορείς να ορίσουν μια συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο για την αφύπνιση του κόσμου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Καρπός των προσπαθειών της ήταν να θεσμοθετηθεί ο μήνας Οκτώβριος ως μήνας ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Από τότε μέχρι σήμερα κάθε Οκτώβριο διοργανώνονται πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση της καμπάνιας ενημέρωσης και του Ιδρύματος Έρευνας.

Η ευαισθητοποίηση των γυναικών πάνω στο θέμα εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν το 2005 ο γνωστός σχεδιαστής κοσμημάτων Δούκας Χατζηδούκας δημιούργησε ένα ροζ βραχιόλι αποκλειστικά για την Este Lauder, το οποίο έγινε ανάρπαστο. Από τότε κάθε χρόνο τον Οκτώβριο ένα καινούργιο ροζ βραχιόλι κάνει την εμφάνισή του στα καταστήματα.

Άλμα ζωής
Φέτος το ροζ βραχιόλι θα πωλείται σε όλα τα σημεία πώλησης των προϊόντων Este Lauder στην Ελλάδα, στη συμβολική τιμή των 12 ευρώ, και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Este Lauder Hellas, που συμμετέχει δυναμικά στην εκστρατεία από το 2001, έχει χορηγήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Πανελλήνιου Συλλόγου για τον Καρκίνο του Μαστού καθώς και μια σειρά εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση των Ελληνίδων.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε
Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού μέσα στην τελευταία εικοσαετία έχουν μειωθεί κατά 20%, γεγονός που αποδίδεται στην έγκαιρη διάγνωση και τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το 98% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού που έχουν διαγνωστεί έγκαιρα έχουν ιαθεί. Με δυο λόγια, ένας κόσμος χωρίς καρκίνο του μαστού είναι εφικτός και όλοι μαζί μπορούμε να τον δημιουργήσουμε.

Για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού:

  • Κάθε γυναίκα άνω των 40 ετών πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό της και να κάνει μαστογραφία μια φορά το χρόνο.
  • Η μαστογραφία δεν πονά και η ακτινοβολία των σύγχρονων μηχανημάτων δεν είναι επικίνδυνη.
  • Κάθε γυναίκα άνω των 30 ετών πρέπει να κάνει αυτοεξέταση μαστού μια φορά το μήνα 10 μέρες μετά την έναρξη της περιόδου και, αν εντοπίσει την παραμικρή διαφορά, να επισκεφθεί το γιατρό της αμέσως.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
  • Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος.