Η υγεία σου στα 25, 35, 45 (μέρος Γ')

22.09.2008
Στα 45. Τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλιά σου δεν σε βρήκαν με κορμί και διάθεση Σαμάνθας Τζόουνς. Μην ανησυχείς! Υπάρχει λύση για όλα εκείνα τα προβλήματα υγείας που σε βασανίζουν πλέον πιο έντονα από παλιά.

Στα 45

Τα τεσσαρακοστά πέμπτα γενέθλιά σου δεν σε βρήκαν με κορμί και διάθεση Σαμάνθα Τζόουνς. Μην ανησυχείς! Υπάρχει λύση για όλα εκείνα τα προβλήματα υγείας που σε βασανίζουν πλέον πιο έντονα από παλιά.

Αισθάνεσαι δύσκαμπτους τους ώμους και τα γόνατα να τρέμουν;

Ίσως πρόκειται για το πρώιμο στάδιο της οστεοπόρωσης που ταλαιπωρεί εκατομμύρια γυναικών σε όλο τον κόσμο. Η απώλεια δέκα κιλών θα βοηθήσει το πρόβλημα, ενώ και η κατανάλωσης έξτρα βιταμίνης C θα περιορίσει τους πόνους.

Έβγαλες κάλους στον διάδρομο του γυμναστηρίου, όμως η ενοχλητική κοιλίτσα φουσκώνει αντί να πέφτει;

Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο λίπος συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς, εγκαταλείποντας τα ψωμάκια. Αύξησε την ένταση και το ρυθμό της άσκησης σου αν θες να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα πάνω στις προσωπικές σου ανάγκες είναι απαραίτητο.

Πως θα μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;

Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης κατά του καρκίνου, τουλάχιστον το 1/3 των καρκίνων που προκύπτουν εμφανίζονται εξαιτίας του κακού τρόπου ζωής των πάσχοντων ατόμων. Κόψε σήμερα το κάπνισμα που συνδέεται με το 1/3 των θανάτων από καρκίνο. Χάσε κιλά: η παχυσαρκία ευθύνεται σήμερα για το 20% των θανάτων από καρκίνο σε γυναίκες.

Μπορούν τα αντικαταθλιπτικά να σε βοηθήσουν στην εμμηνόπαυση;

Πιθανότατα ναι. Κατά την εμμηνόπαυση η παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης αποσταθεροποιείται με αποτέλεσμα συχνές μεταβολές της διάθεσης, νεύρα, επιθετικότητα και τάσεις για κατάθλιψη. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά περιέχουν σεροτονίνη που περιορίζει τα συμπτώματα αυτά. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και τα αντισυλληπτικά. Όμως, συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν τα πάρεις.

Μήπως είναι αργά για να φροντίσεις την υγεία των οστών σου;

Παρόλο που το μεγαλύτερο ποσοστό της οστεϊκής μάζας δημιουργείται μέχρι τα 25, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις ακόμα. Πρώτον, αύξησε την ημερήσια πρόσληψη σε ασβέστιο στα 1.200 μιλιγκράμ. Αυξημένα ποσοστά ασβεστίου μπορείς να πάρεις απ' το γάλα, το μεταλλικό νερό, το γιαούρτι, τα μπρόκολα, το ψωμί ολικής άλεσης, το τυρί (ιδιαίτερα το κίτρινο) και το σπανάκι. Διαφορετικά μπορείς το βρεις στα συμπληρώματα, αλλά με προσοχή στις δόσεις.

Δεύτερον, κάνε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κάποιο είδος έντονης φυσικής άσκησης, όπως τρέξιμο ή σκοινάκι. Οι γυναίκες που γυμνάζονται τακτικά έχουν πολύ δυνατότερο σκελετό από εκείνες που κάνουν καθιστική ζωή.

Βάλε σήμερα στο πρόγραμμα:

  • Ετήσιο τεστ Παπ, μαστογραφία και συνολική γυναικολογική εξέταση.
  • Οφθαλμολογική εξέταση κάθε δύο με τέσσερα χρόνια.
  • Εξέταση θυρεοειδούς κάθε πέντε χρόνια.
  • Εξετάσου με βάση το οικογενειακό ιστορικό (αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού ο γιατρός σου θα προτείνει ετήσια εξέταση από τα 35 μέχρι και τα 50 χρόνια της ζωής σου).
  • Έλεγχο για σακχαρώδη διαβήτη.
  • Εξέταση αίματος για την ανίχνευση του ταχέως αναπτυσσόμενου σήμερα, καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Έλεγχος των οστών για την πρόληψη οστεοπόρωσης.
  • Κλείσε τώρα ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο που μπορεί να διαγνώσει στα πρώιμα στάδια της την οστεοπόρωση.
  • Ρίξε το στα θαλασσινά. Τροφές όπως ο σολομός ή ο τόνος είναι πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά που μπορούν να προλάβουν πολλές ασθένειες της καρδιάς.
  • Βάλε μυαλό πριν το χάσεις για πάντα. Κράτα τον εγκέφαλό σου σε εγρήγορση. Μια επίσκεψη στο μουσείο, το διάβασμα ενός βιβλίου, ακόμα κι ένα σταυρόλεξο μπορούν να σε σώσουν από το Αλτζχάιμερ όταν γίνουν τρόπος ζωής.
  • Τεντώσου! Η ελαστικότητα μειώνεται με την ηλικία, οπότε κάνε τακτικά λίγες ασκήσεις στρέτσινγκ ώστε να είσαι πάντα σε φόρμα.
  • Περιόρισε τις θερμίδες που καταναλώνεις μετά τις 5 το απόγευμα. Φρόντισε να παίρνεις το 70% των ημερήσιων θερμίδων μέχρι το μεσημέρι.
  • Γενικά ενώ οι εξετάσεις μπορεί να φαίνονται αρκετές και απαιτητικές, εντούτοις η πρόληψη που προσφέρουν σε μελλοντικές ασθένειες είναι απίστευτη.