Χριστούγεννα ευτυχισμένα, κάνω και χωρίς εσένα

19.12.2008
Οι γιορτές πλησιάζουν και μπορεί εσύ να τα υπολόγιζες αλλιώς, όμως δυστυχώς (ή ευτυχώς) θα πρέπει να κάνεις σόλο εμφάνιση στα τραπέζια και στις εκδηλώσεις των γιορτών. Μην σκας. Ναι, θα περάσεις και μόνη σου καλά και στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά.

Οι γιορτές πλησιάζουν και μπορεί εσύ να τα υπολόγιζες αλλιώς, όμως δυστυχώς (ή ευτυχώς) θα πρέπει να κάνεις σόλο εμφάνιση στα τραπέζια και στις εκδηλώσεις των γιορτών. Μην σκας. Ναι, θα περάσεις και μόνη σου καλά και στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά.

Δεν ακούω κανένα: μην ακούς τι λένε γνωστοί και φίλοι, τι λένε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τι λέει η παράδοση και τα έθιμα. Μπορεί τα Χριστούγεννα να θεωρούνται οικογενειακή γιορτή αλλά η αλήθεια είναι μία. Είτε είσαι φρεσκοχωρισμένη, είτε εργένισσα εκ πεποιθήσεως, για να την βγάλεις στις γιορτές χρειάζεσαι μόνο δύο πράγματα: εσένα και εσένα, με λίγη βοήθεια από τις παρακάτω συμβουλές!

Όλα είναι θέμα οπτικής: όσο δύσκολη κι αν σου φαίνεται η ζωή μετά από ένα χωρισμό (ειδικά λίγο πριν τις γιορτές), μην ξεχνάς πως εσύ αποφασίζεις τη ζωή που θέλεις να ζήσεις. Πρώτα πρέπει να συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου και έπειτα με την σχεσιακή κατάσταση που βρίσκεσαι. Αν δεν σε ευχαριστεί η ζωή που ζεις, αν η περιπέτεια σου είναι άγνωστη λέξη, αν δεν έχεις κουράγιο για νέες δραστηριότητες και χόμπι, αν τα έχεις βάψει μαύρα, λυπάμαι που στο λέω, ένας νέος δεσμός δεν φέρνει την Άνοιξη. Δεν φταίει η εργένικη ζωή που αισθάνεσαι χάλια αλλά αλλά η αντιμετώπιση που έχεις απέναντι στη ζωή και σε έφεραν σε αυτό το τέλμα. Άδραξε τους καρπούς που σου δίνει η ζωή και αφού μάθεις να διασκεδάζεις, το να βρεις αγόρι θα γίνει ζήτημα χρόνου.

Στύψε το μυαλουδάκι σου: και βρες όλα εκείνα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που διαθέτεις και μπορούν να σε κάνουν ενδιαφέρουσα στα μάτια κάποιου. Ειδικά στις γιορτινές μέρες που θα ακολουθήσουν πρέπει να δείξεις το πάθος που κρύβεις για τη ζωή αλλά και την διάθεση να μάθει να χορεύεις στα βήματα ενός διαφορετικού ρυθμού, αυτού της οικειότητας. Ο συνδυασμός αυτών των δύο γνωρισμάτων θα σε κάνει ακαταμάχητη.

