Διώξε το άγχος των διακοπών

18.08.2009
Μήπως αυτή η εποχή, αντί να σε χαλαρώνει, σου δημιουργεί περισσότερο στρες; Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγεις, μάθε τουλάχιστον πώς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και με την λιγοτερη δυνατή προσπάθεια. Υπάρχουν για να σε βοηθήσουν, οκτώ απλοί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί τρόποι.

Μήπως αυτή η εποχή, αντί να σε χαλαρώνει, σου δημιουργεί περισσότερο στρες; Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να το αποφύγεις, μάθε τουλάχιστον πώς να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και με την λιγοτερη δυνατή προσπάθεια. Υπάρχουν για να σε βοηθήσουν, οκτώ απλοί, έξυπνοι και ρεαλιστικοί τρόποι.

Κάνε το τεστ του στρες
Θέλεις να ξέρεις εάν το στρες που νιώθεις είναι σε στάδιο τέτοιο που να επηρεάζει ή όχι την υγεία σου; Οι ερωτήσεις του παρακάτω τεστ (τις οποίες θέτουν οι ειδικοί στα πανεπιστήμια Στάντφορντ και Ορλάντο της Μινεσότα) θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις πού ακριβώς βρίσκεσαι.

Στάδιο 1: Παρατηρείς συχνά στο δέρμα σου κηλίδες, φουσκάλες, έρπητα στο στόμα ή είναι η επιδερμίδα σου ιδιαίτερα ξηρή;

Νιώθεις έντονη επιθυμία για να φας κάτι γλυκό αρκετά συχνά;

Εμφανίζεις λιποθυμικές τάσεις;

Στάδιο 2: Βγάζεις σπυράκια στο πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι έχεις περάσει την εφηβεία;

Δεν προλαβαίνεις να αναρρώσεις από ένα κρυολόγημα και αρρωσταίνεις ξανά;

Υποφέρεις από δυσκοιλιότητα ή από ενοχλήσεις στο στομάχι, όπως φούσκωμα ή δυσπεψία;

Έχεις αυξομειώσεις στο βάρος σου(χάνεις ή παίρνετε κιλά), χωρίς να μπορείς να καταλάβεις γιατί;

Στάδιο 3: Νιώθεις εξάντληση σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας;

Υποφέρεις από κάποιο έκζεμα, το οποίο συνεχώς υποτροπιάζει;

Υποφέρεις από πεπτικές διαταραχές, όπως π.χ. σπαστική κολίτιδα;

Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση η ταχυκαρδία;

Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ταυτίζεις τον εαυτό σου με τα στάδια 1 και 2, ίσως μπορέσεις να ξεπεράσεις τα συγκεκριμένα προβλήματα του στρες καθιερώνοντας κάποιες τεχνικές χαλάρωσης (βαθιές αναπνοές, γιόγκα), αερόβιες ασκήσεις (περπάτημα, κολύμπι, τένις ποδήλατο).

Επίσης, η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες (περισσότερα φρούτα, λαχανικά και λιγότερα λίπη) καθώς και η λήψη μιας πολυβιταμίνης μπορούν να βοηθήσουν να βελτιώσεις και την όψη και την ξηρότητα του δέρματος, καθώς και τη δυσκοιλιότητα ή τις ενοχλήσεις στο στομάχι.

Εάν, όμως, παρουσιάζεις ανάλογα συμπτώματα με αυτά που περιγράφονται στο στάδιο 3, καλό θα ήταν μαζί με τη γενική αναδιοργάνωση και την αλλαγή στις διατροφικές σου συνήθειες και να συμβουλευτείς και έναν ειδικό.

Και οι 8 τρόποι:

1. Μπες στην μπανιέρα: το μπάνιο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό αντι-στρές μέσο. Ύστερα, από μία κουραστική ημέρα γεμάτη στρες και άγχος, χαλάρωσε μέσα στην μπανιέρα για αρκετή ώρα, προσθέτοντας στο νερό μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια πορτοκαλιού, χαμομηλιού ή λεβάντας. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σου άρωμα.

2. Πάρε βαθιές ανάσες: συχνά το άγχος σε κάνει να αναπνέεις επιφανειακά και γρήγορα. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, με μια απλή άσκηση μπορείς να μεγαλώσεις και πάλι τη χωρητικότητα των πνευμόνων σου.

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα χέρια στο πλάι, τα πόδια λίγο ανοιχτά και τα μάτια κλειστά. Εισπνέεις και εκπνέεις αργά από τη μύτη. Το μυαλό πρέπει να είναι συγκεντρωμένο μόνο στην αναπνοή και σε τίποτα άλλο. Η άσκηση αυτή, η οποία πρέπει να διαρκεί 10-20 λεπτά, μπορεί να γίνεται πολύ συχνά, όσες φορές αισθάνεσαι ότι την έχετε ανάγκη.

3. Θυμηθείτε τη γιόγκα: οι δάσκαλοι της γιόγκα συστήνουν την παρακάτω πολύ γνωστή για την αποτελεσματικότητά της αντι-στρες ασκήση.

