Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο/η ψυχολόγος σου σου ταιριάζει

03.06.2022
Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο/η ψυχολόγος σου σου ταιριάζει
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις κάνει τη σωστή επιλογή για εσένα και τις ανάγκες σου

Σε ρομαντικές σχέσεις, οι άνθρωποι συχνά αναγνωρίζουν σημάδια που υποδηλώνουν ότι μια σχέση είναι ασφαλής και υγιής και σημάδια που υποδηλώνουν το αντίθετο). Ένας άλλος τομέας της ζωής στον οποίο θα επωφεληθείς από το να έχεις καθαρά σημάδια είναι με τον/την θεραπευτή/ια σου. Ο εντοπισμός τους είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι είσαι ασφαλής και άνετη στις συνεδρίες και ότι βλέπεις ένα άτομο που ταιριάζει όντως σε εσένα και τις ανάγκες σου.

Οι κοινές φράσεις που χρησιμοποιούν οι κοινωνιοπαθείς στους ανθρώπους που αγαπούν

Παρακάτω, θα δεις τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο/η σύμβουλος ψυχικής υγείας είναι η σωστή επιλογή για εσένα:

Τηρεί αυστηρά την εμπιστευτικότητα
Αν και αυτή είναι μια ηθική απαίτηση για όλους τους ειδικούς ψυχικής υγείας, δεν την τηρούν όλοι, λέει η ψυχολόγος και παρουσιάστρια του podcast "Psych Talk" Jessica Leigh. "Η θεραπεία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως πρέπει να εμπιστευτείς ότι ο/η θεραπευτής/ια σου κρατά τις πληροφορίες εμπιστευτικές από άλλους ανθρώπους», λέει.

Είναι αφοσιωμένος/η σε εσένα
"Θα πρέπει να αισθάνεσαι ότι οι πληροφορίες που δίνει αυτό το άτομο, ο τρόπος με τον οποίο ακούει και οι τρόποι με τους οποίους εμφανίζεται στο χώρο όσον αφορά την προσοχή και τη δέσμευση, σου ταιριάζουν", λέει η Watson.

Για να το καταλάβεις μόνη σου, εστίασε στην παρατήρηση. Νιώθεις ότι υπάρχει ανυπομονησία ή ότι σε βγάζει βιαστικά από τη συνεδρία; Αν ναι, αυτό μάλλον δεν είναι καλό σημάδι. Η θεραπεία είναι μια πολύ ευάλωτη και οικεία κατάσταση και σχέση. Ως πελάτισσα, πρέπει να αισθάνεσαι ασφαλής και ότι ακούγεσαι, ώστε να μπορείς να συνεχίσεις να αισθάνεσαι αρκετά άνετα για να μοιράζεσαι πράγματα και να εξελίσσεσαι.

Σε κρατά υπόλογη
Μια διαφορά μεταξύ ενός καλού φίλου και ενός καλού θεραπευτή, είναι ότι ο τελευταίος θα σε κρατήσει υπόλογη —ειδικά σε δύσκολες στιγμές. Όσο και αν οι φίλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον καθημερινά, δεν είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν ότι κάνεις αυτό που είπες ότι θα κάνεις. Εκεί μπαίνει ο/η θεραπευτής/ια σου. Ένας/Μια σύμβουλος ψυχικής υγείας πρέπει να σε προκαλέσει —εντός ορίων— για να σε βοηθήσει να προχωρήσεις και να αναπτυχθείς. Χωρίς αυτό, θα μείνεις στο ίδιο μέρος.

Καθιερώνει ξεκάθαρα όρια
"Ένας/μια καλός/η σύμβουλος θα έχει σαφή όρια και θα διαμορφώσει τα κατάλληλα όρια για τον πελάτη εντός της συνεδρίας καθώς και με τις πολιτικές και τις διαδικασίες", λέει η Δρ Leigh. Ένας/μια σύμβουλος που δεν έχει καλά όρια, από την άλλη - που μπορεί να μοιάζει σαν να καθυστερεί τακτικά, να μιλάει για τον εαυτό του στη συνεδρία ή να είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο - δεν είναι ιδανικός, εν μέρει, επειδή έχει αρνητική επίδραση στον πελάτη. "Επίσης, δεν διαμορφώνει τα κατάλληλα όρια για τον πελάτη", λέει η Leigh.

Νιώθεις άνετα
Επειδή είμαστε όλοι τόσο διαφορετικοί ως άτομα, είναι δύσκολο να κάνουμε μια γενική δήλωση σχετικά με το πώς να αξιολογήσεις το επίπεδο άνεσης σου με έναν δεδομένο θεραπευτή. Γι' αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό να αισθάνεσαι προσωπικά άνετα μαζί του/ης. "Θα πρέπει να αισθάνεσαι ότι μπορείς να λαμβάνεις σχόλια και ότι ο/η θεραπευτής/ια σου είναι τελικά ένα ευγενικό άτομο που αναγνωρίζει ότι κάνεις το καλύτερο δυνατό", λέει η Watson.