Κυβερνοχονδρίαση: Πόσο κακό μπορεί να κάνεις στην υγεία σου όταν αναζητάς διάγνωση για ιατρικό πρόβλημα μέσω διαδικτύου

12.11.2023
Κυβερνοχονδρίαση: Πόσο κακό μπορεί να κάνεις στην υγεία σου όταν αναζητάς διάγνωση για ιατρικό πρόβλημα μέσω διαδικτύου
Μιλάμε για τη νόσο της ψηφιακής εποχής. To φαινόμενο είναι συχνό. Ένα περίεργο εξάνθημα, ένα τσίμπημα στο γόνατο μετά την προπόνηση ή ένας πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί. Και εκεί είτε είναι από περιέργεια είτε από ανησυχία, ανοίγεις το smartphone ή το laptop, ελπίζοντας ότι μια διαδικτυακή αναζήτηση θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι συμβαίνει. Ενώ απλά ξέρεις ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω άγχος, είναι δύσκολο να σταματήσεις τον εαυτό σου.

Αν είναι παρηγοριά, δεν είσαι μόνη. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Public Health Reports, περίπου το 74% των Αμερικανών αναζητούσαν πληροφορίες για την υγεία τους στο διαδίκτυο πριν επισκεφθούν έναν γιατρό. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτοί οι αριθμοί έχουν αυξηθεί από την εποχή της πανδημίας της COVID-19. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, περίπου το 18% των Αμερικανών (περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι) βασίζονται σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για πληροφορίες υγειονομικής περίθαλψης και καθοδήγηση σχετικά με χρόνιες παθήσεις.

8 αλήθειες που παραβλέπεις σε νεότερη ηλικία, αλλά μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στην αυτοδιάγνωση από τη μηχανή αναζήτησης είναι η αμφίβολη ποιότητα και αξιοπιστία των πληροφοριών στο διαδίκτυο. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημοσιεύσει περιεχόμενο στο διαδίκτυο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές σου να παραπλανηθείς (σκόπιμα ή όχι). Μαζί με αξιόπιστους ιατρικούς ιστότοπους και επιστημονικά άρθρα, μπορεί να κατευθυνθείς σε μια αναξιόπιστη ιστοσελίδα ή σε μια ανεύθυνη ανάρτηση ενός influencer στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη και οι πιο αξιόπιστες εφαρμογές και ιστότοποι ελέγχου συμπτωμάτων δεν διαθέτουν το ειδικό πλαίσιο που απαιτείται για τον ασθενή (οικογενειακό ιστορικό, γενετική σύνθεση, τρόπος ζωής κ.λπ.) για να γίνει μια σωστή διάγνωση.

Πολλές παθήσεις σωματικής και ψυχικής υγείας έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να σε αναστατώσουν ή να σε μπερδέψουν. Ορισμένες λέξεις-κλειδιά, όπως «πονοκέφαλος» και «πόνος στο στήθος», μπορούν να επιφέρουν τρομακτικά αποτελέσματα εξίσου συχνά με λιγότερο σοβαρά, παρόλο που οι πιθανότητες εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο ή θανατηφόρου καρδιακού επεισοδίου, είναι πολύ χαμηλότερες από την ανάγκη διακοπής της καφεΐνης ή την απλή καούρα.

6 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει καμία γυναίκα να ντρέπεται στην εποχή μας

Κυβερνοχονδρίαση

Η κυβερνοχονδρίαση – μια παραλλαγή του άγχους λόγω ασθένειας (παρόμοιο με την υποχονδρία) - χαρακτηρίζεται από υπερβολική ή επαναλαμβανόμενη χρήση του Διαδικτύου για την έρευνα συμπτωμάτων ή ιατρικών καταστάσεων και από ένα αυξημένο επίπεδο άγχους και αγωνίας. «Αυτό είναι κάτι που βλέπω σε καθημερινή βάση», λέει η Maggie Williams, παθολόγος και ιατρική υπεύθυνη του MDLIVE, ενός από τους μεγαλύτερους virtual παρόχους περίθαλψης στις ΗΠΑ. «Αυτό που ξεκινά ως περιστασιακή αναζήτηση ή συγκεκριμένο ερώτημα υγείας, εξελίσσεται σε έναν εξαναγκασμό για αναζήτηση νέων συμπτωμάτων ή επικύρωση συμπτωμάτων που έχει κάποιος εκείνη τη στιγμή». Μαζί με αυτή τη συνεχή επιθυμία να αναζητήσεις τα συμπτώματά σου, άλλα σημάδια ότι αντιμετωπίζεις κυβερνοχονδρία περιλαμβάνουν την αίσθηση της υποψίας ότι η διάγνωση που έλαβες από έναν γιατρό ήταν εσφαλμένη αλλά και ένα αυξημένο επίπεδο άγχους και ανησυχίας.

«Η κυβερνοχονδρίαση μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία και την ψυχική ευεξία», συνεχίζει η Williams. «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φοβούνται τόσο πολύ για την ευημερία τους που κάνουν περιττά ραντεβού με γιατρούς.

Έρευνα: Παγκόσμια ανησυχία για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των εφήβων - κυρίως των κοριτσιών

Πώς να αποτρέψεις την Κυβερνοχονδρίαση

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις εντελώς να χρησιμοποιείς το διαδίκτυο για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου σχετικά με θέματα υγείας ή υγειονομικής περίθαλψης. «Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι όπου μπορείς να αποκτήσεις αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες για την υγεία σου», λέει η Williams.

Ωστόσο, τονίζει ότι η αναζήτηση στο διαδίκτυο για ιατρική πληροφόρηση θα πρέπει να συμπληρώνει, αντί να αντικαθιστά, μια διαβούλευση με έναν έμπιστο γιατρό. Οι γιατροί είναι εκπαιδευμένοι να εξετάζουν πολλά πράγματα πέρα ​​από μια λίστα συμπτωμάτων για να καταλήξουν στη σωστή διάγνωση, λέει η Williams. «Με βάση τη συγκεκριμένη κατάστασή σου, μπορούν να συστήσουν κατάλληλες εξετάσεις ή θεραπείες για να σε καθοδηγήσουν προς τη σωστή πορεία δράσης».

5 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη - και ούτε το φανταζόσουν

«Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους να αφιερώνουν χρόνο για να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία τους με τον τρόπο που θα έπρεπε», συνεχίζει η Williams. Μπορεί να είναι μια απαιτητική δουλειά, ευθύνες φροντίδας προσώπων της οικογένειας ή υλικοτεχνικά προβλήματα που δυσκολεύουν την πρόσβαση στο ιατρείο ή σε μια κλινική επείγουσας φροντίδας.

Ωστόσο, η πρώτη αναζήτηση μετά από ένα σύμπτωμα που σε ανησυχεί, θα πρέπει να είναι για την εύρεση ενός κατάλληλου γιατρού.

Τελευταία τροποποίηση στις 12.11.2023 - 16:48