Έρευνα: Πώς μπορείς να χρησιμοποιείς τα social media προστατεύοντας, ταυτόχρονα, την ψυχική σου υγεία

15.10.2020
Έρευνα: Πώς μπορείς να χρησιμοποιείς τα social media προστατεύοντας, ταυτόχρονα, την ψυχική σου υγεία
Η χρήση των social media για να αλληλεπιδράσουμε με τους φίλους μας είναι υπέροχη, αλλά η έκθεση μας σε έναν ανεξέλεγκτο αριθμό ταξιδιωτικών posts, ηδυπαθών selfies και φωτογραφιών φαγητού που προκαλούν φθόνο, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ανεπαρκείς για τη ζωή και την εμφάνισή μας.

Εάν αισθάνεσαι ενοχές για τα παραπάνω, οι ερευνητές προτείνουν ότι μπορεί να είναι καλύτερο για την ψυχική σου υγεία να μην επινοείς μια εξιδανικευμένη εικόνα του εαυτού σου στα social media.

Mια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο Facebook και έδειξε ότι υπάρχουν ψυχολογικά οφέλη που σχετίζονται με το να είναι κάποιος αυθεντικός όταν πρόκειται για δημοσιεύσεις και likes.

Για τη μελέτη τους οι ερευνητές ανέλυσαν για πρώτη φορά δεδομένα πάνω από 10.500 χρηστών Facebook από το 2007 έως το 2012.

Στη συνέχεια, για να μάθουν σε ποιο βαθμό οι δημοσιεύσεις τους στο Facebook αντιπροσώπευαν αυθεντικές εκφράσεις της προσωπικότητάς τους, οι ερευνητές συνέκριναν αυτοαξιολογήσεις που συνέταξαν οι χρήστες για τους εαυτούς τους, με εκτιμήσεις της προσωπικότητας των χρηστών με βάση τα ψηφιακά ίχνη που είχαν απομείνει στο Facebook, όπως επισημάνσεις «like» και δημοσιεύσεις στο Facebook.

Οι συμμετέχοντες που εκφράστηκαν με πιο αυθεντικό τρόπο στα social media βρέθηκε να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης ζωής και αυτό το αποτέλεσμα φαινόταν να είναι συνεπές σε διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας.

Στο δεύτερο μέρος της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε 90 μαθητές που δημοσίευσαν με αυθεντικό τρόπο στο Facebook για μια εβδομάδα, ενώ ακολούθησαν δημοσιεύσεις με «αυτο-εξιδανικευμένο» τρόπο, επίσης για μία εβδομάδα.

Η Erica Bailey, διδακτορική φοιτήτρια στον τομέα του management στο Columbia Business School και συν-συγγραφέας της μελέτης εξήγησε ότι μια μη αυθεντική ανάρτηση, για παράδειγμα, θα ήταν από κάποιον που ήταν εσωστρεφής και ανέβασε post για το πόσο ενθουσιασμένος ήταν που θα βγει το σαββατοκύριακο.

Η υποκειμενική ευημερία των μαθητών (σύμφωνα, δηλαδή, με τις δηλώσεις τους) βρέθηκε να είναι υψηλότερη την εβδομάδα όταν τους ζητήθηκε να δημοσιεύσουν αυθεντικά σχόλια.

«Το να ζητηθεί στους συμμετέχοντες να υπάρξουν δημοσιεύσεις με αυθεντικό τρόπο συσχετίστηκε με πιο θετική διάθεση και επιρροή και λιγότερο αρνητική διάθεση.

Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι όλα τα άτομα, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την αυθεντικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», έγραψαν οι ερευνητές.

Παραμένουμε πιστοί στον εαυτό μας

«Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες τεράστιο έλεγχο για να αποφασίσουν τα πρόσωπα που επιθυμούν να δείξουν στον κόσμο. Με αυτόν τον έλεγχο έρχεται ο πειρασμός να δημιουργήσουμε τον “καλύτερο εαυτό μας”», δήλωσε η καθηγήτρια του Columbia Business School, Sandra Matz, σε δελτίο τύπου του Columbia Business School.

«Δείχνουμε ότι αντιστεκόμενοι σε αυτόν τον πειρασμό και αντί αυτού να μοιραζόμαστε τις αυθεντικές καθημερινές μας εμπειρίες, είναι κρίσιμο όταν πρόκειται για την ικανοποίηση και την ευτυχία της ζωής των χρηστών».

Η καθηγήτρια του Columbia Business School, Sheena Iyengar, σχολίασε επίσης: «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο , το πώς κάποιος ασχολείται με τα social media, έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πώς ξεφεύγει από αυτά.

Η πιο υγιής απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος για την ευτυχία και την ευημερία του, ενώ βρίσκεται στα social media, είναι να παραμείνει πιστός στον εαυτό του και να μοιραστεί τη ζωή του όπως είναι και όχι όπως θέλει να είναι».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να ενθαρρύνει τις ναρκισσιστικές τάσεις στους εφήβους, καθώς και την αντικοινωνική συμπεριφορά σε ενήλικες, ενώ άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερβολική καθημερινή χρήση πλατφορμών όπως το Facebook και το Instagram μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχολογικές διαταραχές, δείχνοντας τη σημασία του να μπορεί να ξεφύγει κάποιος από την υπερβολική χρήση των social media.