Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τη μέρα με ένα κρύο ντους

08.09.2020
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ξεκινάς τη μέρα με ένα κρύο ντους
Τα οφέλη του κρύου ντους, από λαμπερότερα μαλλιά μέχρι αυξημένη ευκρίνεια

Αν και ακούγεται δυσάρεστο και άβολο, το κρύο ντους μπορεί να γίνει άκρως αναζωογονητικό, χάρη στα πολλαπλά οφέλη του, όπως η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος, η αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου από το σώμα, η μειωμένη φλεγμονή και η βελτίωση της υγείας των μαλλιών, του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής.

Δες και αυτό: Jennifer Aniston - Gwyneth Paltrow: Το κοινό τους μυστικό για καλύτερο ύπνο

Δύο γιατροί, οι Dr. Nigma Talib και Dr. Kevin Mun εξηγούν πώς ακριβώς μας ωφελούν τα κρύα ντους:

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν εκτείθεται σε κρύες θερμοκρασίες;
Όταν εισάγουμε το σώμα μας σε θερμοκρασίες κατάψυξης, οι φλέβες στο σώμα μας περνούν από τη διαδικασία που είναι γνωστή ως αγγειοσυστολή - με άλλα λόγια, οι φλέβες μας γίνονται πιο στενές. Η αγγειοσυστολή αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό αναπνοής, ο μεταβολισμός πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία και αντλείται σημαντικά περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα μας από ό, τι σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Τα οφέλη του κρύου ντους
Μείωση της φλεγμονής:
Το κρύο μειώνει σημαντικά το πρήξιμο στο σώμα και αυτό ίδιο ισχύει για όλες τις φλεγμονές στο σώμα - μέσω της αγγειοσυστολής, το αίμα εκτοξεύεται μακριά από φλεγμονώδεις περιοχές.

Αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αναπνοής: Καθώς οι φλέβες μας γίνονται πιο στενές, ο καρδιακός μας ρυθμός αυξάνεται φυσικά για να παρέχει στο σώμα περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού αναγκάζει την αναπνοή να επεκταθεί για να παρέχει στο αίμα περισσότερο οξυγόνο. Καθώς αναπνέουμε βαθύτερα και αντλούμε αίμα με υψηλότερο ρυθμό, τα κύτταρα μας λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο τα βοηθά να λειτουργούν καλύτερα.

Ενίσχυση της ανοσίας: Με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης έρχεται η αύξηση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων που παραδίδονται στο σώμα. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί καλύτερα όταν υπάρχουν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια. Μια μελέτη στο περιοδικό PLoS One αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που κάνουν κρύο ντους το πρωί είναι 29% λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν από εκείνους που δεν το κάνουν.

Αυτό το είδες; Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον γυναικολόγο μου

Βελτίωση στη διάθεση και τη συγκέντωση: Αν και το κρύο ντους δεν εξαλείφει πλήρως το άγχος ή την κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medical Hypotheses, "το κρύο ντους αυξάνει τη διαθεσιμότητα νευροδιαβιβαστών, όπως οι ενδορφίνες". Αυτό με τη σειρά του προκαλεί βελτίωση της διάθεσης. Επιπλέον, το κρύο ντους μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση.

Βελτίωση στην υγεία των μαλλιών, του δέρματος και του τριχωτού της κεφαλής: Η ολοκλήρωση του ντους με κρύο νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να ενισχύσεις τη λάμψη των μαλλιών σου. Τα μαλλιά περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η οποία δρα ως ασπίδα γύρω από τα θυλάκια για να την προστατεύσει από βλάβες.

Ακριβώς όπως οι φλέβες μας γίνονται μικρότερες όταν εκτίθενται στο κρύο, οι πόροι μας σφίγγουν επίσης στο κρύο, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται πιο λείο. Επιπλέον, το κρύο ντους βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών στο δέρμα μας.

Επίσης, το κρύο νερό συστέλλει τους μικρούς μύες στο τριχωτό της κεφαλής που συνδέονται με τα θυλάκια των τριχών. Ο Dr. Mun εξηγεί ότι μέσω αυτής της συστολής των μυών, υπάρχει μείωση του σμήγματος και βελτίωση της ελαστικότητας του τριχωτού της κεφαλής. Είτε έχεις ξηρό είτε λιπαρό τριχωτό της κεφαλής, τα κρύα ντους μπορούν να εξισορροπήσουν την ποσότητα σμήγματος στο κεφάλι σου.