Κακοσμία του στόματος: Οι 4 βασικές αιτίες που την προκαλούν

07.10.2022
Κακοσμία του στόματος: Οι 4 βασικές αιτίες που την προκαλούν
Η κακοσμία του στόματος είναι ίσως μια από τις πιο άβολες και ενοχλητικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους εμφανίζεται αυτό το πρόβλημα και μερικές φορές μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πολύ πιο σοβαρό. Παρακάτω θα διαβάσεις για τις 5 βασικές αιτίες της κακοσμίας. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η επίσκεψη σε οδοντίατρο μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις εάν δεν υπάρχει άλλη λύση.

Τρως πάρα πολλά μπαχαρικά και μυρωδάτα φαγητά

Δεν είναι μυστικό ότι τα μυρωδάτα τρόφιμα, όπως το σκόρδο και οι πιπεριές τσίλι, μπορούν να αφήσουν μια δυσάρεστη μυρωδιά στο στόμα σου. Αυτό συμβαίνει επειδή απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σου και μέχρι να φύγουν εντελώς από το σώμα σου, μπορούν να επηρεάσουν την αναπνοή σου. Γι' αυτό μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι ακόμα κι αν βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών, η μυρωδιά (και η γεύση τους) εξακολουθεί να παραμένει στο στόμα σου.

Έχεις μια άσχημη γεύση στο στόμα σου; Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία σου

Δεν βουρτσίζεις και δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα στα δόντια σου καθημερινά

Αυτές οι δύο δραστηριότητες είναι πολύ πιο σημαντικές από ότι φαντάζεσαι, αφού αφαιρούν τα μικρά σωματίδια τροφής που παγιδεύονται στο στόμα σου. Αυτά τα σωματίδια θα συσσωρευτούν και θα αρχίσουν να διασπώνται στο στόμα σου, κάτι που θα δημιουργήσει μια δυσάρεστη οσμή. Επίσης, εάν δεν βουρτσίζεις τακτικά τα δόντια σου, σχηματίζεται πλάκα, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων σου. Αυτό το πρόβλημα ονομάζεται περιοδοντίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Προβλήματα υγείας, όπως ξηροστομία και άλλες παθήσεις

Η ξηροστομία ή, όπως είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα, είναι όταν το στόμα κάποιου δεν παράγει αρκετό σάλιο. Ως αποτέλεσμα, το στόμα του δεν μπορεί να καθαρίσει όλα τα σωματίδια τροφής που έχουν απομείνει μέσα, και ως εκ τούτου παγιδεύονται εκεί και αρχίζουν να αποσυντίθενται. Όμως, αυτή δεν είναι η μόνη αιτία ξηροστομίας, καθώς διάφορα φάρμακα, η αναπνοή από το στόμα και οι διαταραχές των σιελογόνων αδένων, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν το πρόβλημα.

Επιπλέον, λοιμώξεις και φλεγμονές που εμφανίζονται στο στόμα, τη μύτη και τις αμυγδαλές μπορούν να παράγουν οσμή. Επίσης, άτομα που πάσχουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, ηπατική ανεπάρκεια και άλλες μεταβολικές ασθένειες μπορεί επίσης να αρχίσουν να έχουν κακή αναπνοή. Αυτό οφείλεται στη θεραπεία που παίρνουν, η οποία δημιουργεί ένα μείγμα χημικών ουσιών.

Μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου;

Eξπρες δίαιτα

Η εξπρες δίαιτα είναι ανθυγιεινή και επικίνδυνη από όλες τις απόψεις, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δυσοσμία του στόματος, μεταξύ άλλων. Ο λόγος που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ότι αυτές οι δίαιτες παράγουν ενέργεια σε διαφορετικά επίπεδα, αφού έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Το σώμα σου αρχίζει να χρησιμοποιεί όλη την πρωτεΐνη για να παράξει ενέργεια, κάτι που παράγει πολλές κετόνες, οι οποίες μπορεί να έχουν μια πολύ ενοχλητική μυρωδιά.