Απόλαυσε τις γιορτές χωρίς άγχος

16.12.2008
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αντί να κάνεις θετικές σκέψεις, στο μυαλό σου γυρίζουν το ποδοπάτημα στα μαγαζιά, οι ουρές που πρέπει να περιμένεις, τα δώρα που πρέπει να αγοράσεις, τα χιλιάδες εδέσματα που πρέπει να μαγειρέψεις και εκείνη η τροφαντή γαλοπούλα που ακόμα δεν έμαθες πως της βάζουν το θερμόμετρο. Μην ανησυχείς. Πάρε σφουγγάρι και σβήσε τις κακές σκέψεις γιατί τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σου έρχονται....

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και αντί να κάνεις θετικές σκέψεις, στο μυαλό σου γυρίζουν το ποδοπάτημα στα μαγαζιά, οι ουρές που πρέπει να περιμένεις, τα δώρα που πρέπει να αγοράσεις, τα χιλιάδες εδέσματα που πρέπει να μαγειρέψεις και εκείνη η τροφαντή γαλοπούλα που ακόμα δεν έμαθες πως της βάζουν το θερμόμετρο. Μην ανησυχείς. Πάρε σφουγγάρι και σβήσε τις κακές σκέψεις γιατί τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής σου έρχονται....

1. Πιάσε το νόημα: πολλές φορές το άγχος των γιορτών μπορεί να καταστρέψει την ουσία των Χριστουγέννων και το ιδιαίτερο νόημα που έχει για εσένα, είτε είναι θρησκευτικό, είτε σαν μια ευκαιρία για να ξοδέψεις πολύτιμο χρόνο με την οικογένεια.

Μην αφήνεις τον πανικό και την βιασύνη να σου κλέβουν την ευτυχία των γιορτών, σκεπτόμενη πως θα προλάβεις να ετοιμάσεις εκείνο το λουκούλλειο γεύμα ή πως θα αγοράσεις τα κατάλληλα δώρα για τον καθένα.

Θυμήσου πως τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που τα άγχη της καθημερινότητας μπαίνουν στην άκρη. Οι διαφωνίες και οικογενειακές έριδες σταματούν έστω για μια ημέρα. Τέλος, οι γιορτές αποτελούν την τέλεια ευκαιρία για να ξαναζήσεις τις αναμνήσεις των παιδικών χρόνων και να αναβιώσεις παλιές οικογενειακές συνήθειες και παραδόσεις. Ιδού τα τρία βασικά μυστικά για να διώξεις το στρες των Χριστουγέννων:

2. Φρόντισε να συμμετάσχουν όλοι στις ετοιμασίες: δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και πιο βοηθητικό από την ομαδική δουλειά. Γι' αυτό φρόντισε να δώσεις ένα μερίδιο ευθύνης σε όλα τα μέλη της οικογένειας ή των φίλων. Το όφελος που θα αποκομίσεις είναι διπλό: εσύ θα έχεις λιγότερο άγχος και όλοι οι υπόλοιποι θα νιώθουν χρήσιμοι και ενθουσιασμένοι. Αν υπάρχουν και παιδιά, αυτά δεν θα βαρεθούν και όλοι θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Βέβαια, η σωστή ανάθεση καθηκόντων είναι το κλειδί για όμορφες και ευτυχισμένες γιορτές.


3. Ένα δώρο για τον καθένα, την γκρίνια την κάνει πέρα: προσπάθησε να αγοράσεις ένα δώρο για τον καθένα έστω και κάτι πολύ μικρό. Η πράξη σου πρέπει να πηγάζει από γενναιοδωρία και όχι χάριν της προσωπικής ικανοποίησης. Τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο παιδική γιορτή και οι καλεσμένοι σου θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το δώρο που τους κάνεις φεύγοντας με ένα πλατύ χαμόγελο από το σπίτι. Βέβαια δεν χρειάζεται να ληστέψεις τράπεζα για τα δώρα όλων. Είναι πολύ σημαντικό το κάθε πράγμα που αγοράζεις να έχει μια ιδιαίτερη σημασία για το πρόσωπο που προορίζεται. Για παράδειγμα, μπορείς να αγοράσεις ένα βιβλίο για την καλύτερή σου φίλη. Πριν το δώσεις φρόντισε να της γράψεις μια αφιέρωση στην πρώτη σελίδα. Μπορείς να αγοράσεις το ίδιο βιβλίο (καλύτερα να είναι το αγαπημένο σου) για όλους τους καλεσμένος. Η προσωπική αφιέρωση που θα κάνεις για τον καθένα, του δίνει ξεχωριστή σημασία και αξία.

