Τι να κάνεις όταν έχεις πονόλαιμο

18.01.2017
Γνωρίστε τα φυσικά μέσα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά τους επίμονους πονόλαιμους, που συνήθως συνοδεύουν τα κρυολογήματα και τις διάφορες γριπούλες του χειμώνα.

Ξυπνήσατε το πρωί και νιώθετε το λαιμό σας ερεθισμένο. Δεν μπορείτε να καταπιείτε και αναζητάτε άμεσα λύσεις ανακούφισης. Όχι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, μια και στην πλειονότητα των περιπτώσεων πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ιογενών λοιμώξεων, όπως κάποιο κρυολόγημα ή και η κοινή γρίπη. Ανεξάρτητα όμως από την αιτία, εκείνο που σας απασχολεί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πώς μπορείτε να μειώσετε τον πόνο και μάλιστα γρήγορα. Κι όμως γνωρίζοντας καλύτερα τον «εχθρό» θα τον αντιμετωπίσετε ευκολότερα. Πώς; Διαβάστε παρακάτω και δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Πού μπορεί να οφείλεται ο πονόλαιμος;

Συνήθως για τον πόνο στο λαιμό ευθύνεται μια ιογενής φαρυγγίτιδα, δηλαδή το κοινό κρυολόγημα, που μπορεί να συνοδεύε­ται και από συνάχι (ρινοφαρυγγίτιδα) ή ακόμη και από βήχα. Οι ρινοϊοί, για παράδειγμα, ευθύνονται για το 30-50% όλων των κρυολογημάτων, συχνό σύμπτωμα των οποίων είναι ο πονόλαιμος. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν κατά βάση μέσα σε λίγες ημέρες με μέτρα αυτοφροντίδας και χωρίς την ανάγκη ιδιαίτερης φαρμακευτικής αγωγής. Ξηρότητα επίσης του λαιμού ή και φαρυγγίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση air condition, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση της ατμόσφαιρας.

Πότε συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό;

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ο πονόλαιμος μπορεί να αποτελεί επιπλοκή λοιμώξεων, όπως είναι για παράδειγμα η λοιμώδης μονοπυρήνωση ή η αμυγδαλίτιδα. Εδώ όμως –λένε οι ειδικοί– πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν ο πόνος οφείλεται σε οξεία αμυγδαλίτιδα, που σημαίνει προσβολή των αμυγδαλών από μικρόβιο (το πιο συνηθισμένο είναι ο στρεπτόκοκκος), τότε είναι διαφορετική η θεραπευτική αντιμετώπιση.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να πάρουμε αντιβίωση;

Αντιβίωση θα χρειαστείτε αν έχετε φαρυγγίτιδα που οφεί­λεται σε κάποιο μικρόβιο, όπως στρε­πτόκοκκος, σταφυλόκοκκος κ.ά., ή παρουσιάζετε κάποιες από τις επι­πλο­­κές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, επισημαίνουν οι ειδικοί από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία. Όμως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι ο μόνος αρμόδιος για να αποφασίσει αν και ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσες ημέρες είναι πάντα ο γιατρός σας!

Πώς αντιμετωπίζεται ο απλός πονόλαιμος;

Ο πόνος στο λαιμό που έχει προκληθεί από ιό (γρίπης, κρυολογήματος), ακόμα και αν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, δεν είναι κάτι σοβαρό, γι’ αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους. Για παράδειγμα:

  • Πίνετε ζεστά ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή, με αποτέλεσμα να περιορίζουν και τον πόνο. Το τσάι με μέλι είναι μια αγωγή που έχει δοκιμαστεί στο χρόνο.
  • Επίσης βοηθούν οι εισπνοές ατμού με ευκάλυπτο, καθώς και οι χυμοί φρούτων. Ωστόσο όταν ο πόνος είναι δυνατός πρέπει να αποφεύγονται οι χυμοί των εσπεριδοειδών (όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα).
  • Στην ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια μπορεί να βοηθήσει η λυσοζύμη. Ένα ένζυμο που συμπεριλαμβάνεται ως συστατικό σε προϊόντα χωρίς αντιβίωση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον ερεθισμένο λαιμό. Πρόκειται για ένζυμο που βρίσκεται φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό και η «αποστολή» του είναι να διασπά το κυτταρικό τοίχωμα των βακτηρίων – λειτουργεί δηλαδή ως αμυντικός μηχανισμός που εμποδίζει την είσοδο των παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα.

Πότε να πάω στο γιατρό;

  • Όταν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και αν έχετε άλλα συμπτώματα, όπως βήχας, συνάχι, υψηλός πυρετός, δύσπνοια.
  • Όταν ο λαιμός πονάει, ο πόνος δεν έχει υποχωρήσει σε 48 ώρες και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.
  • Στην περίπτωση που οι αδένες στο λαιμό είναι πρησμένοι χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα και το πρήξιμο δεν έχει υποχωρήσει (μέσα σε τρεις εβδομάδες), ενώ έχει υποχωρήσει ο πονόλαιμος.
  • Όταν παρατηρήσετε ότι οι αμυγδαλές σας πονούν πολύ και έχουν μαζέψει πύον (αμυγδαλίτιδα)
  • Εάν παράλληλα πονούν τα αυ­τιά σας (ωτίτιδα), δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή (πιθανή ένδειξη ιγμορίτιδας).
  • Εάν ο πυρετός κρατά πάνω από τρεις μέρες και παράλληλα υπάρχουν δερματικά εξανθήματα.
  • Στις περιπτώσεις που έχετε παρατεταμένη βραχνάδα (για χρονικό διάστημα πάνω από τρεις εβδομάδες) ή ακόμη επαναλαμβανόμενες κρίσεις βραχνάδας.

Προσοχή: Όταν ένα παιδί παραπονιέται για πόνο στο λαιμό και παρουσιάζει πυρετό, πρέπει να συμβουλεύεστε αμέσως τον παιδίατρο. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια απλή ιογενή λοίμωξη, η οποία δεν χρειάζεται αντιβίωση. Αν όμως πρόκειται για στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, τότε επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται ελλιπής θεραπεία, λόγω των σοβαρών πιθανών επιπλοκών.


ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 176
Update: Ιανουάριος 2017