Πώς το άρωμα συνδέεται με την έλξη

28.09.2022
Πώς το άρωμα συνδέεται με την έλξη
Το άρωμα σου είναι πιο σημαντικό απ’όσο νομίζεις – Πώς μπορεί να επηρεάσει τις γνωριμίες και την έλξη που μπορεί να νιώθει κάποιος για εσένα

Πολλοί παράγοντες μπαίνουν στο παιχνίδι μέσα στους νόμους της έλξης. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι λίγο λιγότερο γνωστό από άλλα, αλλά μπορεί πραγματικά να επηρεάσει μια σχέση: το άρωμα. Ναι, εξωτερικά αντικείμενα όπως το αποσμητικό και το άρωμα ή η κολόνια μπορούν να καλύψουν τη μυρωδιά κάποιου, αλλά οι φυσικές φερομόνες και το φυσικό άρωμα είναι αυτό για το οποίο μιλάμε. Στην πραγματικότητα, υπάρχει σημαντική έρευνα που υποστηρίζει τη θεωρία ότι η μυρωδιά κάποιου μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλα, από τα συναισθήματα μέχρι τη σεξουαλική έλξη.

«Η όσφρηση παίζει πιο σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο παίρνουμε αποφάσεις για το τι απολαμβάνουμε από ό,τι νομίζουμε», λέει η Joanne Frederick, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας του «Copeology». «Η αντίληψη της μυρωδιάς του σώματος ενός πιθανού συντρόφου μπορεί υποσυνείδητα να βοηθήσει κάποιον να αποφασίσει αν τον ελκύει ή όχι. Όταν σε ελκύει κάποιος, είναι πιο πιθανό να σε ελκύει η μυρωδιά του». Κάποιοι λένε ότι απελευθερώνουμε φερομόνες (ωκυτοκίνη), που αναφέρονται επίσης ως «ορμόνες αγάπης», όταν υπάρχει έλξη - με αποτέλεσμα να έλκεται κάποιος από τη μυρωδιά κάποιου, εξηγεί.

Η Jennifer Stelter, ψυχολόγος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της NeuroEssence στο Dementia Connection Institute, εξηγεί αναλυτικά: «Τα οσφρητικά ερεθίσματα έχουν άμεσο αντίκτυπο στο μεταιχμιακό σύστημα ενός ατόμου που στεγάζει την αμυγδαλή, υπεύθυνη για τη δημιουργία συναισθημάτων, και τον ιππόκαμπο, υπεύθυνο για το σχηματισμό αναμνήσεων. Ως εκ τούτου, εάν τα ερεθίσματα είναι θετικά ή είναι ελκυστικά για το άτομο που τα μυρίζει, τότε αυτό μπορεί να επηρεάσει το άτομο να αισθανθεί και να συσχετίσει θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις με αυτό το άτομο».

Όσα αποφασίζουν οι άλλοι για εσένα στα πρώτα δευτερόλεπτα της γνωριμίας σας

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη από το Journal of Personality and Social Psychology έδωσε οδηγίες στις γυναίκες συμμετέχουσες να μυρίσουν τρεις μυρωδιές - του συντρόφου τους, ενός ξένου και ενός ουδέτερου - και στη συνέχεια εκτέθηκαν σε έναν οξύ στρεσογόνο παράγοντα. Το αντιληπτό άγχος και τα επίπεδα κορτιζόλης τους (επίσης γνωστά ως «ορμόνη του στρες») μετρήθηκαν στη συνέχεια σε όλη τη μελέτη. Το αντιληπτό άγχος ήταν χαμηλότερο σε γυναίκες που εκτέθηκαν στο άρωμα του συντρόφου τους, ενώ τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν αυξημένα σε γυναίκες που εκτέθηκαν σε άρωμα ξένου. Έτσι, σε υποσυνείδητο επίπεδο, οι γυναίκες έλκονταν περισσότερο από το άρωμα του συντρόφου τους, αυτό που έβρισκαν οικείο και ασφαλές.

