Γιατί παίρνουμε κιλά τον χειμώνα και τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε

29.12.2020
Γιατί παίρνουμε κιλά τον χειμώνα και τι να κάνουμε για να το αποφύγουμε
Συχνά, τον χειμώνα κατηγορούμε την περίοδο των γιορτών για την αύξηση του βάρους μας και έχουμε ένα βάσιμο λόγο - τα πλούσια τραπέζια και η εορταστική διάθεση θεωρούνται ως οι απόλυτοι ένοχοι. Ωστόσο, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, δεν είναι μόνο το υπερβολικό φαγητό των χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων – έστω και με ανώτατο όριο τα 9 άτομα. Με τον περιορισμό του ηλιακού φωτός και μαζί στο παιχνίδι και τους μηχανισμούς του οργανισμού μας, η αύξηση βάρους τον χειμώνα φαίνεται όχι μόνο πραγματικό γεγονός αλλά δύσκολο να αποφευχθεί. Προετοιμάσου λοιπόν για τον επερχόμενο χειμώνα διαβάζοντας τον παρακάτω οδηγό… για να μη βάλεις παραπανίσια κιλά. Σκέψου ότι ο Χειμώνας δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά ακόμη!

Ο μεταβολισμός σου αυξάνεται

Το χειμώνα, ο μεταβολισμός σου βελτιώνεται αισθητά: το σώμα σου προσπαθεί να κάψει περισσότερη ενέργεια για να σταθεροποιήσει τη θερμοκρασία του και να παραμείνει ζεστό. Και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο φαγητό για αυτούς τους επιπλέον φόρους ενέργειας. Φυσικά, αισθάνεσαι την ανάγκη να τρως περισσότερο για να καλύψεις το νέο μεταβολικό σου ρυθμό.

Λύση: Κράτα τον εαυτό σου και το περιβάλλον σου ζεστό και άνετο, για να ελαχιστοποιήσεις τις πηγές που ξοδεύει το σώμα σου για τη θέρμανση του εαυτού σου, ώστε να μη χρειάζεσαι επιπλέον φαγητό.

Τα κύτταρα σου αποθηκεύουν περισσότερο λίπος

Μία μελέτη αποκάλυψε ότι τα λιποκύτταρά μας αντιδρούν θετικά στο φως του ήλιου. Τα κύτταρα που είναι πιο κοντά στο δέρμα, όταν εκτίθενται στον ήλιο, γίνονται μικρότερα και έτσι αποθηκεύουν λιγότερο λίπος. Έτσι, από την άλλη πλευρά, η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των κυττάρων να αποθηκεύουν λίπος, γεγονός που σε κάνει πιο δεκτική στην αύξηση βάρους.

Λύση: Κάτσε στον ήλιο όσο μπορείς. Ξύπνα νωρίτερα, ώστε να έχεις περισσότερες πιθανότητες να πιάσεις την ανατολή του ηλίου και να περάσεις περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Προσπαθείς να ζεσταθείς μέσω του φαγητού

Το κρύο μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους. Συγκεκριμένα, το φαγητό είναι ένας τρόπος για να αυξήσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου και έτσι όταν η ψύχρα σε επισκέπτεται, είναι πιθανό να ψάξεις για φαγητό. Όταν το σώμα σου μεταβολίζει κάτι, παράγει φυσική θερμότητα και έτσι θέλεις περισσότερο φαγητό για να σε ζεστάνει. Έχεις επίσης την τάση να τρως περισσότερα «εύκολα» τρόφιμα όπως ζεστά γλυκίσματα.

Λύση: Κατανάλωσε τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιώσεις - όπως πράγματα που είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες - καθώς θα σε κρατήσουν ζεστή για περισσότερο διάστημα.

Είναι λιγότερο πιθανό να ασκηθείς

Με όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, είναι αυτονόητο ότι έχεις πολύ λιγότερα κίνητρα να πας στο γυμναστήριο το χειμώνα. Ο καιρός και οι μικρότερες μέρες σε αποθαρρύνουν από το να βγεις έξω για τις συνήθεις δραστηριότητές σου. Έτσι, ο χειμερινός τρόπος ζωής, όπου δεν αισθάνεσαι την πίεση να φτιάξεις το σώμα σου για να βγεις στην παραλία και το γεγονός του ότι περνάς περισσότερο χρόνο στο σπίτι, μπορούν πραγματικά να αυξήσουν το βάρος σου.

Λύση: Κάνε ασκήσεις στο σπίτι. Προσπάθησε να αποφύγεις τον καθιστικό τρόπο ζωής (θα είναι περίπου 3 μήνες). Πρόσθεσε 20-30 λεπτά περπάτημα στο καθημερινό σου πρόγραμμα και βρες κάποιον που να το κάνεις μαζί του ώστε να παρακινείσαι.