Η ψυχολογική μέθοδος που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί δεν αισθάνεσαι καλά

06.09.2021
Η ψυχολογική μέθοδος που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις γιατί δεν αισθάνεσαι καλά
Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις το τρίγωνο της αλλαγής

Πόσες φορές έχεις νιώσει αναστατωμένη ή λυπημένη, χωρίς να ξέρεις ακριβώς τι φταίει; Αν βρίσκεις τον εαυτό σου συχνά σε αυτήν την κατάσταση, ήρθε ο καιρός να εξοικειωθείς με το λεγόμενο τρίγωνο της αλλαγής.

Το τρίγωνο της αλλαγής είναι ένα επαναστατικό (αλλά στην πραγματικότητα κλασικό) μοντέλο για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της αιτίας των άσχημων συναισθημάτων σου. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι ότι τα συναισθήματά προέρχονται από τρία βασικά στοιχεία: βασικά συναισθήματα, συναισθήματα αναστολής και άμυνες. Αφού κατανοήσεις καθένα από αυτά, οι επαγγελματίες λένε ότι είσαι καλύτερα εξοπλισμένη να χειριστείς τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σου.

"Το τρίγωνο της αλλαγής μας βοηθά να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας με τον πιο ανεκτό δυνατό τρόπο", λέει η ψυχοθεραπεύτρια Jennifer Silvershein. "Υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα εργαλεία που διδασκόμαστε μέσω της προσοχής, γιατί για να εφαρμόσουμε τα βήματα, πρέπει να αναγνωρίσουμε πού βρισκόμαστε στο τρίγωνο καθώς και ποιες αισθήσεις βιώνουμε". Στην ουσία, η χρήση του τριγώνου της αλλαγής σε αναγκάζει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς τι αισθάνεσαι, το οποίο είναι, φυσικά, το πρώτο βήμα.

Αυτός ο χρόνος για ενδοσκόπηση μπορεί να σε βοηθήσει να περιορίσεις τη ρίζα των συναισθημάτων σου, αντί να τα χειριζεσαι με όχι και τόσι ωφέλιμο τρόπο (όπως να τα αποφέυγεις εντελώς). "Μερικές φορές δεν δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο και χώρο να ορίσουμε πώς αισθανόμαστε", λέει η ψυχοθεραπεύτρια Michele Burstein. "Ως αποτέλεσμα, τα συναισθήματά μας συχνά ομαδοποιούνται σε έναν μεγάλο όγκο όπως 'άγχος', το οποίο ορίζεται στο τρίγωνο αλλαγής ως ανασταλτικό συναίσθημα. Το τρίγωνο αλλαγής είναι χρήσιμο γιατί μας δίνει το χώρο όχι μόνο να προσδιορίζουμε το πώς αποφεύγουμε αυτά τα συναισθήματα, αλλά μας επιτρέπει επίσης να βουτήξουμε σε αυτά που πραγματικά νιώθουμε".

Αυτή είναι η ανάλυση των τριών βασικών συναισθημάτων στο τρίγωνο της αλλαγής:
1. Άμυνες:
Αυτό περιλαμβάνει το πώς συμπεριφέρεσαι όταν αποφεύγεις τα βασικά ή ανασταλτικά συναισθήματα. "Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω σαρκασμού, υπερβολικής δουλειάς κλπ", λέει η Silvershein. "Είναι οτιδήποτε μας επιτρέπει να αποφύγουμε να βιώσουμε ένα συγκεκριμένο συναίσθημα που μας δυσκολεύει".

2. Βασικά συναισθήματα: Αυτά είναι τα μεγαλύτερα συναισθήματα που περιγράφουν πώς βιώνεις κάτι. "Είμαστε πιο εξοικειωμένοι με αυτά, καθώς περιλαμβάνουν συναισθήματα όπως φόβο, ενθουσιασμό, αηδία, χαρά, θλίψη και θυμό", λέει η Silvershein. "Μας ενημερώνουν για το περιβάλλον μας και πώς το βιώνουμε". Σηματοδοτούν στο μυαλό και το σώμα πώς να αντιδράσεις ανάλογα (όπως το να νιώθεις φόβο και στη συνέχεια να απομακρύνεσαι από την κατάσταση).

3. Ανασταλτικά συναισθήματα: "Τα ανασταλτικά συναισθήματα είναι ένα από τα τρία πράγματα: άγχος, ενοχές ή ντροπή", λέει η Silvershein. "Είναι αρνητικά και μας επιτρέπουν να αποφύγουμε να νιώσουμε το βασικό συναίσθημα. Αυτό μπαίνει στο παιχνίδι όταν κάνουμε κάτι που ξέρουμε ότι οι άλλοι δεν το εγκρίνουν ή δεν το βρίσκουν κατάλληλο".

Για να χρησιμοποιήσεις το τρίγωνο, προσδιόρισε πού βρίσκεσαι σε αυτό και πού θέλεις να πας Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις καλύτερη πρόσβαση στην πιο ανοιχτή καρδιά σου, την αυθεντική σου κατάσταση, που καλύπτει συναισθήματα όπως ηρεμία, σύνδεση, συμπόνια, σιγουριά και θάρρος. Το πιο σημαντικό, είναι οτι θα μπορείς να βρεις την έξοδο σε αυτήν την απογοητευτική κατάσταση του να μην γνωρίζεις πώς πραγματικά αισθάνεσαι.