Τρως αργά το βράδυ; Δες πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει την πέψη σου -με την κακή, δυστυχώς, έννοια

25.01.2022
Τρως αργά το βράδυ; Δες πώς αυτό μπορεί να επηρεάζει την πέψη σου -με την κακή, δυστυχώς, έννοια
Τι εξηγούν οι ειδικοί

Είτε επιστρέφεις αργά από τη δουλειά είτε βρίσκεσαι σε ένα εστιατόριο με φίλους για ώρες, το να φας ένα βραδινό αργά είναι συχνά μέρος της ζωής. Ο προγραμματισμός των γευμάτων σου, η αγορά τροφίμων και το μαγείρεμα μπορεί να γίνουν χαοτικά, αλλά έχεις αναρωτηθεί ποτέ εάν το να φας αργά δείπνο είναι λάθος; Αν ναι, δεν είσαι μόνη. Παρακάτω, οι ειδικοί αναλύουν το πώς η καθυστερημένη κατανάλωση δείπνου επηρεάζει την πέψη.

Πώς να φτιάξεις γεύματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, ο χρόνος μεταξύ του δείπνου σου και της ώρας του ύπνου σου είναι αυτό που έχει σημασία όταν πρόκειται για ένα δείπνο αργά το βράδυ. Μια άλλη μελέτη του 2020 από το ίδιο περιοδικό διαπίστωσε ότι όταν οι συμμετέχοντες πήγαν για ύπνο αμέσως μετά το δείπνο, ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν αλλαγές στα επίπεδα κορτιζόλης, αυξημένη δυσανεξία στη γλυκόζη και αλλαγές στο λίπος. Ωστόσο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι παράγοντες όπως το φύλο, η αναπηρία, η φυλή, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και το επίπεδο φυσικής κατάστασης πρέπει να μελετηθούν πιο προσεκτικά για να κατανοηθεί καλύτερα πώς το να τρως αργά δείπνο επηρεάζει την υγεία.

Το να φας αργά δείπνο ακριβώς πριν τον ύπνο δεν είναι επίσης ιδανικό για έναν καλό ύπνο. Το φαγητό απαιτεί να χρησιμοποιούμε πολλές μεταβολικές διεργασίες και ενέργεια για να βοηθήσουμε την πέψη, λέει η γιατρός Shilpi Agarwal. Το να φας αργά και να κοιμηθείς αμέσως μετά μπορεί να συμβάλει στην καούρα και τη δυσπεψία, να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου ή να αλλάξει την ικανότητα του σώματός σου να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και να καταναλώνει τα λιπαρά οξέα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηγαίνεις για ύπνο με άδειο στομάχι, ωστόσο, γιατί ούτε αυτό είναι ιδανικό για το σώμα σου, λέει η διαιτολόγος Tiana Glover. Όταν ρωτήθηκαν εάν είναι καλύτερο να τρώμε το βραδινό μας αργά ή καθόλου, όλοι οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι το φαγητό είναι πιο σημαντικό. "Αν παραλείψεις το δείπνο, θα διαπιστώσεις ότι το σώμα σου θα θέλει να αναπληρώσει τις χαμένες θερμίδες την επόμενη μέρα. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού", λέει η Glover, προσθέτοντας ότι το σώμα χρειάζεται θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, λίπος, φυτικές ίνες και ζάχαρη όλη την ημέρα. Το να φας αργά το δείπνο σου μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σου ή να αλλάξει ορισμένες σωματικές διαδικασίες, αλλά ένα βραδινό αργά είναι πολύ καλύτερο από το να μη φας καθόλου.

Αν αναρωτιέσαι σε τι πρέπει να δώσεις προτεραιότητα ή τι να αποφύγεις όταν πρόκειται για ένα δείπνο αργά, η Agarwal συνιστά ότι ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί γενικά να είναι καλύτερο από τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, αλκοόλ, υδατάνθρακες ή τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα αφομοιώνει διαφορετικά τη νύχτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη λειτουργία της ινσουλίνης και την αποθήκευση λίπους με την πάροδο του χρόνου.