Τα περίεργα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις έλλειψη σιδήρου

25.04.2022
Τα περίεργα σημάδια που μαρτυρούν πως έχεις έλλειψη σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα κοινό πρόβλημα - και περίεργα πράγματα μπορούν να συμβούν στο σώμα σου όταν δεν λαμβάνεις αρκετό

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σου, καθώς βοηθά διαφορετικές πρωτεΐνες να παρέχουν οξυγόνο στο σώμα σου - αλλά η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος του κόσμου δεν παίρνει αρκετό από αυτό το απαραίτητο μέταλλο.

«Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο κοινή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών παγκοσμίως», εξηγεί η Kelly Pritchett, επίκουρη καθηγήτρια αθλητικής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Central Washington. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σχεδόν τα μισά από τα 1,62 δισεκατομμύρια περιστατικά αναιμίας στον κόσμο -μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων- έρχονται σε ανεπάρκεια σιδήρου.

Το σώμα σου μπορεί να κάνει περίεργα πράγματα όταν έχεις πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο. Πέρα από τα κοινά συμπτώματα, παρακάτω θα δεις τα ασυνήθιστα σημάδια έλλειψης σιδήρου που πρέπει να προσέξεις.

Τα νύχια σου είναι εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού
Αν και μπορεί να φαίνονται άσχετα με το υπόλοιπο σώμα σου, τα νύχια σου μπορούν πραγματικά να πουν πολλά για την υγεία σου. Μαζί με τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια, τα νύχια κουταλιού (όταν το εσωτερικό του νυχιού βυθίζεται), μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός υποκείμενου προβλήματος σιδήρου.

Τα χείλη σου είναι στεγνά και σκασμένα
Χάρη στους σκληρούς χειμώνες, τη ξηρασία ή τη συνήθεια να γλείφεις τα χείλη σου, πιθανότατα ήδη γνωρίζεις τον πόνο των σκασμένων χειλιών. Όμως, τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να γνωρίζουν έναν συγκεκριμένο τύπο σκασίματος που ονομάζεται γωνιακή χειλίτιδα, η οποία επηρεάζει τις γωνίες του στόματός σου. Οι σκασμένες αυτές γωνίες μπορεί να σε δυσκολέψουν στο φαγητό, στο χαμόγελο ή ακόμα και στο να φωνάξεις. Σε μια μελέτη 82 ατόμων με γωνιακή χειλίτιδα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 35 τοις εκατό από αυτά είχαν έλλειψη σιδήρου.

Τα πόδια σου δεν είναι ποτέ ακίνητα
Αν έχεις καθίσει ποτέ σε μια καρέκλα και νιώθεις συνεχώς την ανάγκη να κινείς τα πόδια σου, έχεις μια ιδέα για το πώς είναι να έχεις σύνδρομο ανήσυχων ποδιών - το αίσθημα έχει περιγραφεί ως κάψιμο, τράβηγμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθηση εντόμων που σέρνονται μέσα στα πόδια σου.

Οι γιατροί εξακολουθούν να μην είναι απολύτως βέβαιοι τι προκαλεί αυτή την πάθηση, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα μπορούσαν να είναι ένα υποκείμενο πρόβλημα.

Η γλώσσα σου είναι παράξενα πρησμένη
Ένα άλλο όχι και τόσο εμφανές σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου είναι η ατροφική γλωσσίτιδα, γνωστή και ως πρησμένη γλώσσα. Το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τη μάσηση, την κατάποση ή την ομιλία.

Σε μια μελέτη του 2013 σε 75 άτομα με σιδηροπενική αναιμία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 27 τοις εκατό από αυτούς είχαν ατροφική γλωσσίτιδα, μαζί με ξηροστομία και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τη στοματική υγεία.

Λαχταράς συνεχώς πάγο
Η λαχτάρα για πάγο είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας σιδήρου. Αν και οι λόγοι αυτής της λαχτάρας είναι ασαφείς, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το μάσημα πάγου αυξάνει την εγρήγορση σε άτομα με έλλειψη σιδήρου (που είναι συνήθως νωθροί και κουρασμένοι) ή ότι καταπραΰνει την πρησμένη γλώσσα τους.