Η αποχή από τα social media για μια εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία

01.06.2022
Η αποχή από τα social media για μια εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σου υγεία
Νιώθεις περισσότερο άγχος (ή μέχρι και κατάθλιψη) όταν χρησιμοποιείς τα social media;Δεν είσαι η μόνη και ναι, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις γι' αυτό.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι πολύ εύκολο να μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο αδιάκοπης ανάγνωσης δυσάρεστων ειδήσεων ή να σκανάρουμε με εμμονή τα social media για άσχημα νέα, ειδικά όταν οι αλγόριθμοι τoυς τείνουν να μας προσφέρουν ακόμη περισσότερα από αυτά που ήδη κοιτάμε.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Bath υποστηρίζουν σε μια πρόσφατη μελέτη τους, ότι ένας καλός τρόπος για να ξεφύγεις από την κακή σου διάθεση και να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία, είναι να κάνεις ένα διάλειμμα από τα social media.

Λένε ότι ακόμη και μια εβδομάδα εκτός του Facebook, του Twitter και του Instagram, θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κακής διάθεσης και γενικά να βελτιώσει την αίσθηση της ευεξίας σου.

Μπορεί επίσης να ελευθερώσει αρκετές ώρες χρόνου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για άλλες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, κάποιοι συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν ότι κέρδιζαν έως και εννέα ώρες την εβδομάδα για να κάνουν άλλα πράγματα.

Αυτές τις μέρες θα βρεις τις πιο μελαγχολικές αναρτήσεις στα social media

Τα διαλείμματα στα social media βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Προκειμένου να μελετήσουν την επίδραση των διαλειμμάτων στα social media στην ψυχική υγεία, ο Dr. Jeff Lambert και η ομάδα του χώρισαν τυχαία 154 καθημερινούς χρήστες των social media μεταξύ 18 και 72 ετών, σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κλήθηκε να απέχει από αυτά για μία εβδομάδα ενώ στη δεύτερη επετράπη να συνεχίσει κανονικά.

Οι βασικές μετρήσεις έγιναν για την κατάθλιψη, το άγχος και την ευεξία.

Μετά από μία εβδομάδα, τα άτομα που έκαναν διάλειμμα είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, σε σύγκριση με τα άτομα που συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα social media.

Συμβουλές για ένα επιτυχημένο διάλειμμα στα social media

Ο Ηansel είπε ότι αν αισθάνεσαι ότι τα social media δεν είναι ωφέλιμα για εσένα ή αισθάνεσαι τη διάθεσή σου να επιδεινώνεται μετά από αυτά, ίσως αυτό να είναι ένδειξη ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.

«Ομοίως, αν δεν σου αφήνουν μια αίσθηση γαλήνης, ελπίδας ή χαράς, είναι καιρός να σκεφτείς αν υπάρχουν άλλοι τρόποι καλύτεροι για να επενδύσεις τον χρόνο σου», είπε.

Σημειώνει ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, ειδικά εάν χρησιμοποιείς τα social κοντά στην ώρα του ύπνου.

Η Dr. E. Alison Holman, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής Sue and Bill Gross στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνει να ελέγξεις τις σωματικές σου αισθήσεις.

«Αν νιώθεις ένταση, πόνο ή δυσκολεύεσαι να πάρεις μια βαθιά αναπνοή, κλείσε τα social media», λέει.

Προτείνει επίσης να κάνεις μια εναλλακτική δραστηριότητα που σε κάνει να νιώθεις καλά, όπως να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι ή να παίξεις με το κατοικίδιό σου.

Πώς τα social media μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφή σου - Και με την καλή έννοια

Όταν πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών συναισθημάτων που δημιουργούνται από τα social media, ο Hansel είπε ότι το πρώτο βήμα είναι να βρεις τον σωστό χρόνο για να το χρησιμοποιήσεις.

«Τι σου φέρνει χαρά από τη χρήση και τι όταν τα εγκαταλείπεις;» ρωτάει ο Hansel. Μόλις το προσδιορίσεις, ρύθμισε ένα χρονόμετρο ή κάποιον άλλο οδηγό που θα σε βοηθήσει να ορίσεις όρια.

Στη συνέχεια, προτείνει να δεις τι κάνουν τα social media για εσένα. Αν, για παράδειγμα, μαθαίνεις τα νέα σου από αυτά, βρες άλλη πηγή.

Αν αυτός είναι ο τρόπος που συνδέεσαι με τους ανθρώπους, ο Hansel προτείνει να τηλεφωνείς τους φίλους και την οικογένειά σου αντί να επικοινωνείτε στα social. Εάν πρόκειται για αυτοφροντίδα, βρες άλλες εναλλακτικές λύσεις, όπως κάποια άσκηση ή ένα νέο χόμπι.

Αξίζει μια προσπάθεια σίγουρα.