5 εύκολες υγιεινές συνήθειες που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα

17.11.2022
5 εύκολες υγιεινές συνήθειες που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα
Καμία από αυτές δεν απαιτεί δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, αλλά όλες μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σου.

Η υγεία είναι ένα περίεργο και αναμφισβήτητα σημαντικό κεφάλαιο, ωστόσο είναι δύσκολο να εστιάσεις σε αυτήν όταν αισθάνεσαι αρκετά καλά και η καθημερινή ζωή σου φαίνεται καλή. Για παράδειγμα: Γνωρίζεις ότι το να πίνεις λιγότερο συχνά θα ήταν καλό, αλλά πρέπει να ξεπεράσεις αυτή τη υπεραγχωτική εβδομάδα που πέρασες, και μπορεί να απολαμβάνεις να πίνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (ή δύο) ενώ μαγειρεύεις. Ομοίως, το να κοιμόμαστε νωρίτερα είναι ένας μόνιμος στόχος για όλους, αλλά πάντα κάτι μπαίνει εμπόδιο, όπως η αγαπημένη σου σειρά, της οποίας ο νέος κύκλος μπορεί να κυκλοφόρησε.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνήσεις (και μπορεί πραγματικά να σε κουράσει περισσότερο)

Αντί να θέσεις απρόσιτους στόχους, μπορείς να προσθέσεις μια εύκολη νέα υγιεινή συνήθεια που είναι εξαιρετικά εφικτή. Μόλις γίνει μέρος της ρουτίνας σου, μπορείς να αναπτύξεις αυτή τη δυναμική προσθέτοντας μια ακόμη. Η προσθήκη μικρών υγιεινών συνηθειών μπορεί γρήγορα να προσθέσει σοβαρά οφέλη για την υγεία - και να σου δώσει τη δύναμη της θέλησης (και την ευημερία) για να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερες προκλήσεις. Παρακάτω θα βρεις πέντε εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις κάθε μέρα για να βάλεις επιτέλους την υγεία στην κορυφή της λίστας των υποχρεώσεών σου.

Υγιεινή συνήθεια #1: Γύμνασε τους παραμελημένους αλλά σημαντικούς μύες.
Ακόμη και όσες από εμάς γυμναζόμαστε καθημερινά, μπορούμε εύκολα να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν μυϊκές ομάδες που εξυπηρετούν υψηλότερους σκοπούς από τους οπίσθιους μηριαίους που συνηθίζεις να γυμνάζεις. Μεταξύ αυτών, ίσως κανένας δεν είναι περισσότερο παραμελημένος από τους μύες του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι μύες υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα, τον κόλπο και τα έντερα σου – οπότε μπορείς πιθανώς να φανταστείς διάφορους λόγους για τους οποίους το αδύναμο πυελικό έδαφος θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής σου. Όταν αρχίσει να εξασθενεί λόγω της καταπόνησης και των ορμονικών αλλαγών που έρχονται με τον τοκετό ή απλώς λόγω γήρανσης, μπορεί να αρχίσεις να αντιμετωπίζεις ακράτεια ούρων καθώς και σεξουαλικά προβλήματα, όπως μειωμένη αίσθηση στον κόλπο σου. Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει μια καλή συνήθεια που οι γιατροί λένε ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στην πρόληψη αυτών των δυσάρεστων αποτελεσμάτων. Πρόκειται για τις ασκήσεις Kegel, οι οποίες συνεπάγονται τη συνειδητή σύσπαση και απελευθέρωση των μυών του πυελικού εδάφους. Επιδίωξε να κάνεις περίπου 10 από αυτές τρεις φορές την ημέρα.

Υγιεινή συνήθεια #2: Πιες ένα ακόμα ποτήρι νερό.
Η κατανάλωση περισσότερου νερού μέσα στη μέρα βρίσκεται στη λίστα με τους στόχους σχεδόν κάθε ατόμου. Ευτυχώς, υπάρχει μια μέση λύση μεταξύ της τελειότητας στην κατανάλωση νερού και της απόφασης ότι ο πρωινός καφές σου μετράει ως επαρκής ενυδάτωση για την ημέρα. Τι θα έλεγες λοιπόν να προσθέσεις μόνο ένα επιπλέον ποτήρι νερό την ημέρα μόλις ξυπνήσεις για να μην το ξεχάσεις; Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενός, δύο ή τριών επιπλέον ποτηριών την ημέρα μπορεί να έχει αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του να σε βοηθήσει να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης και νατρίου που καταναλώνεις.

Πώς θα βοηθήσει τον οργανισμό σου η κατανάλωση τσαγιού σε καθημερινή βάση

Υγιεινή συνήθεια #3: Όρισε μια ώρα για ύπνο.
Ναι, όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλύτερο να στοχεύεις σε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου. Αλλά αυτός είναι ένας αριθμός πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να πραγματοποιηθεί, για πολλές από εμάς. Ακόμα κι αν καταφέρεις να είσαι στο κρεβάτι για επτά ώρες σε τακτική βάση, μπορεί να ξοδέψεις ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρόνου προσπαθώντας να κοιμηθείς. Οι ειδικοί στον ύπνο συμφωνούν ότι υπάρχει ένα πολύ εφικτό πρώτο βήμα που μπορείς να κάνεις για να επαναφέρεις τη ρουτίνα του ύπνου σου, ώστε να αποκοιμηθείς πιο εύκολα και να έχεις καλύτερη ποιότητα ύπνου: απλώς τήρησε την ώρα του ύπνου με αυστηρότητα και, στη συνέχεια, άρχισε να χαλαρώνεις μια ώρα πριν, ώστε να είσαι στο κρεβάτι εκείνη την ώρα. Αυτό σημαίνει να μην ελέγχεις τα email σου, να μην ψάχνεις για σνακ στα ντουλάπια και ίσως να κάνεις κάτι χαλαρωτικό όπως ένα ζεστό ντους. Αξίζει να σημειωθεί πως η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με προβλήματα σωματικής υγείας—συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της αυξημένης χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Υγιεινή συνήθεια #4: Ανέβασε λίγο τον ρυθμό.
Δοκίμασε να αυξήσεις την ταχύτητά σου καθώς κάνεις τα ψώνια σου στο εμπορικό κέντρο ή όσο πηγαίνεις βόλτα το σκύλο σου
. Σύμφωνα με νέα έρευνα, το περπάτημα με γρήγορο ρυθμό για περίπου 30 λεπτά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας, σε σύγκριση με το περπάτημα παρόμοιου αριθμού βημάτων με πιο αργό ρυθμό. Αυτό δεν χρειάζεται να είναι 30 συνεχόμενα λεπτά, καθώς το σύντομο αλλά γρήγορο περπάτημα είναι επίσης ωφέλιμο. Εκτός από τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, αυτή η ένταση θα μειώσει επίσης την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Υγιεινή συνήθεια #5: Πρόσθεσε λίγα λαχανικά στα γεύματά σου.
Οι άνθρωποι που τρώνε τα περισσότερα λαχανικά έχουν τις πιο υγιείς καρδιές σε βάθος χρόνου.
Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσεις όλες τις διατροφικές σου συνήθειες - Μπορείς να συνεχίσεις να καταναλώνεις υδατάνθρακές και απλώς να προσθέσεις μερικά λαχανικά σε ένα ή δύο γεύματα την ημέρα. Πρόσθεσε μια χούφτα baby σπανάκι στα αυγά σου το πρωί ή στα ζυμαρικά το βράδυ, βάλε λίγο λάχανο στο smoothie σου ή συνόδεψε το μεσημεριανό σου με μια απλή σαλάτα.