Ευτυχισμένη με ό,τι έχεις: αν βρεθείς μόνη ξαφνικά, λίγο πριν τις γιορτές, μην κλειστείς στο σπίτι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, σπαταλώντας τον χρόνο σου για να παρακολουθήσεις για εκατοστή φορά (φέτος) το ''Άγρυπνος στο Σιάτλ''. Επικεντρώσου στους ανθρώπους- φίλους, συγγενείς, οικογένεια, συμφοιτητές-που σε θέλουν κοντά τους και όχι σε όσους δεν μπορείς να έχεις. Επίλεξε να περάσεις χρόνο με ανθρώπους που χαίρονται τη ζωή και θα μοιραστείς στιγμές διασκέδασης μαζί τους. Αναζωπύρωσε το δεσμό σου με άτομα που έχασες την επαφή. Παραδέξου πως έκανες λάθος παλιότερα και δείξε τη μεταμέλεια με ένα δώρο. Αν νιώθεις έτοιμη, μπορείς να διοργανώσεις και το δικό σου πάρτυ. Έτσι, θα σηματοδοτήσεις ένα νέο ξεκίνημα τόσο για εσένα όσο και για τους γύρω σου. Άλλωστε, πάντα υπάρχει χρόνος για να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, επεκτείνοντας το ενυπάρχον δίκτυο σχέσεων και γεμίζοντας τις τρύπες στο καθημερινό εορταστικό σου πρόγραμμα. Αν είσαι έτοιμη για νέες γνωριμίες, γέμισε το χρόνο με εθελοντική εργασία σε διάφορες οργανώσεις που χρειάζονται ένα χέρι βοήθειας αυτές τις ημέρες του χρόνου.

Φρόντισε εσένα και όχι άλλο κανένα: το να μην έχεις την υποχρέωση να φροντίζεις όλες τις υποχρεώσεις επί δύο, μπορεί να σου εξοικονομήσει έξτρα χρόνο που θα αφιερώσεις στον εαυτό σου. Βελτίωσε την υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Κάνε γυμναστική, ξεκίνα ένα νέο χόμπι, περιηγήσου στο διαδίκτυο. Γενικά, ξόδεψε το χρόνο των διακοπών για να κάνεις όλα εκείνα που σε ευχαριστούν. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιώσεις τόσο την πνευματική σου υγεία που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην σωματική σου υγεία. Για παράδειγμα, το έντονο στρες είναι στενά συνδεδεμένο με την υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και την παχυσαρκία. Άσε που αν νιώθεις καλά, θα δείχνεις και καλά, πράγμα που θα είναι εμφανές και στον περίγυρο.

Μπες στο κλίμα των γιορτών: αυτό σημαίνει πως η τηλεόραση θα πρέπει να παίζει την ''Χριστουγεννιάτικη Ιστορία'' του Ντίκενς, από το ραδιόφωνο θα ηχούνε γιορτινά τραγούδια ''φαλαλαλαλαλαλα'' και το σπίτι θα ευωδιά από κουραμπιέδες, δίπλες και μελομακάρονα. Μπορεί να είσαι τύπος που του αρέσει να βλέπει το Ρόκυ χριστουγεννιάτικα, όμως όσο και να προσπαθήσεις θα μπεις στο κλίμα θες δεν θες. Ειδικά αν φέτος είσαι μόνη, είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσεις το πνεύμα των Χριστουγέννων να μιλήσει στην καρδιά σου. Αλλιώς σε βλέπω να καταλήγεις σαν τον γερο Σκρουτζ: μόνη και κακιασμένη.

Θα κάνεις ό, τι σου αρέσει τελικά: τέλος, μην ξεχνάς το πιο σημαντικό. Το να μην αποτελείς το έτερον ήμισυ ενός ζευγαριού, μπορεί να σε απαλλάξει από ένα πλήθος αναγκαστικών υποχρεώσεων που ευχόσουν πως και πως να αποφύγεις. Δείπνα με τους γονείς του, δώρα σε όλες τις θείες, φιλιά και αγκαλιές με άγνωστους συγγενείς του, γιορτές δικών του φίλων (στους δικούς σου δεν πήγαινες ποτέ, γιατί εκείνος και οι υποχρεώσεις του προηγούνταν). Φέτος, θα κάνεις αυτό που θέλεις, θα δεις εκείνους που θέλεις χωρίς να αναγκάζεσαι να χαλάς την διασκέδασή για τα θέλω κάποιου άλλου. Και μην ανησυχείς για το σεξ: είσαι ελεύθερη να το κάνεις με όποιον θέλεις και όποτε θέλεις (πάντα με προφυλάξεις).