Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

07.10.2022
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού
O καρκίνος είναι ο φόβος των περισσότερων ανθρώπων. Σήμερα ευτυχώς η ιατρική κοινότητα έχει πολλά φάρμακα στην θεραπευτική της φαρέτρα και κάπως έτσι όλοι μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο. Κυρίως στον καρκίνο του μαστού όμως υπάρχουν πετυχημένες θεραπείες και επαναστατικά φάρμακα που δίνουν μεγάλες ελπίδες στις γυναίκες που νοσούν. Όπως θα ξέρεις ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού και παρακάτω θα διαβάσεις για τους παράγοντες κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι πολύ μεγαλύτερος στις γυναίκες από τους άνδρες. Oι γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν μία στις οκτώ πιθανότητες να αναπτύξουν αυτόν τον τύπο καρκίνου, κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Αντίθετα, ένας άνδρας που γεννήθηκε στην Αμερική, σήμερα έχει περίπου μία στις οκτακόσιες πιθανότητες να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού στους άνδρες δεν είναι επαρκώς κατανοητοί. Ενώ οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια σειρά γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που μπορεί να παίζουν ρόλο, οι περισσότεροι άνδρες δεν έχουν κανέναν γνωστό παράγοντα κινδύνου εκτός από τη μεγαλύτερη ηλικία. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες διαγιγνώσκεται σε ηλικία 71 ετών, κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, πολλά περισσότερα είναι γνωστά για τους παράγοντες κινδύνου στις γυναίκες. Με βάση αυτό, η ύπαρξη ενός (ή πολλών) παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα στο μέλλον θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, όπως και η έλλειψη παραγόντων κινδύνου δεν σημαίνει αντίστοιχα ότι δεν θα αναπτύξει ποτέ καρκίνο του μαστού.

Οι παράγοντες κινδύνου που ακολουθούν σχετίζονται με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στις γυναίκες:

Ηλικία

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, γι' αυτό το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων ενθαρρύνει τις ετήσιες μαστογραφίες να ξεκινούν από την ηλικία των 40 ετών για γυναίκες μέσου κινδύνου.

Φύλο

Οι γυναίκες έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τους άνδρες.

Προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό

Ένα προσωπικό ιστορικό λοβιακού καρκινώματος in situ (μη φυσιολογικά κύτταρα που βρίσκονται στους αδένες γαλακτοπαραγωγής του μαστού) ή άτυπης υπερπλασίας (μη καρκινικές αλλαγές στα κύτταρα του μαστού) αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το ιστορικό καρκίνου στον ένα μαστό αυξάνει επίσης την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στον άλλο μαστό. Επιπλέον, το να έχεις οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κατανάλωση αλκοόλ

Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνει μια γυναίκα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Ακτινοβολία

Με κάθε είδους ακτινοθεραπεία στην περιοχή του θώρακα στην παιδική ή νεαρή ενήλικη ζωή, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

Εμμηνορροϊκή ηλικία

Εάν ξεκίνησε η περίοδός σου πριν από την ηλικία των 12 ετών, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται.

Ηλικία εμμηνόπαυσης

Εάν ξεκινήσεις την εμμηνόπαυση μετά τα 55, ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται.

Ηλικία τοκετού

Η γέννηση ενός παιδιού μετά την ηλικία των 30 ετών αυξάνει τον κίνδυνο.

Έγκυος

Οι γυναίκες που δεν έχουν μείνει ποτέ έγκυες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες μία ή περισσότερες φορές.

Ορμονοθεραπεία

Η ορμονική θεραπεία για την εμμηνόπαυση, ειδικά κάθε τύπος που συνδυάζει οιστρογόνα και προγεστερόνη, αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου του μαστού.

Μάζα σώματος

Ένας υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (εκτίμηση του σωματικού λίπους) συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η έρευνα δείχνει ότι τα επιπλέον λιποκύτταρα, τα οποία δημιουργούν οιστρογόνα, μπορεί να ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.