Τελικά, πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το καπάκι της οδοντόβουρτσας;

21.02.2023
Τελικά, πρέπει ή δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το καπάκι της οδοντόβουρτσας;
Αυτό το προστατευτικό ίσως δεν είναι τελικά και τόσο αθώο, σύμφωνα με τους οδοντίατρους

Είτε ετοιμάζεις τη βαλίτσα σου για διακοπές είτε απλά κρατάς την οδοντόβουρτσά σου σε μια θήκη δίπλα στο νεροχύτη του μπάνιου σου, το καπάκι της μπορεί να σου φανεί χρήσιμο. Ωστόσο, οι γιατροί λένε ότι τελικά, δεν είναι και τόσο καλό για τα δόντια σου. «Το καπάκι της οδοντόβουρτσας παγιδεύει τα βακτήρια από το στόμα που μπαίνουν στην οδοντόβουρτσα μετά το βούρτσισμα», λέει η οδοντίατρος Jonelle Anamelechi. «Είναι σαν έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον για αυτά». Εκτός αυτού, τα βακτήρια μπορούν να σχηματιστούν μέσα στο καπάκι μέσα σε λίγα λεπτά.

Πώς το σώμα σου σου λέει ότι τρίβεις τα δόντια σου τη νύχτα

Οι κίνδυνοι που ενέχει το καπάκι οδοντόβουρτσας

Ορισμένα βακτήρια είναι αναμενόμενο να υπάρχουν στο στόμα σου, αλλά υπάρχει ένα όριο. «Όλοι έχουν βακτήρια στο στόμα τους, αλλά ο υπερπληθυσμός των κακών βακτηρίων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πιθανότητες κακής στοματικής υγείας», λέει η Anamelechi. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ουλίτιδα (αιμορραγία των ούλων), περιοδοντίτιδα (απώλεια οστού) και λοιμώξεις των δοντιών, που μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και πιο σοβαρά προβλήματα.

Αν και δεν θα παρουσιάσεις απαραίτητα όλα αυτά τα προβλήματα, είναι καλύτερο να πετάξεις το καπάκι της οδοντόβουρτσας το συντομότερο δυνατό. Και αν έχεις ήδη χρησιμοποιήσει το καπάκι της οδοντόβουρτσας, μπορεί να αισθάνεσαι λίγο ανήσυχη αυτή τη στιγμή. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Η καλύτερη σου επιλογή είναι απλώς να αγοράσεις μια νέα οδοντόβουρτσα, και να την αλλάζεις κάθε 90 ημέρες.

Για την αντιμετώπιση τυχόν στοματικών βακτηρίων, το στοματικό διάλυμα είναι ένα προϊόν που μπορεί να βοηθήσει. Για παράδειγμα, το φθοριούχο στοματικό διάλυμα δυναμώνει τα δόντια, ενώ το προβιοτικό στοματικό διάλυμα (και η προβιοτική οδοντόκρεμα) μπορεί να μειώσει τα κακά βακτήρια, σύμφωνα με την Anamelechi. Και μην ξεχνάς να βουρτσίζεις τα δόντια σου και να κάνεις νήμα τακτικά, καθώς και να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου για καθαρισμό κάθε έξι μήνες, αν είναι δυνατόν.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνήσεις (και μπορεί πραγματικά να σε κουράσει περισσότερο)

Πώς να διατηρείς την οδοντόβουρτσά σου καθαρή χωρίς καπάκι

Οι εναλλακτικές για το καπάκι της οδοντόβουρτσας είναι ένα απολυμαντικό, το υπεροξείδιο του υδρογόνου ως καθαριστικό ή ακόμα και ένα στοματικό διάλυμα που έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σύμφωνα με την Anamelechi.

Τελευταία τροποποίηση στις 21.02.2023 - 07:44