Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας: Ας μας φροντίσουμε - Συμβουλές ζωής για κάτι που, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, μας αφορά όλους το ίδιο

10.10.2021
Παγκόσμια Μέρα Ψυχικής Υγείας: Ας μας φροντίσουμε - Συμβουλές ζωής για κάτι που, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, μας αφορά όλους το ίδιο
Η κλινική ψυχολόγος Πασχαλιά Μυτσκίδου προσεγγίζει το λεπτό θέμα της ψυχικής υγείας με έναν πολύ απλό και κατανοητό τρόπο και μας συμβουλεύει σχετικά με το πώς να την προφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε.

Ο Οκτώβρης είναι στο μυαλό μας, ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Οι περισσότερες γυναίκες ξέρουμε να μας φροντίσουμε. Κάνουμε τον ιατρικό μας έλεγχο και επενδύουμε στην πρόληψη. Το ίδιο κάνουμε και για άλλα θέματα υγείας. Γνωρίζουμε πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη σωματική μας υγεία και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τι γίνεται όμως με την ψυχική μας υγεία;

10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Κάποιοι θεωρούμε ότι η μέρα αυτή δεν μας αφορά. Αφορά ανθρώπους με σοβαρά ψυχικά νοσήματα. Εμείς έχουμε απλά τα... ψυχολογικά μας. Μας παιδεύουν βέβαια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Κλέβουν ώρες από τον ύπνο μας, όρεξη από το φαγητό μας, κέφι από τη ζωή μας, ενδιαφέρον από την καθημερινότητά μας.

Θα θέλαμε να είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι, να μην αγχωνόμαστε τόσο συχνά, να κοιμόμαστε καλύτερα, να μην μας τρώνε οι σκέψεις, να μην αισθανόμαστε τόσο κουρασμένοι. Αναστενάζουμε, τα βάζουμε με τη μάνα μας, την τύχη μας, τη ζωή, και συνεχίζουμε.

Τα ψυχολογικά μας είναι ο καθρέφτης της ψυχικής μας υγείας. Θολός σε κάποια σημεία, γδαρμένος σε κάποια άλλα, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Η ψυχική υγεία αφορά σίγουρα στην απουσία ψυχικής νόσου, παθολογικού άγχους και θλίψης. Αλλά είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά.

Ειναι η ικανότητά μας να τα βγάζουμε πέρα με τα καθημερινά μας προβλήματα, να είμαστε λειτουργικοί, να ζούμε αρμονικά με την οικογένεια και τους φίλους μας, να αισθανόμαστε ότι η ζωή μας έχει νόημα και αξία. Ψυχική υγεία σημαίνει να βιώνουμε θετικά συναισθήματα, να έχουμε ελπίδα και αισιοδοξία, ενδιαφέρον και αγάπη για τη ζωή.

Ψυχική υγεία είναι επίσης η ικανότητά μας να αντέχουμε τα αρνητικά συναισθήματα, να μπορούμε να προσαρμοστούμε και να διαχειριστούμε τις δυσκολίες της ζωής, να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και να γινόμαστε πιο ανθεκτικοί.

Η ψυχική μας υγεία δεν είναι κάτι ασαφές και αόριστο. Είναι σφιχταγκαλιασμένη με τη σωματική μας υγεία και εξίσου πολύτιμη. Ας δούμε πώς μπορούμε να την προφυλάξουμε και να την ενισχύσουμε.

Φροντίζοντας το ταίρι της

Η υγεία είναι μία και εμείς είμαστε ένα. Φροντίζοντας το σώμα μου φροντίζω την ψυχική μου υγεία, γιατί συχνά τα προβλήματα στο σώμα μου αντικατοπτρίζουν τους αγώνες που δίνω μέσα μου.

Να τρώω υγιεινά, να περπατώ, να βρίσκομαι στην εξοχή, να γυμνάζομαι είναι δραστηριότητες που θα βελτιώσουν τη φυσική μου κατάσταση, θα ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μου και θα προάγουν την ευεξία μου. Κάθε κίνηση με λίγη ένταση, ένα γρήγορο βάδισμα, ο χορός, δημιουργεί μια κινητοποίηση στο σώμα μου, σαν μικρές σταγόνες δύναμης να κολυμπούν στο κορμί μου και το γκρίζο φαίνεται πιο φωτεινό, εγώ πιο δυνατός και η ζωή καλύτερη.

Ρίξτε λοιπόν μια γυροβολιά, αν δεν σας αρέσουν τα γυμναστήρια ή ανεβοκατεβείτε μια σκάλα.

Περπάτημα: Τα 5 οφέλη για την ψυχική και σωματική σου υγεία

Χαμηλώστε την ένταση των σκέψεων

Αφού βρήκαμε πρόγραμμα για το σώμα, ας ασχοληθούμε λίγο με το μυαλό, αυτόν τον βασανιστή της ζωής μας.

Το μυαλό μας τρέχει στο παρελθόν, να μας θυμίζει συνέχεια τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα, αλλά και στο μέλλον να μας τρομάζει με όλα τα σενάρια καταστροφής και ολέθρου. Κουραστικό αυτό το πηγαινέλα και δεν βρίσκουμε και τον διακόπτη να το κλείσουμε για λίγο.