4.Σκέψου θετικά: δώσε σήμερα κιόλας μια υπόσχεση στον εαυτό σου πως τίποτα και κανένας δεν θα σε εκνευρίσει στα φετινά Χριστούγεννα. Ξέχνα τις διαφωνίες και τις έριδες τουλάχιστον μέχρι να μπει το 2009. Μην θυμώνεις και μην εξάπτεσαι με τίποτα και κανέναν.

5. Οι προετοιμασίες: δύο είναι τα βασικά ζητήματα που θα σε απασχολήσουν στο σημείο αυτό, η μαγειρική και τα δώρα.

Όσον αφορά τα δώρα: για μια πολυάσχολη γυναίκα όπως εσύ, η επιλογή των δώρων είναι μια πολύ αγχωτική διαδικασία. Διώξε το άγχος εύκολα. Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις τις αγορές σου και μετά τη δουλειά. Έπειτα, υπάρχουν πλέον πολλά on- line καταστήματα από τα οποία μπορείς να παραγγείλεις εύκολα και γρήγορα τα δώρα που θες, καθισμένη στο γραφείο σου. Τέλος, αν ο προγραμματισμός που έκανες δεν βγαίνει, διάθεσε μια μέρα από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές για την αγορά δώρων και μόνο.

Η μαγειρική: παράγγειλε ή αγόρασε έγκαιρα όλα όσα θα χρειαστείς. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξοδέψεις την παραμονή των Χριστουγέννων στην ουρά του σούπερ μάρκετ για να προμηθευτείς την τελευταία γαλοπούλα. Σε περίπτωση που μαγειρεύεις φέτος για πρώτη φορά, ζήτα συμβουλές ψησίματος από την μητέρα σου ή την σελίδα συνταγών του womenonly. Πριν θέσεις σε εφαρμογή κάποια περίπλοκη συνταγή, προσπάθησε να την δοκιμάσεις κάποιες μέρες πριν το επίσημο γεύμα. Έτσι θα γλιτώσεις και την ντροπή και τον εκνευρισμό σε περίπτωση που κάτι δεν γίνει όπως το περίμενες.

Ο στολισμός: η διατήρηση των παλαιών παραδόσεων είναι αυτή που κρατάει την μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανή. Δεν είναι κακό να δοκιμάζεις νέες ιδέες στο στολισμό για να καταπλήξεις τους καλεσμένους. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για το κομμάτι του στολισμού του σπιτιού και του γιορτινού τραπεζιού. Θα αισθανθείς ιδιαίτερα περήφανη όταν στο τέλος της βραδιάς όλοι σε συνχαίρουν για το άψογο διακοσμητικό αποτέλεσμα.

Η μουσική: μπορείς να ακολουθήσεις την πιο σύντομη και απλή οδό βάζοντας να παίζουν κλασικά ελληνικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Από τα παλαιότερα ξεχωρίζουμε την ''Άγια Νύχτα'' και τον ''Μικρό Τυμπανιστή''. Από τα νεότερα προηγείται το ''Χριστούγεννα Ευτυχισμένα'' της Δέσποινας Βανδή και έπεται το ''Ρούντολφ το ελαφάκι'', τραγουδισμένο από την Καίτη Γαρμπή. Από τα ξενόγλωσσα υπάρχει η λύση του χιλιοτραγουδισμένου ''Last Christmas'' από τον Τζορτζ Μάικλ και φυσικά το ''All I want for Christmas is you'' από τη Μαράια Κάρευ. Βέβαια, αν βγεις μια βόλτα στο κοντινότερο δισκοπωλείο θα βρεις πολλά χριστουγεννιάτικα cd, λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών.
Ό,τι κι αν κάνεις, κάντο με όρεξη και ζωντάνια και μην φοβάσαι για το άγχος: με τόσο θετική ενέργεια, δεν θα τολμήσει να σε επισκεφτεί φέτος!