Μήπως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο;

23.09.2021
Μήπως είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο;
Το τεστ που θα σου δώσει την απάντηση

Το ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο (HSP) είναι ένας όρος που επινοήθηκε από την κλινική ψυχολόγο Elaine Aron το 1991 για να περιγράψει ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που υπάρχει στο 15 έως 30% του πληθυσμού. Το HSP αναφέρεται σε άτομα με ευαίσθητο κεντρικό νευρικό σύστημα και συνεπώς αυξημένη επίγνωση των φυσικών, συναισθηματικών και κοινωνικών ερεθισμάτων στο περιβάλλον τους.

Η έρευνα της Aron ξεκίνησε όταν ο τότε θεραπευτής της παρατήρησε την υψηλή ευαισθησία της. Η Aron άρχισε να διεξάγει μελέτες εγκεφάλου για να συμπεράνει εάν η υψηλή ευαισθησία ήταν, στην πραγματικότητα, ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της ήταν σαφή: Εκείνοι που σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ HSP αποκάλυψαν μεγαλύτερο βάθος αισθητηριακής επεξεργασίας στις σαρώσεις εγκεφάλου από εκείνους που είχαν χαμηλότερη βαθμολογία. Επτά βιβλία και 20 μελέτες αργότερα, η έρευνά της βοήθησε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καταλάβουν γιατί νιώθουν ερεθίσματα πιο έντονα από τους συνομηλίκους τους.

10 λόγοι για τους οποίους αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να ανακτήσεις τη χαμένη ενέργεια

Τριάντα χρόνια μετά την επινόηση του όρου, η ευαισθητοποίηση για το HSP είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς πλημμυρίζουμε όλο και περισσότερο με εξωτερικά ερεθίσματα. Περισσότερα από 25 βιβλία έχουν συνταχθεί από ερευνητές που έχουν επεκτείνει τα ευρήματα της Aron και η Aron έχει κληθεί να προσφέρει συμβουλές για τα HSP άτομα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δουλειά της είχε απήχηση σε καλλιτέχνες και δημιουργούς των οποίων οι ευαισθησίες είναι απαραίτητες για τα προς το ζην. Η Nicole Kidman, ο Kanye West και η Alanis Morisset είναι μεταξύ των πολλών που ταυτίζονται ως HSP.

Ενώ υπάρχουν αμέτρητα πλεονεκτήματα στο να είσαι HSP, το πιο επαινεμένο είναι η δημιουργικότητα. Επειδή τα HSP έχουν οξεία ικανότητα επεξεργασίας τόσο έντονα, τείνουν να έχουν πλούσιους εσωτερικούς κόσμους που μπορούν να εκφραστούν σε πολλαπλά μέσα. Ένα άλλο είναι η προσαρμοστικότητα. Τα HSP είναι τόσο συντονισμένα με το περιβάλλον τους που μπορούν εύκολα να διαβάσουν ένα δωμάτιο και να προσαρμοστούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον βρίσκονται. Τα HSP έχουν επίσης μεγάλη τάση για ενσυναίσθηση, καθώς συχνά έχουν άμεση και βαθιά σύνδεση με αυτό που σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι και μπορούν να σχηματίσουν δεσμούς και να συνδεθούν σε βαθύ επίπεδο. Τέλος, η Aron λέει ότι η πιο απροσδόκητη δύναμη του να είσαι HSP είναι το δώρο της διαίσθησής. Οι HSP μπορούν να αξιοποιήσουν τον εαυτό τους και να έχουν πρόσβαση στο ένστικτό τους και στο ασυνείδητο μυαλό τους.

Οι 5 συνήθειες των 5 λεπτών που θα σε κάνουν ευτυχισμένη

Το επίσημο κουίζ HSP
Αν απαντήσεις "ναι" σε περισσότερες από 10 ερωτήσεις, πιθανότατα είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητο άτομο

-Φαίνεται να γνωρίζω τις λεπτότητες στο περιβάλλον μου

-Η διάθεση των άλλων ανθρώπων με επηρεάζει

-Τείνω να είμαι πολύ ευαίσθητη στον πόνο

-Βρίσκω τον εαυτό μου να χρειάζεται να αποσυρθώ κατά τη διάρκεια πολυάσχολων ημερών, στο κρεβάτι ή σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου μπορώ να έχω κάποια ιδιωτικότητα και ανακούφιση από διεγέρσεις

-Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις επιδράσεις της καφεΐνης

-Με επηρεάζουν εύκολα παράγοντες όπως τα έντονα φώτα και οι έντονες μυρωδιές

-Έχω μια πλούσια, πολύπλοκη εσωτερική ζωή

-Με ενοχλούν οι δυνατοί θόρυβοι

-Με συγκινεί βαθιά η τέχνη ή η μουσική

-Είμαι ευσυνείδητη

-Τρομάζω εύκολα

-Ταράζομαι όταν έχω πολλά να κάνω σε σύντομο χρονικό διάστημα

-Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα σε ένα φυσικό περιβάλλον, τείνω να γνωρίζω τι πρέπει να γίνει για να το κάνω πιο άνετο

-Ενοχλούμαι όταν οι άλλοι προσπαθούν να με κάνουν να κάνω πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα

-Προσπαθώ σκληρά για να αποφύγω να κάνω λάθη ή να ξεχάσω πράγματα

- Προσπαθώ να αποφεύγω βίαιες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές

- Η πείνα μου δημιουργεί μια έντονη αντίδραση, διαταράσσοντας τη συγκέντρωση ή τη διάθεσή μου

-Οι αλλαγές στη ζωή μου με συγκλονίζουν

-Το βρίσκω δυσάρεστο να συμβαίνουν πολλά ταυτόχρονα

-Βάζω πολύ υψηλή προτεραιότητα στο να κανονίσω τη ζωή μου για να αποφύγω αναστατωτικές καταστάσεις. Με ενοχλούν οι χαοτικές σκηνές.

-Όταν πρέπει να με παρακολουθούν κατά την εκτέλεση μιας εργασίας, γίνομαι τόσο νευρική που τα κάνω πολύ χειρότερα από ό, τι συνήθως

-Όταν ήμουν παιδί, οι γονείς ή οι δάσκαλοί μου με έβλεπαν ως ευαίσθητη ή ντροπαλή