Πώς να αντιμετωπίσεις το φθινοπωρινό άγχος

27.09.2022
Πώς να αντιμετωπίσεις το φθινοπωρινό άγχος
Έχοντας αποχαιρετίσει τις πιο ξέγνοιαστες εβδομάδες του χρόνου, δώσε μεγάλη προσοχή στα συναισθήματά σου. Μπορεί να σου λένε κάτι χρήσιμο.

Έχοντας μπει πλέον στη φθινοπωρινή σεζόν και με τις μέρες να γίνονται ολοένα και πιο μικρές, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίζεις δυσάρεστα συναισθήματα: λύπη που το καλοκαίρι έχει τελειώσει και φόβο για το φορτωμένο πρόγραμμα του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις

Ευτυχώς, υπάρχουν βήματα που μπορείς να κάνεις για να χειριστείς τα συναισθήματα αυτά με χάρη, ακόμη και να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Αυτές είναι οι συμβουλές των ψυχολόγων:

Μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου
Εάν αισθάνεσαι πεσμένη, ένα από τα πιο χρήσιμα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με καλοσύνη. «Είναι καλό να πούμε: ‘Εντάξει, αυτή είναι συνήθως μια δύσκολη εποχή του χρόνου για μένα. Θα κάνω υπομονή με τον εαυτό μου. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ», λέει η ψυχολόγος Joy Harden Bradford. Έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δείχνουν συμπόνια στον εαυτό τους - για παράδειγμα, αντιμετωπίζοντας τον εαυτό τους όπως θα έκαναν με τους φίλους τους - είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται άγχος σε δύσκολες καταστάσεις και να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα συνολικής ευημερίας.

Η ψυχολόγος Susan David, ακούει συχνά ανθρώπους να λένε στον εαυτό τους ότι δεν τους επιτρέπεται να αισθάνονται άσχημα, επειδή άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση. «Αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας με έναν σχεδόν ιεραρχικό τρόπο», αποφασίζοντας ότι δεν είμαστε άξιοι για αυτά, λέει. Αλλά αυτό είναι αντιπαραγωγικό, καθώς η συσσώρευση των συναισθημάτων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εξουθένωσης και χαμηλότερη συνολική ευημερία.

Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος τρόπος για να αποδεχτείς τα ανεπιθύμητα συναισθήματα; «Πάρε μια ανάσα και πραγματικά άφησε αυτές τις σκέψεις να ανέβουν στην επιφάνεια», λέει η ψυχολόγος Tracy Dennis-Tiwary. Μπορεί να σε βοηθήσει να τα μοιραστείς με φίλους ή να τα γράψεις σε ένα ημερολόγιο.

Χρησιμοποίησε αυτήν την 5λεπτη τεχνική πρωινού διαλογισμού για να δώσεις το σωστό τόνο στην ημέρα σου

Αναρωτήσου τι μπορούν να κάνουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για εσένα
Υπάρχει ένας άλλος σημαντικός λόγος για να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου: «Τα δύσκολα συναισθήματα έχουν αξία», λέει η Dennis-Tiwary, επειδή μας παρέχουν πληροφορίες για τα θέλω, τις ανάγκες και τις αξίες μας. Όταν τα συσσωρεύουμε, είπε, «χάνουμε τα δεδομένα που μας δίνουν».
Μπορεί το άγχος σου να είναι δυσάρεστο, αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να διαχειριστείς την αβεβαιότητα. Το άγχος μας ωθεί να αναρωτηθούμε: «Τι μπορώ να κάνω τώρα που θα με βοηθήσει να νιώσω ότι ελέγχω λίγο περισσότερο την κατάσταση;».

Η θλίψη στο τέλος του καλοκαιριού μας παρέχει επίσης χρήσιμα δεδομένα. Είναι πληροφορίες σχετικά με το τι πραγματικά εκτιμούμε και τι θέλουμε στη ζωή μας και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Προσπάθησε να καταλάβεις για τι ακριβώς είσαι λυπημένη και δες αν μπορείς να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο για αυτό στο μέλλον. Εάν το άγχος ή η λύπη σου περιστρέφεται γύρω από ένα θέμα που αισθάνεσαι ότι είναι εκτός του ελέγχου σου, προσπάθησε να εντοπίσεις μικρά πράγματα που μπορείς να αντιμετωπίσεις.

Όταν τα συναισθήματα σου σε κατακλύζουν, συνδέσου με το παρόν
Φυσικά, το άγχος δεν είναι πάντα χρήσιμο, είπε λέει η Dennis-Tiwary. Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεσαι ότι καταναλώνει όλη την ενέργεια σου. Αν αυτό ισχύει για εσένα, αφιέρωσε χρόνο για να συνδεθείς με το παρόν με έναν τρόπο που σου αρέσει - ίσως κάνοντας μια βόλτα, κηπουρική, συζητώντας με έναν θεραπευτή ή κάνοντας γιόγκα ή ασκήσεις αναπνοής.

Η David προτείνει να πλαισιώσεις τα συναισθήματά σου ως παρατηρήσεις. Όταν σκεφτόμαστε ή λέμε πράγματα όπως «είμαι λυπημένη» ή «είμαι ανήσυχη», υπονοούμε ότι αυτά τα συναισθήματα είναι αυτό που είμαστε και ότι τα περικλείουν όλα, είπε. «Αυτό είναι ένα είδος de facto φυλάκισης», είπε, «επειδή προσδιορίζεις τον εαυτό σου από αυτό το δύσκολο συναίσθημα και δεν υπάρχει χώρος για τα άλλα μέρη του εαυτού σου να εμφανιστούν». Αντίθετα, δοκίμασε να πεις κάτι όπως «Παρατηρώ ότι νιώθω λυπημένη» ή «Παρατηρώ ότι εμφανίζονται συναισθήματα άγχους». Όταν επαναπλαισιώνουμε τα συναισθήματα με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρο για πρόοδο.