Οι πιο επικίνδυνοι κλειστοί χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού

02.11.2020
Οι πιο επικίνδυνοι κλειστοί χώροι για τη μετάδοση του κορονοϊού
Οι χώροι που είναι πιθανότερο να γίνει μετάδοση και όσα πρέπει να προσέχεις

Το ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται ευκολότερα μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους και μέσω της σωματικής εγγύτητας είναι μια ήδη γνωστή πληροφορία. Τώρα, ο χημικός Χοσέ Λουίς Χιμένεθ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει σε τρεις διαφορετικούς κλειστούς χώρους και με ποιους τρόπους μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

Δες και αυτό: Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία σε ένα αεροπλάνο

Oι Αρχές Υγείας αναγνωρίζουν 3 οχήματα μετάδοσης του κορονοϊού: Τα μικρά σταγονίδια από την ομιλία και τον βήχα, τις μολυσμένες επιφάνειες και τα αερολύματα, τα οποία χωρίς παροχή εξαερισμού παραμένουν στον αέρα και πυκνώνουν όσο περνά η ώρα. Επίσης, η δυνατή ένταση στη φωνή και το τραγούδι αυξάνει τον κίνδυνο της μετάδοσης του ιού, διότι η υψηλή ένταση απελευθερώνει 50 φορές πιο ιογόνα σωματίδια από το να είμαστε σιωπηλοί.

Τι συμβαίνει με τη μετάδοση του κορονοϊού σε τρεις διαφορετικούς χώρους:

Χώροι εστίασης
Τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι τα μέρη με τη μεγαλύτερη έξαρση, καθώς σε ένα νυχτερινό μαγαζί μπορούν να μολυνθούν έως και 27 άνθρωποι. Παρ'όλα αυτά, οι πιθανότητες μειώνονται εάν ο χώρος έχει εξαερισμό, αν τηρούνται οι αποστάσεις και αν φορούν όλοι μάσκες.

Σαλόνι σπιτιού
Εάν 6 άτομα βρίσκονται στο σαλόνι ενός σπιτιού και ο ένας νοσεί, υπάρχουν δύο περιπτώσεις: Αν φορούν όλοι μάσκες, οι 4 κινδυνεύουν να νοσήσουν, καθώς οι μάσκες δεν αρκούν. Αν όλοι φορούν μάσκες, ο χώρος αερίζεται και δεν παραμείνουν για πολλή ώρα στον χώρο, το ρίσκο μειώνεται.

Σχολείο
Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές υγείας, τα σχολεία ανήκουν στο 6% των κρουσμάτων. Αν και ο δάσκαλος είναι το μόνο άτομο που μιλάει παρατεταμένα και σε υψηλή ένταση, συνίσταται η χρήση μάσκας από όλους και ο σωστός εξαερισμός.