Αλλά τι ακριβώς πυροδοτεί αυτές τις αντιδράσεις στον εγκέφαλο και το σώμα μας; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις για την επιστήμη και τη λογική πίσω από την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της μυρωδιάς και των νόμων της έλξης.

Γιατί θρηνούμε για την απώλεια ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε καν

Το άρωμα είναι επιστημονικό
Η Amy Galper, πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια και συγγραφέας, συμφωνεί ότι το άρωμα ενεργοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το ασυνείδητο μέρος του εγκεφάλου μας ανταποκρίνεται σε εξωτερικούς παράγοντες. «Έτσι, αν μυρίζουμε κάτι ευχάριστο, το σώμα μας ανταποκρίνεται παράγοντας ορμόνες και χημικές ουσίες που λένε στο σώμα μας να ξεκουραστεί και να χαλαρώσει. Τα μόρια που συνθέτουν ένα άρωμα στην πραγματικότητα πυροδοτούν μια απόκριση στα οσφρητικά νευρικά κύτταρα στη μύτη μας που στη συνέχεια στέλνει ένα σήμα στο συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου μας».

Στην πράξη, σκέψου τις περιπτώσεις στις οποίες μυρίζεις νόστιμο φαγητό. «Τα μόρια που συνθέτουν αυτό το άρωμα πυροδοτούν ένα σήμα στο ασυνείδητο μας να παράγει τις χημικές ουσίες που προετοιμάζουν το πεπτικό μας σύστημα να φάει και να αφομοιώσει το φαγητό», λέει. «Με τη σειρά μας, το βιώνουμε αυτό σαν πείνα – παράγοντας σάλιο και πυροδοτώντας άλλες ορμονικές αποκρίσεις που μας προετοιμάζουν να φάμε. Έτσι, το ίδιο συμβαίνει όταν μυρίζουμε κάποιον που μας διεγείρει — πυροδοτεί αντιδράσεις (την απελευθέρωση ορμονών) στα αναπαραγωγικά μας όργανα για να μας προετοιμάσουν να «ζευγαρώσουμε»». Γι' αυτό μπορούμε να «μυρίσουμε κάποιον» και να νιώσουμε αμέσως έλξη χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα σχετικά με αυτόν — το άρωμα πυροδοτεί μια αντίδραση στο ασυνείδητο μας, προσθέτει.

Επιστημονικά, είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε συντρόφους που έχουν διαφορετική διαμόρφωση γονιδίων από τη δική μας. «Η μύτη μας μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα για να βρούμε κατάλληλους συντρόφους για δύο λόγους: τις φερομόνες και το MHC, τα γονίδια που συνθέτουν ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος», λέει η Frederick. Αυτά τα γονίδια στη συνέχεια παράγουν ορισμένα μόρια, εξηγεί, τα οποία καθορίζουν την άρρητη και ασυνείδητη έλξη μας για τους άλλους. Έτσι, ενώ το φυσικό άρωμα κάποιου παίζει σίγουρα ρόλο στο πώς μυρίζει, μπορεί να καλυφθεί από αρώματα, αφρόλουτρα, ή κολώνιες.

Μιλώντας για εξωτερικά αρώματα, η Frederick λέει ότι η «μυρωδιά» κάποιου μπορεί μερικές φορές να είναι ένας συνδυασμός καθημερινών πραγμάτων - όπως το προαναφερθέν αποσμητικό, το αφρόλουτρο, το απορρυπαντικό ρούχων και/ή το άρωμα/κολόνια. «Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι που θα προκαλέσει ρήξη αν δεν σου αρέσει το πώς μυρίζει ο σύντροφός σου», λέει. «Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να του προτείνεις να δοκιμάσει ένα διαφορετικό σαπούνι, σπρέι σώματος ή να αλλάξει το απορρυπαντικό και το μαλακτικό του — και να δεις τι θα συμβεί μετά».