Λόγοι υγείας για να γιορτάσεις που είσαι γυναίκα!

08.03.2017
Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που απασχολούν συχνότερα τους άνδρες και πιο σπάνια εμάς τις γυναίκες.

Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είσαι αποφασισμένη να το γιορτάσεις! Άλλωστε έχεις κάθε λόγω αφού η φύση σου έχει δώσει αυτό το ατού: Το φύλο σου!

Ασθενές φύλο μεν… μακροζωϊα δε

Μπορεί οι άνδρες να έχουν τη φήμη του ισχυρού φύλου στην πραγματικότητα όμως οι γυναίκες τους βάζουμε κάτω σε ανθεκτικότητα και μακροζωϊα. Άλλωστε, η έρευνα δείχνει πως εκτός από μεγαλύτερη διάρκεια ζωής οι γυναίκες έχουν μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες να εμφανίσουν κάποιες σοβαρές ασθένειες.

Δεν έχεις κόμπλεξ και ταμπού να βάλεις κρεμούλα προστασίας

Όπως δείχνει η έρευνα, το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν μελάνωμα στη ζωή τους είναι σαφέστατα μικρότερος σε σχέση με αυτό των ανδρών. Ένας λόγος για τη μικρότερη συχνότητα εμφάνισης του στις γυναίκες, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι λόγω του βομβαρδισμού προειδοποιήσεων των τελευταίων ετών λαμβάνουμε περισσότερα προληπτικά μέτρα σε σχέση με τους άνδρες, που θεωρούν περιττό ή ζήτημα ταμπού να βάλουν κρεμούλες κι άλλα προϊόντα αντιηλιακής προστασίας, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο θα τους έκανε να δείχνουν θηλυπρεπείς.

Το Πάρκινσον προτιμά τους άνδρες

Οι γυναίκες επίσης εμφανίζουν σπανιότερα τη νόσο του Πάρκινσον καθώς, σύμφωνα με ιατρικές αναλύσεις με πιο πρόσφατη αυτή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, το ανδρικό φύλο έχει 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει τη νόσο σε σχέση με το... ασθενές φύλο.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, στη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 στο Περιοδικό Νευρολογία, νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής, αυτό που μας παρέχει ασπίδα είναι τα οιστρογόνα! Το δυσάρεστο βέβαια είναι πως στην περίπτωση που μια γυναίκα νοσήσει, εμφανίζει περισσότερα και πιο έντονα συμπτώματα σε σχέση με τους άνδρες.

Ξέρεις πως η πρόληψη σώζει ζωές. Κι αν δεν το κάνεις μάθε το!

Τα νέα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα για το ανδρικό φύλο καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές διάφοροι τύποι όγκων και καρκίνων εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες. Οι γυναίκες είναι για παράδειγμα λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος. Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει αρκετές επιστημονικές έρευνες μεταξύ των οποίων και μελέτη του Πανεπιστημίου της Μπολόνια που διεξήχθη το 2001 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Gut”. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα 417 ασθενών. Όπως μάλιστα διαπιστώθηκε ακόμη και στην περίπτωση που μια γυναίκα προσβληθεί από την ασθένεια έχει περισσότερο χρόνο ζωής σε σχέση με τους άνδρες ασθενείς.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση, οι επιστήμονες εκτιμούν πως και σε αυτήν την περίπτωση το γυναικείο φύλο έχει καλύτερο «σκορ» λόγω της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Σε σχέση με τους άνδρες, οι γυναίκες επισκέπτονται πιο συχνά το γιατρό κάτι που τελικά αποδεικνύεται σωτήριο!

Από τη Δήμητρα Γκούντρα