Λευκός και καφέ θόρυβος: Τι είναι ο καθένας και ποια η διαφορά μεταξύ τους

27.06.2022
Λευκός και καφέ θόρυβος: Τι είναι ο καθένας και ποια η διαφορά μεταξύ τους
Το μυστικό για να αποκοιμάσαι ευκολότερα ίσως κρύβεται στο τι ακούς

Το χαμηλό βουητό ενός κλιματιστικού, το βουητό της βροχής που πέφτει, το βουητό ενός ανεμιστήρα - μπορεί να θεωρήσεις οποιονδήποτε από αυτούς τους ήχους ως λευκό θόρυβο ή έναν σταθερό και συνεχή ήχο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Όμως, ενώ οποιοσδήποτε από αυτούς τους ήχους θα μπορούσε σίγουρα να προσφέρει αυτό το όφελος που μουδιάζει το μυαλό, δεν ταξινομούνται όλοι απαραίτητα ως «λευκός» θόρυβος, τεχνικά μιλώντας. Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους πιο καταπραϋντικούς ήχους εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες ηχοχρωμάτων.

Για να είμαστε επιστημονικοί, η διαφορά μεταξύ λευκού και καφέ θορύβου έχει να κάνει με την ισχύ ή την ένταση των ηχητικών κυμάτων σε διαφορετικές συχνότητες. Μπορείτε να οραματιστείς τον λευκό θόρυβο ως έναν ήχο όπου η ένταση όλων των διαφορετικών κυμάτων σε όλο το φάσμα του ακουστικού ήχου είναι ίση: ένας σταθερός ήχος "σς" που προκαλεί υπνηλία από την απόλυτη ομαλότητα του.

Ένας κοινός παρονομαστής σε αυτούς τους σταθερούς ήχους, ωστόσο, είναι η ικανότητά τους να πνίγουν οποιουσδήποτε άλλους θορύβους που διαφορετικά θα μπορούσαν να διακόψουν τον ύπνο. Ο ήχος ευρείας ζώνης μειώνει τη διαφορά στην ένταση μεταξύ του θορύβου που ακούς καθώς απομακρύνεσαι και οποιουδήποτε ενοχλητικού ήχου, όπως το χτύπημα μιας πόρτας ή ενός αυτοκινήτου. Και με την ελαχιστοποίηση αυτής της πιθανής αλλαγής στον ήχο, το βουητό φόντου του λευκού ή καφέ θορύβου θα μπορούσε να βοηθήσει στο να μην ξυπνάς στη μέση της νύχτας και, με τη σειρά του, να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σου.

Νυκτουρία: Αν σηκώνεσαι συχνά το βράδυ για να πας στην τουαλέτα, υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει

Παρακάτω, οι ειδικοί στον ύπνο αναλύουν τις διαφορές μεταξύ λευκού και καφέ θορύβου και μοιράζονται τα πιθανά οφέλη τους για επαρκή ύπνο καλής ποιότητας.

Λευκός θόρυβος
Γενικά, ο λευκός θόρυβος ακούγεται σαν το σφύριγμα ενός ραδιοφώνου συντονισμένου σε μια αχρησιμοποίητη συχνότητα. Ακριβώς όπως το λευκό φως περιέχει όλες τις συχνότητες φωτός στο ορατό εύρος, ο λευκός θόρυβος περιέχει όλες τις συχνότητες ήχου στο ακουστικό εύρος, δημιουργώντας αυτό που οι γιατροί ύπνου αποκαλούν «ηχητικό τοίχο». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ήχος είναι ομοιόμορφος και συνεπής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό του εξωτερικού θορύβου που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, λέει η κλινική ψυχολόγος και υπνοολόγος Shelby Harris.

Κάποιες έρευνες το υποστηρίζουν: Μια μικρή μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η χορήγηση ευρυζωνικού ήχου μείωσε τον λανθάνοντα χρόνο έναρξης του ύπνου (γνωστός και ως ο χρόνος που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς) κατά 38 τοις εκατό σε σύγκριση με τον κανονικό περιβαλλοντικό θόρυβο. Και μια άλλη μικρή μελέτη του 2021 έδειξε ότι ο λευκός θόρυβος βελτίωσε την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου σε ανθρώπους που ζούσαν στη Νέα Υόρκη και παρατήρησαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου λόγω υψηλών επιπέδων περιβαλλοντικού θορύβου.

Όμως, την ίδια στιγμή, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2021 μελετών για τον λευκό θόρυβο διαπίστωσε ότι ενώ μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθείς, δεν έχει πάντα σταθερά θετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου και θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει το ακουστικό σύστημα από την πλήρη περιέλιξη. Έτσι, ουσιαστικά, εάν δεν σκοπεύεις να πνίξεις τους ενοχλητικούς θορύβους του περιβάλλοντος, τότε μια μηχανή λευκού θορύβου μπορεί να μην είναι πάντα η πανάκεια ύπνου που υποδηλώνει η φήμη της.

Καφέ θόρυβος
Ο καφέ θόρυβος μοιάζει περισσότερο με το απαλό βουητό του ωκεανού, τους δυνατούς ανέμους ή τις βροντές παρά με τις βροχοπτώσεις.

Αν και ανέκδοτα στοιχεία δείχνουν το όφελος του καφέ θορύβου για ηρεμία και ύπνο -και το βάθος του ήχου του μπορεί σίγουρα να δημιουργήσει μια πιο καταπραϋντική, άνετη ατμόσφαιρα από τους ήχους του λευκού θορύβου, δεν έχει μελετηθεί αυστηρά.