Θυμάστε πώς καταφέρατε να ξεχάσετε εκείνο το ζευγάρι παπούτσια που θέλατε πολύ; Βρήκατε ένα άλλο που θέλατε περισσότερο. Η σκέψη δεν αδειάζει από μόνη της, της βάζεις κάτι άλλο να σκέφτεται. Καλός τρόπος, μικρής διάρκειας.

Θυμηθείτε τώρα πώς αποδομήσατε εκείνον τον ψεύτη που σας πούλαγε έρωτα. Τον τσεκάρατε μία φορά, δύο φορές... καταλάβατε ότι λέει ψέματα και σταματήσατε να τον εμπιστεύεστε. Ας ελέγξουμε με τον ίδιο τρόπο και τις καταστροφικές σκέψεις. Λένε αλήθεια; Ή μήπως εκφράζουν τον μεγαλύτερο φόβο σας. Τα σενάριά τους είναι τα πιο πιθανά ή μοιάζουν με ταινία επιστημονικής φαντασίας; Έχουν επαληθευτεί στο παρελθόν; Σπάνια οι σκέψεις περνούν με επιτυχία αυτή τη δοκιμασία. Συνήθως αποτυγχάνουν στο τεστ. Την επόμενη φορά που θα εμφανιστούν, δώστε τους το όνομα του λεγάμενου (ή της λεγάμενης) και καλωσορίστε τις. Λογικά θα σας πιάσουν τα γέλια και θα σταματήσετε να τις εμπιστεύεστε. Καλύτερος τρόπος, θέλει λίγο κόπο παραπάνω.

Θα πω έναν ακόμη. Αφήστε τις σκέψεις να υπάρχουν, μην τις πολεμάτε, μην μπείτε σε κουβέντα μαζί τους. Κλείστε για λίγο τα μάτια σας όταν σαν πολιορκούν και παρατηρήστε την αναπνοή σας. Αφήστε τις να πηγαινοέρχονται όπως βλέπετε παιδιά που παίζουν στην πλατεία. Δεν πάτε να τα πιάσετε, δεν τα μαλώνετε που τρέχουν, δεν τα κρίνετε. Μείνετε στην αναπνοή, δέκα λεπτά, δύο φορές τη μέρα, δύο μικρά διαλείμματα που σιγά σιγά θα κάνουν τις σκέψεις να απομακρύνονται και αν ξεθωριάζουν όση ώρα εσείς θα γεμίζετε ενέργεια και δύναμη.

Βιώστε τα συναισθήματά σας

Ας συμφιλιωθούμε με τα συναισθήματα. β. Είναι μέρος της ζωής, άρα κάτι φυσικό για το οποίο είμαστε ικανοί και προετοιμασμένοι. Δεν θα χαθούμε μέσα τους, δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Σκεφτείτε ότι τα κρατάτε στα χέρια σας, ένα μικρό σακουλάκι. Ανοίξτε μια τρύπα και αφήστε το να αδειάσει λίγο λίγο. Συμβαίνει όταν τους επιτρέψετε να σας κατακλύσουν, όταν τους δώσετε όνομα και τα μοιραστείτε με τους σημαντικούς σας ανθρώπους.

Επενδύστε στις θετικές σας σχέσεις

Στραφείτε στους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Αυτούς που είναι η βοήθειά σας στα πρακτικά που σας στρεσάρουν, η αγκαλιά σε όσα σας πονούν. Περάστε χρόνο με όσους περνάτε καλά, γελάτε και διασκεδάζετε, με όσους σας εμπνέουν να πιστεύετε σε σας και να δυναμώνετε. Οι σημαντικοί μας άλλοι είναι οι σωματοφύλακες της ψυχικής και σωματικής μας υγείας και ευτυχίας. Ζητήστε τους να είναι δίπλα σας, αποδεχτείτε την παρουσία και την προσφορά τους. Εκφράστε τους την ευγνωμοσύνη σας για την παρουσία τους στην ζωή σας.

Προσπαθείς να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία; Αυτό που πρέπει να "κόψεις" δεν θα σου αρέσει, αλλά...

Αναζητείστε το νόημα

Τίποτε δεν μας δίνει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να ζούμε μια ζωή με νόημα. Αναζητείστε το δικό σας. Δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο, αρκεί να είναι για σας ουσιαστικό. Το νόημα ορίζει μια διαδρομή και ένα στόχο. Δίνει ουσία στον κόπο και την κούραση, αντοχή στη δυσκολία, κίνητρο και προοπτική. Κάνει την ζωή να αξίζει να τη ζει κανείς και προφυλάσσει από τις κακοτοπιές. Κανείς δεν κοιτά την λακούβα στην οποία στραβοπάτησε όταν βλέπει τον προορισμό του στο τέλος του δρόμου.

Η ψυχική υγεία βρίσκεται σε κάθε μικρό και μεγάλο στιγμιότυπο της ζωής μας. Ένα αγαπημένο μουσικό κομμάτι, λίγος προσωπικός χρόνος, το μοίρασμα στιγμών, ένα άγγιγμα, λίγες αναπνοές, ένα όραμα.

Κάθε φροντίδα σε μας είναι φροντίδα της. Η ψυχική υγεία μας αφορά όλους

Μυτσκίδου Πασχαλιά
Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας
Πιστοποιημένη θεραπεύτρια
Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
www.positiverelationships.gr