5 λόγοι για τους οποίους «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

31.01.2021
5 λόγοι για τους οποίους «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»
Τα μήλα έχουν χαρακτηριστεί από διατροφολόγους σε όλο τον κόσμο ως σύμβολο της διατροφής και της υγείας, και όπως δείχνoυν όλο και περισσότερες έρευνες, τα μήλα είναι πράγματι ένα καλά επιλεγμένο σύμβολο ευεξίας. Παρακάτω μπορείς να διαβάσεις 5 λόγους που θα σε κάνουν να τα εντάξεις περισσότερο στη διατροφή σου και να τα απολαύσεις περισσότερο.

Μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους

Οι φυσικές ενώσεις στα μήλα προάγουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων που υπάρχουν στο πεπτικό σου σύστημα και συνδέονται με τον έλεγχο του βάρους. Τα μήλα βοηθούν επίσης στον έλεγχο του βάρους λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε ίνες. Ένα μεσαίο μήλο περιέχει 5 γραμμάρια ινών, 20% του ελάχιστου ημερήσιου στόχου πρόσληψης. Η έρευνα έχει δείξει ότι κάθε γραμμάριο ινών που τρως ουσιαστικά ακυρώνει περίπου επτά θερμίδες, δεσμεύοντας τις θερμίδες και αποτρέποντάς τις να απορροφηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια άλλη μελέτη από τη Βραζιλία διαπίστωσε ότι για μια περίοδο έξι μηνών, κάθε επιπλέον γραμμάριο διαιτητικών ινών που καταναλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα την συνολική απώλεια βάρους περίπου 250 γραμμαρίων.

Διάβασε και αυτό: Καθαρίζεις μήλα; 5 έξυπνοι τρόποι για να χρησιμοποιήσεις τη φλούδα

Τα μήλα θα μπορούσαν να αποτρέψουν ορισμένους καρκίνους

Σε μια ανασκόπηση και ανάλυση 41 προηγούμενων μελετών, ερευνητές στην Ιταλία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μήλων και διαφόρων τύπων καρκίνου. Μετά τη συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση μήλων συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα. Ορισμένες μελέτες έδειξαν προληπτική επίδραση στους καρκίνους του παχέος εντέρου, του μαστού και του πεπτικού συστήματος. Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διευκρινιστεί η επίδραση των μήλων στον κίνδυνο του καρκίνου, οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι ορισμένα φυτικά χημικά στα μήλα, ειδικά οι φαινόλες και τα φλαβονοειδή, μπορεί να είναι υπεύθυνα για την αποτροπή της βλάβης των κυττάρων και την πρόληψη της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων, μεταξύ άλλων αντικαρκινικών οφελών.

Τα μήλα μπορεί να είναι καλά για την υγεία του εντέρου

Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή πηκτίνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας που χρησιμοποιείται συνήθως ως πηκτική ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή σάλτσας στις κονσέρβες. Αλλά η πηκτίνη μπορεί επίσης να ωφελήσει τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Σε μικρές, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, η πηκτίνη μείωσε τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας.

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των πνευμόνων

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση μήλων (με τη φλούδα τους) με την καλύτερη υγεία των πνευμόνων, καθώς και με χαμηλότερο κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και εμφύσημα. Μία μελέτη διαπίστωσε ακόμη ότι τα μήλα συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου άσθματος σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Μια άλλη διαπίστωσε ότι ακόμη και μετά τον έλεγχο για άλλους παράγοντες, τα άτομα που έτρωγαν δύο έως πέντε μήλα την εβδομάδα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο άσθματος από εκείνα που τα έτρωγαν λιγότερο συχνά.

Διάβασε και αυτό: Η πιο εύκολη μηλόπιτα είναι... κέικ και πρέπει να τη φτιάξεις

Θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να ζήσεις περισσότερο

Μια μελέτη σε μύγες φρούτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μήλων επέκτεινε τη ζωή των εντόμων αυτών κατά 10% και διατήρησε την ικανότητά τους να παραμείνουν ενεργά. Αν σκέφτεσαι «και πώς συνδέονται οι μύγες με την υγεία μου;», θα πρέπει να γνωρίζεις ότι παρά την έλλειψη ομοιότητας, οι μύγες των φρούτων χρησιμοποιούνται συχνά ως αντικαταστάτες του ανθρώπου στη διατροφική έρευνα, λόγω των γενετικών τους ομοιοτήτων, ιδιαίτερα στην ευαισθησία των ασθενειών.