Οι λόγοι για τους οποίους οι μπατονέτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το αυτί σου

20.06.2022
Οι λόγοι για τους οποίους οι μπατονέτες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το αυτί σου
Στις περιπτώσεις όπου το καθάρισμα του αυτιού προκαλέσει προβλήματα και χρειαστεί η ιατρική επέμβαση, οι μπατονέτες δεν είναι οι μόνοι «ένοχοι» καθώς οι γιατροί έχουν δει ασθενείς να χρησιμοποιούν φουρκέτες, τσιμπιδάκια, στυλό, ακόμη και καλαμάκια για να καθαρίσουν τα αυτιά τους. Κανένα από αυτά τα εργαλεία δεν είναι αποτελεσματικό και οι μπατονέτες, ειδικά, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί να σου δίνουν μια αίσθηση ικανοποίησης και καθαριότητας, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένα ψεύτικο συναίσθημα. Διάβασε μερικούς τρόπους με τους οποίους οι μπατονέτες μπορούν να είναι επιβλαβείς για το εσωτερικό σου αυτί.

Μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά οι μπατονέτες μπορούν να τραυματίσουν το μέσο αυτί σου και, πιο συγκεκριμένα, να προκαλέσουν ρήξη του τυμπάνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που εξέτασε τραυματισμούς αυτιών που σχετίζονται με βαμβάκι, βρέθηκε ότι περίπου το 73% από αυτούς συνδέονται με τον καθαρισμό των αυτιών, ειδικα στην παιδική ηλικία. Αυτό είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αν λάβεις υπόψη ότι η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 1990 έως το 2010 και μελέτησε περισσότερα από 263.000 παιδιά.

Μπορούν να σπρώξουν το κερί του αυτιού πιο βαθιά μέσα στο αυτί.

Πολλοί άνθρωποι έχουν την επιθυμία να βγάλουν το κερί του αυτιού, ωστόσο, το σπρώχνουν μόνο πιο βαθιά στον ακουστικό πόρο και το αποτέλεσμα; Το κερί απλώς κάθεται εκεί αντί να κινείται. Σε αυτή την περίπτωση, η μόνη λύση είναι να επισκεφτείς έναν γιατρό που μπορεί να αφαιρέσει το κερί του αυτιού, χρησιμοποιώντας επαγγελματικές μεθόδους, που μερικές φορές μπορεί να είναι άβολες.

Μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Μία από τις πιο ευεργετικές ιδιότητες του κεριού είναι να παγιδεύει και να συγκρατεί την ανάπτυξη βακτηρίων που εισέρχονται στα αυτιά σου. Λειτουργεί σαν ένα δίχτυ ασφαλείας που εμποδίζει τα βακτήρια να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείς μπατονέτες και σπρώχνεις τόσο το κερί του αυτιού όσο και τα βακτήρια πιο βαθιά μέσα, τα βοηθάς να σε βλάψουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ πιθανό να πάθεις ωτίτιδα.

Γιατί χρειάζεσαι το κερί στο αυτί σου

Εκτός ότι το απαλλάσσει από βακτήρια, όπως αναφέραμε παραπάνω, το κερί του αυτιού εμποδίζει επίσης άλλα πράγματα, όπως ζουζούνια και βρωμιά, να μπουν στα αυτιά σου. Είναι επίσης το καλύτερο φυσικό λιπαντικό που εμποδίζει το αυτί σου να στεγνώσει και να προκαλέσει φαγούρα. Και είναι προγραμματισμένο να αφαιρείται από το αυτί κάθε φορά που κάνεις σωματικές δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα ωθείται στον έξω ακουστικό πόρο, όπου ένα απλό ντους το ξεπλένει.

Τι να κάνεις εάν οι μπατονέτες σου προκαλέσουν πόνο

Εάν ο πόνος δεν είναι σοβαρός στην αρχή και νιώθεις ότι τον υποφέρεις, μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και να δεις πώς θα πάει. Ωστόσο, εάν ο πόνος παραμένει και αργότερα συνοδεύεται είτε από πνιχτή ακοή είτε από κουδούνισμα στα αυτιά, θα πρέπει να καλέσεις τον γιατρό. Θα μπορούσε να είναι ένας πιο σοβαρός τραυματισμός στο αυτί που χρειάζεται επαγγελματική προσοχή και συμβουλές.