Ασκηση 1: Πάρε μια αναπαυτική στάση στο κρεβάτι. Κλείσε τα μάτια και φαντάσου ένα γνωστό μέρος που αντιπροσωπεύει για εσένα το ιδεώδες (στην άκρη της θάλασσας, στο βουνό, στον κήπο). Φαντάσου στη συνέχεια πως ακούς τους ήχους, νιώθεις τις μυρωδιές και αισθάνεσαι την ηρεμία και τη γαλήνη του τοπίου. Μείνε έτσι για πέντε λεπτά και απόλαυσε νοερά αυτό το ιδανικό καταφύγιο.

3. Σε τόνους πράσινου και γαλάζιου
Στις εντάσεις της καθημερινότητας μπορεί να συμβάλει και η χρωματοθεραπεία. Τα χρώματα, για παράδειγμα, στους τοίχους της κρεβατοκάμαρας, στα σεντόνια ή στις λάμπες μπορούν να επιδράσουν θετικά ή αρνητικά στην ψυχολογική κατάσταση και επιπλέον να καθορίσουν και τις προϋποθέσεις του ύπνου σου. Και είναι γνωστό πως ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του στρες. Σύμφωνα, λοιπόν, με τη χρωματοθεραπεία, το γαλάζιο λειτουργεί καταπραϋντικά και χαλαρώνει το νευρικό σύστημα, ενώ το μπλε-λουλακί εξουδετερώνει τις αρνητικές σκέψεις και εκμηδενίζει τον φόβο. Το απαλό πράσινο είναι επίσης ένα χρώμα που χαλαρώνει και φέρνει ηρεμία. Αντίθετα το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θεωρούνται χρώματα που συνήθως προκαλούν υπερδιέγερση.

4. Ακούσε απαλή μουσική: το άκουσμα μιας ήπιας και χαλαρωτικής μουσικής μπορεί να μειώσει τη στάθμη της ορμόνης του στρες, δηλαδή της αδρεναλίνης στο αίμα. Αντίθετα, η ακρόαση μουσικής σε δυνατή ένταση και γρήγορους ρυθμούς μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αυτής της ορμόνης, προκαλώντας με κάποιο τρόπο στρες αλλά και αρτηριακή πίεση στον οργανισμό. Επίλεξε τη μελωδία που σε συγκινεί για τις ώρες της ξεκούρασης ή λίγο πριν από τον ύπνο. Ακόμα, ηχογράφησε και άκου φυσικούς ήχους που σε ηρεμούν (κελάηδημα πουλιών, κελάρυσμα του ποταμού) όσο κοιμάσαι.

5. Μην ξεχνάς τη σιέστα: τις αντιστρεσογόνες ιδιότητες ενός σύντομου μεσημεριανού ύπνου, της λεγόμενης σιέστας, επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες στην Ευρώπη και στην Αμερική. Μια σιέστα 10-30 λεπτών μπορεί όχι μόνο να σε ξεκουράσει, αλλά και να αποφορτίσει τον οργανισμό από την πίεση και την ένταση. Επίσης, το ίδιο ωφέλιμη είναι και η σιέστα-αστραπή, που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά και την οποία μπορείς να πραγματοποιείς καθημερινά, αν γέρνεις το κεφάλι και κλείνεις για λίγο τα μάτια στο κάθισμα του γραφείου, του καναπέ, αλλά και του τρένου ή του αεροπλάνου (όταν ταξιδεύεις).

6. Και μασάζ στα σημεία - κλειδιά: έχεις ακούσει για την αγιουρβέδα; Σημαίνει κατά γράμμα «επιστήμη της ζωής» και είναι ινδική παραδοσιακή μέθοδος, που στις εφαρμογές της περιλαμβάνει και θεραπευτικό - χαλαρωτικό μασάζ. Το αγιουρβεδικό μασάζ (που βοηθά στη ρύθμιση του νευρικού, του ενδοκρινολογικού και του αμυντικού συστήματος) μπορείς να το κάνεις μόνη σου (χωρίς τη βοήθεια του θεραπευτή) στα λεγόμενα «marmas», σημεία - κλειδιά του σώματος με ζεστό λάδι (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο) ή αιθέρια έλαια.

7. Χάιδεψε το κατοικίδιό σου: πολυετής έρευνα της Ολλανδέζας ψυχολόγου Μαρί Εντερς Σλέγκερ, από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, έδειξε ότι όσοι έχουν στο σπίτι τους ένα κατοικίδιο, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από κατάθλιψη, ενώ σε άτομα που αγχώνονται εύκολα, η απόκτηση ενός σκύλου ή μιας γάτας έχει λειτουργήσει καταλυτικά.

8. Πες ναι:

*Στο συχνότερο γέλιο, που μετατρέπει την ένταση σε χαλάρωση.

* Σε κάθε μορφή γυμναστικής που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους. Οι ειδικοί προτείνουν αερόβια άσκηση, τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία ή κολύμβηση - προειδοποιούν, όμως, πως δεν πρέπει να υπερβάλλουμε.

* Στην ολιγόλεπτη καθημερινή ανάπαυση, που σημαίνει για 5-10 λεπτά να μην κάνεις απολύτως τίποτα (ούτε τηλέφωνα, ούτε να βλέπεις τηλεόραση).

* Στην αξιολόγηση και στον σωστό προγραμματισμό των καθημερινών υποχρεώσεων.

* Στο συχνό σεξ, που θεωρείται αντικαταθλιπτικό και αντιστρεσογόνο.

ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