Γιατί το να βρίσκεσαι κοντά στο νερό μπορεί να είναι το κλειδί για την ευτυχία

02.07.2021
Γιατί το να βρίσκεσαι κοντά στο νερό μπορεί να είναι το κλειδί για την ευτυχία
Η επιστήμη μας δίνει ακόμη ένα λόγο να επισκεφθούμε την παραλία

Η θάλασσα είναι ένα στοιχείο της φύσης που πολλοί αισθάνονται να τους κάνει καλό - και αυτό πλέον επιβεβαιώνεται και από την επιστήμη, που ισχυρίζεται ότι το να είμαστε κοντά στο νερό μπορεί να βοηθήσει την ψυχική μας υγεία με πολλούς τρόπους.

Οι 5 συνήθειες των 5 λεπτών που θα σε κάνουν ευτυχισμένη

"Οι άνθρωποι λατρεύουν να βρίσκονται κοντά στο νερό επειδή έχει κάτι το εγγενώς χαλαρωτικό", λέει η Sanam Hafeez, νευροψυχολόγος και μέλος της σχολής στο Πανεπιστήμιο της Columbia. "Ίσως σε μερικούς, το νερό να τους ταξιδεύει πίσω στην παιδική τους ηλικία. Τα υδάτινα σώματα έχουν μια ονειρική ποιότητα, σαν τα σύννεφα, και μας επιτρέπουν να δούμε διαφορετικά σχήματα και να φανταστούμε απεριόριστες δυνατότητες. Το να κοιτάζουμε και μόνο το νερό επιτρέπει στο μυαλό μας να είναι ήρεμο και γαλήνιο".

Το 2016, ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσαν μια μελέτη σχετικά με τις "ηρεμιστικές και επιπτώσεις της φύσης στους ανθρώπους". Οι ερευνητές μέτρησαν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων καθώς παρακολούθησαν διάφορες δεξαμενές ψαριών: ένα άδειο, ένα μερικώς γεμισμένο με ψάρια και φυτά, και το τελευταίο με διπλάσιο αριθμό ζώων. Η μελέτη διαπίστωσε, κατά μέσο όρο, πως "οι επισκέπτες έμειναν περισσότερο μπροστά από ένα έκθεμα όταν περιείχε το μεγαλύτερο επίπεδο θαλάσσιας ζωής", υποστηρίζοντας την υπόθεση της ομάδας ότι "οι άνθρωποι κέρδισαν περισσότερα οφέλη από το έκθεμα όταν ήταν πλήρως εφοδιασμένο. "Ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι διαπιστώθηκε επίσης ότι ακόμη και το να κοιτάζεις μια άδεια δεξαμενή γεμάτη με νερό είχε κάποια θετική ψυχολογική επίδραση, που σημαίνει ότι μόνο το νερό κάνει κάτι στην ψυχή μας".

Οι απλοί τρόποι να ασκείς την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα σου

"Το να ζεις κοντά σε νερό, δεν είναι καλό μόνο για αισθητικούς λόγους. Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία: Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να μειώσει το άγχος, να χαλαρώσει, να βελτιώσει τη δημιουργικότητα και να προκαλέσει μια γενική αίσθηση ευτυχίας", εξηγεί ο Vinay Saranga, ψυχίατρος και ιδρυτής της Saranga Comprehensive Psychiatry στη Βόρεια Καρολίνα.

Και δεν είναι οι μόνοι που είναι πεπεισμένοι για τις φαινομενικά μαγικές δυνάμεις του νερού για την ψυχική μας υγεία. Το BlueHealth, είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός αφιερωμένος στην "συστηματική διερεύνηση των επιπτώσεων που μπορούν να έχουν οι αστικές πλωτές οδούς στην υγεία. "Μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 μελέτες σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας σε 18.000 άτομα σε όλη την Ευρώπη που διερευνούν τις σχέσεις σε επίπεδο πληθυσμού μεταξύ περιοχών με θάλασσα και ανθρώπινης υγείας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι κοντά στο νερό, τόσο καλύτερα αισθάνονται.