Η εγκυμοσύνη προσθέτει έξτρα χρόνο στη βιολογική ηλικία των γυναικών - Νέα έρευνα

13.04.2024
Η εγκυμοσύνη προσθέτει έξτρα χρόνο στη βιολογική ηλικία των γυναικών - Νέα έρευνα
Σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, μία εγκυμοσύνη μπορεί να «γεράσει» τη γυναίκα από δύο έως 14 μήνες!

Προκαλώντας τεράστια έκπληξη σε όλες τις γυναίκες που υπήρξαν (ή σκέφτονται να υπάρξουν!) έγκυες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το να μεταλώνεις έναν άνθρωπο μέσα σου «γερνάει» γρηγορότερα το σώμα σου -αν μεγαλώνεςι περισσότερους, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συσωρευτικό.

«Η εγκυμοσύνη έχει ένα κόστος που φαίνεται να είναι ανιχνεύσιμο ακόμα» ήδη από τα 20 σου, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Calen Ryan, βιολόγος ανθρώπου στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται μια «μελέτη ορόσημο» που επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουν οι γυναίκες - η εγκυμοσύνη έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα, λέει ο Yousin Suh, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia που ερευνά πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τη γήρανση και δεν συμμετείχε στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 8 Απριλίου στο Proceedings, της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η χρονολογική ηλικία του καθενός - δηλαδή πόσα κεράκια σβήνουμε κάθε χρόνο - μπορεί να διαφέρει από τη βιολογική ηλικία, δηλαδή πόσο γερασμένα φαίνονται τα κύτταρα και τα όργανά του καθενός με βάση τη βιοχημεία τους.

Ο Ryan μελετά τους λόγους για τους οποίους το σώμα μας μπορεί να γερνάει πιο γρήγορα ή πιο αργά από ό,τι περιμένουμε, και φαίνεται πως πολλά από αυτά σχετίζονται με την επιγενετική, ή το πώς και πότε το σώμα μας αποφασίζει να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τα γονίδια.

Οι πέντε τροφές που μπορούν να ενισχύσουν με φυσικό τρόπο τη γονιμότητα

Ορισμένα γεγονότα της ζωής - συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ασθενειών, τραυμάτων ή περιόδων έντονου στρες - φαίνεται να προκαλούν «άλματα» στην επιγενετική ηλικία καθώς το σώμα ανακατευθύνει ενέργεια και πόρους για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.

Και δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πολλές βιολογικές λειτουργίες πιο επίπονες από την ανάπτυξη ενός ολόκληρου ατόμου σε μόλις εννέα μήνες, η πρόσφατη μελέτη επιβεβαιώνει την υποψία των επιστημόνων ότι η εγκυμοσύνη -ιδιαίτερα οι πολύδυμες εγκυμοσύνες- έχει κόστος για τη βιολογική ηλικία.

Pregnant woman showing ultrasound photo

Παρά το γεγονός ότι ήταν κοντά σε ηλικία, οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη βρίσκονταν ήδη σε πολύ διαφορετικές τροχιές γονιμότητας - κάποιες δεν υπήρξαν ποτέ έγκυες, άλλες ανέφεραν μία ή περισσότερες προηγούμενες εγκυμοσύνες και άλλες ήταν έγκυες τη στιγμή που συλλέχθηκαν τα δείγματα.

Αυτό έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα: Οι πολύδυμες εγκυμοσύνες δημιούργησαν ένα σωρευτικό αποτέλεσμα της γήρανσης, με κάθε επιπλέον εγκυμοσύνη να αυξάνει περαιτέρω την επιγενετική ηλικία της μητέρας;

Χρησιμοποιώντας τα πρώτα δείγματα αίματος που είχαν πάρει από 331 γυναίκες ενώ ήταν έγκυες σε σύγκριση με νεότερα που πήραν από τις ίδιες σε διάστημα μεταξύ τεσσάρων και εννέα ετών και συγκρίνοντας τα δύο στιγμιότυπα της επιγενετικής ηλικίας κάθε γυναίκας, ο Ryan και η ομάδα του υπολόγισαν τον αντίκτυπο κάθε επιπλέον εγκυμοσύνης κατά τα ενδιάμεσα χρόνια.

Πες μου σε ποια σειρά γεννήθηκες να σου μιλήσω για τον χαρακτήρα σου

«Οι γυναίκες που είχαν περισσότερες εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είχαν περισσότερες αλλαγές στην επιγενετική γήρανση», λέει ο Ryan, με κάθε εγκυμοσύνη να "δίνει" δύο έως τρεις μήνες στη βιολογική ηλικία του γονέα.

Σοβαροί λόγοι για αισιοδοξία

Αλλά οι επίδοξοι γονείς δεν πρέπει να απελπίζονται και σε αυτό συμφωνούν οι dr. Suh και Ryan. Δεν είναι βέβαιο ότι μια ελαφρώς υψηλότερη επιγενετική ηλικία κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας σας θα οδηγήσει σε επιπλοκές μεγαλώνοντας!

Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένα «γλυκό σημείο» για τη γονιμότητα, λέει ο Suh. Για παράδειγμα, μία ή δύο εγκυμοσύνες μπορεί να είναι καλύτερες από καμία σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς η εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερους κινδύνους ορισμένων μορφών καρκίνου και η απόκτηση τουλάχιστον ενός παιδιού συνδέεται με ελαφρώς μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τη γήρανση και τη γονιμότητα, «μπορούμε να εργαστούμε για τον εντοπισμό ατόμων που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο», προσθέτει ο Ryan, «και να καταλήξουμε σε στρατηγικές για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της εγκυμοσύνης».

Πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το επιγενετικό κόστος της εγκυμοσύνης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τον πολιτισμό, υποδηλώνοντας ότι η γονική υποστήριξη και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, συμπαιρένουμε πως βελτίωσή τους θα μπορούσε να αμβλύνει το πλήγμα της εγκυμοσύνης στην επιγενετική ηλικία.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.04.2024 - 11:58