Το τεχνητό γλυκαντικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα

03.03.2023
Το τεχνητό γλυκαντικό που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα
Tα νέα δεν είναι και πολύ ευχάριστα για τους καταναλωτές προϊόντων χωρίς ζάχαρη και αναψυκτικών διαίτης. Ο λόγος; Τα κρυμμένα τεχνητά γλυκαντικά που κρύβονται μέσα σε αυτά τα προϊόντα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού, όπως λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Ο λόγος είναι η ερυθριτόλη, η οποία είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται σε πολλά φρούτα όπως τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τα αχλάδια και τα καρπούζια, αλλά προστίθεται επίσης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ποτά.

Η ερυθριτόλη, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως «λιγότερο επιβλαβής» εναλλακτική λύση στη ζάχαρη και βρίσκεται συνήθως σε διαιτητικά τρόφιμα, μπάρες πρωτεΐνης, τσίχλες, κατεψυγμένα επιδόρπια και μαρμελάδες παρέχοντας γλυκύτητα χωρίς να προκαλεί αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

Ωστόσο, η έρευνα βρήκε ότι μπορεί να «ενεργοποιήσει» τα αιμοπετάλια και να απελευθερώσουν μόρια στο αίμα, σχηματίζοντας θρόμβους.

5 εύκολες υγιεινές συνήθειες που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα

Οι ερευνητές της κλινικής του Cleveland μελέτησαν 4.000 άτομα για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της ερυθριτόλης στην υγεία και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στο περιοδικό Nature Medicine.

Από τη μελέτη προέκευψε ότι όσοι άνθρωποι είχαν υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ένα ανεπιθύμητο καρδιακό συμβάν όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή ακόμα και θάνατο.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου και είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως», δήλωσε ο Dr. Stanley Hazen, πρόεδρος του τμήματος καρδιαγγειακών επιστημών στο Lerner Research Institute και επικεφαλής καρδιολογίας στην Cleveland Clinic.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα τεχνητά ζαχαρούχο ρόφημα με μια ποσότητα ερυθριτόλης που βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, παρατηρούνται για μέρες αξιοσημείωτα αυξημένα επίπεδα της ουσίας στο αίμα. Επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που παρατηρούνται όταν υπάρχουν κινδύνοι πήξης».

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της η ερυθριτόλη είναι ιδανική για διαβητικούς και άτομα που ακολουθούν δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ενώ είναι πολύ χαμηλότερη σε θερμίδες από την κανονική ζάχαρη.

Λόγω της γλυκιάς γεύσης της (περίπου 70% γλυκιά σε σχέση με τη ζάχαρη) η ερυθριτόλη παράγεται μέσω της ζύμωσης του καλαμποκιού και για αυτό συνιστάται σε άτομα που αναζητούν μια εναλλακτική λύση στη ζάχαρη.

Πόσο βοηθάει η καστανή ζάχαρη στην δίαιτα;

Η ερυθριτόλη αναγνωρίζεται γενικά ως ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αλλά ο Δρ. Hazen λέει ότι «Είναι σημαντικό να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών γενικά, και της ερυθριτόλης ειδικότερα και στους κινδύνους που δημιουργούν για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ιδιαίτερα σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο».