Οι απλοί τρόποι να αποτρέψεις τις πέτρες στα νεφρά

20.06.2022
Οι απλοί τρόποι να αποτρέψεις τις πέτρες στα νεφρά
Οι επώδυνες πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές το καλοκαίρι - Δες τι μπορείς να κάνεις για να τις αποφύγεις

Το νεφρικό σύστημα του σώματος, δηλαδή όλα τα νεφρά, η ουροδόχος κύστη, η ουρήθρα και οι ουρητήρες, είναι πολύ περίπλοκο, αλλά η κατανόηση του πώς να το διατηρήσεις υγιές είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του σώματός σου.

Στο πλαίσιο του ουροποιητικού σου συστήματος, πιθανότατα έχεις ακούσει για πέτρες στα νεφρά και αυτό που έχεις ακούσει μάλλον δεν ήταν πολύ θετικό. Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές συστάδες αλατιού και μετάλλων που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου στα νεφρά με βάση πράγματα όπως η γενετική, το περιβάλλον, η διατροφή, η άσκηση και πολλά άλλα, σύμφωνα με την χειρουργό ουρολόγο Samit Soni. Οι πέτρες μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες εάν εκτοπιστούν στην ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και συχνά απαιτούν επίσκεψη στο νοσοκομείο. Το θέμα με τις πέτρες στα νεφρά και την προσπάθεια αποτροπής τους, λέει η Soni, είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις πέρα ​​από τη διατροφή και την άσκηση.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε θερμότερα κλίματα τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά πέτρας στα νεφρά από τους ανθρώπους σε ψυχρότερα κλίματα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της υγείας των νεφρών: την ενυδάτωση. Όσο πιο ζεστό είναι το κλίμα, τόσο λιγότερο ενυδατωμένοι τείνουν να είναι οι άνθρωποι και η χρόνια υποενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά (Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι πέτρες στα νεφρά είναι πιο συχνές το καλοκαίρι).

5 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αναστατώσουν το στομάχι σου

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις πέτρες στα νεφρά

Μάθε το ιστορικό υγείας σου και της οικογένειάς σου
Εάν τα μέλη της οικογένειάς σου (ειδικά τα μέλη της άμεσης οικογένειας) είχαν πέτρες στα νεφρά, είναι πιο πιθανό να τις αναπτύξεις.
Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις πώς να αποτρέψεις τις πέτρες στα νεφρά, επειδή όσο περισσότερα γνωρίζεις για τον κίνδυνο σου, τόσο πιο στοχευμένες μπορεί να είναι οι αποφάσεις σου. Για παράδειγμα, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι πέτρας στα νεφρά και μια σειρά από διαφορετικές αιτίες. Εάν γνωρίζεις τι τύπο είχαν τα μέλη της οικογένειάς σου και τι τις προκάλεσε, αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στις επιλογές του τρόπου ζωής σου στο μέλλον.

Μείνε ενυδατωμένη
Η ενυδάτωση είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της πρόληψης της πέτρας στα νεφρά και της διατήρησης μιας υγιούς κύστης γενικότερα. Το σώμα χρειάζεται πολύ νερό, συμπεριλαμβανομένου του νεφρικού συστήματος. Το να έχεις αρκετό νερό στο αίμα σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της καλύτερης διήθησης τοξινών, ενώ η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη συγκέντρωση πέτρας στα νεφρά.

Προσοχή στη συμπλήρωση ασβεστίου και βιταμίνης C
Ορισμένα μέταλλα και κοινά διατροφικά συστατικά που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά περιλαμβάνουν το νάτριο, τη βιταμίνη C και το ασβέστιο. Η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη C δεν είναι καθόλου ανησυχητική, λέει η Soni. Η πραγματική αιτία ανησυχίας είναι η πρόσληψη σημαντικών ποσοτήτων αυτών των μετάλλων μέσω συμπληρωμάτων ή μεθόδων πρόληψης του κρυολογήματος. Σύμφωνα με την Soni, το να έχεις πραγματικά υψηλές ποσότητες αυτών των συστατικών μπορεί να είναι ένας κίνδυνος εάν είσαι επιρρεπής σε πέτρες στα νεφρά.

Δώσε προσοχή στην πρόσληψη νατρίου
Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά είναι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Το να βεβαιωθείς ότι δεν υπερβαίνεις την ημερήσια τιμή είναι ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη των λίθων στα νεφρά.