Νυκτουρία: Αν σηκώνεσαι συχνά το βράδυ για να πας στην τουαλέτα, υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει

27.04.2022
Νυκτουρία: Αν σηκώνεσαι συχνά το βράδυ για να πας στην τουαλέτα, υπάρχει κάτι που θα σε βοηθήσει
Χάνεις τον ύπνο σου για να πας στην τουαλέτα; Να τι πρέπει να κάνεις

Το να αναγκάζεσαι να ξεκολλήσεις από την άνεση του κρεβατιού σου δεν είναι ποτέ μια ιδιαίτερα ευχάριστη περίσταση, αλλά σίγουρα γίνεται ακόμα λιγότερο ιδανική όταν συμβαίνει στη μέση της νύχτας, ξανά και ξανά. Σίγουρα, πολλοί από εμάς έχουμε την επιθυμία να πάμε στην τουαλέτα κάποια στιγμή ενώ κοιμόμαστε, αλλά αν αυτή η διαταραχή γίνεται πιο συχνή από το κανονικό, μπορεί να αντιμετωπίζεις μια κατάσταση γνωστή ως νυκτουρία.

Τα 5 πράγματα που καλό είναι να αποφεύγεις στην καθημερινή σου σωματική υγιεινή

«Η νυκτουρία είναι μια κατάσταση που κάνει κάποιον να ξυπνά τη νύχτα για να ουρήσει», εξηγεί η γιατρός λειτουργικής ιατρικής Caroline Cederquist. «Η νυκτουρία είναι εξαιρετικά συχνή, αλλά γίνεται πιο συχνή καθώς οι άνθρωποι γερνούν, επομένως οι ηλικιωμένοι ενήλικες κινδυνεύουν περισσότερο».
Ενώ υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νυκτουρίας, υπάρχει ένα ιδιαίτερα κοινό πεπτικό πρόβλημα που ξεχωρίζει στους ειδικούς ως αιτία. «Η δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει οπωσδήποτε νυχτερινή ούρηση», λέει η ειδικός της περιοχής της λεκάνης Heather Jeffcoat. Ως εκ τούτου, εάν ξυπνάς συνεχώς για να πας στο μπάνιο, η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τη νυκτουρία σου – και γι’αυτό καλό είναι να αρχίσεις να καταναλώνεις ίνες.

Το μυστικό για να ενεργείσαι τακτικά είναι πιο απλό απ'όσο νόμιζες

Γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερες φυτικές ίνες για τη νυκτουρία
«Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθάει σε τόσα πολλά προβλήματα υγείας, από τη διατήρηση ενός καλά ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου και του ισχυρού καρδιαγγειακού συστήματος μέχρι την καταπολέμηση της νυκτουρίας», λέει η Cederquist. «Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στη δυσκοιλιότητα. Τα άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα έχουν συχνά πίεση στην ουροδόχο κύστη τους, η οποία επηρεάζει την ικανότητά της να διαστέλλεται πλήρως, προκαλώντας νυκτουρία. Η αποφυγή της δυσκοιλιότητας είναι ίσως ο πιο άμεσος και σημαντικός τρόπος με τον οποίο μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά τη νυκτουρία».

Ο λόγος για τη σχέση μεταξύ νυκτουρίας και κενώσεων πηγάζει από την εγγύτητα της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου στο σώμα. «Όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα, τα κόπρανα μπορεί να ασκήσουν πίεση στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να μην αδειάζει και η κύστη να μην γεμίζει τόσο πολύ, οδηγώντας σε προβλήματα νυκτουρίας», λέει η Cederquist.

Μια κοινή θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα είναι η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. «Η αύξηση των φυτικών ινών μέσω της κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, φασολιών, οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να σε βοηθήσει να επιτρέψεις στα έντερά σου να κινούνται πιο εύκολα», λέει η Cederquist. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη συνολική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, καθώς η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μειωμένη αρτηριακή πίεση, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και βελτιωμένη γαστρεντερική λειτουργία, μεταξύ άλλων.

Εκτός από την κατανάλωση φυτικών ινών, η Cederquist σημειώνει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνεις σωστά ενυδατωμένη. Παρόμοια με την απόρριψη σκουπιδιών, το σώμα σου χρειάζεται αρκετό νερό για να βεβαιωθεί ότι τα απόβλητα ξεπλένονται. Έτσι, παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο να πίνεις περισσότερο νερό για να αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να χρειάζεται συχνά το μπάνιο τη νύχτα, το να μπορείς να ανακουφιστείς κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ είσαι ξύπνια είναι στην πραγματικότητα το κλειδί για την αντιμετώπιση της νυκτουρίας και των συμπτωμάτων της.

Εάν εξακολουθείς να διαπιστώνεις ότι η νυκτουρία σου είναι πεισματικά επίμονη, η Cederquist συνιστά επίσης να αποφεύγεις ποτά με διουρητική δράση, όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ. Τέλος, αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νυκτουρίας.