Τρία ελαφρώς «τρομακτικά» -αλλά ανώδυνα- συμπτώματα που δείχνουν ότι μεγαλώνεις

12.07.2020
Τρία ελαφρώς «τρομακτικά» -αλλά ανώδυνα- συμπτώματα που δείχνουν ότι μεγαλώνεις
Oυ γαρ έρχεται μόνον, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και έτσι ακριβώς είναι. Ξέρουμε να "διαβάζουμε" όλα τα σημάδια, όμως; Και είναι όλα "αποδείξεις" του χρόνου που περνά και "γράφει" ακόμη και στο μυαλό μας ή απλά μια περίεργη ιδιορρυθμία που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία;

«Είναι όλα σχετικά με τις συνθήκες», λέει στο Considerable η γηρίατρος Maryjo L. Cleveland. «Όταν είσαι 25 και γεμάτη άγχος και παρκάρεις στις 7:30 το πρωί και μετά στις 5 το απόγευμα δεν μπορείς να βρεις το αυτοκίνητό σου, δεν λες, “Θεέ μου, παθαίνω άνοια!” Αλλά όταν είσαι 65 ετών, αυτό μπορεί να είναι το πρώτο πράγμα που βάζεις στο μυαλό σου».

Εάν κάτι σε ενοχλεί, είναι πάντα καλή ιδέα να το ελέγξεις με το γιατρό σου. «Τα περισσότερα συμπτώματα θα αποδειχθούν ασήμαντα, αλλά χωρίς συμβουλές από έναν γιατρό, είναι σχεδόν αδύνατο να διαχωριστεί το σημαντικό από το ασήμαντο», λέει ο παθολόγος Charles Cutler.«Επιπλέον, τίποτα δεν είναι καλύτερο για την ψυχή σου από το να ακούσεις το “οι εξετάσεις σου είναι φυσιολογικές”» προσθέτει.

Διάβασε παρακάτω για συμπτώματα που είναι πιθανώς ακίνδυνα και χαλάρωσε τους φόβους σου.

Διάβασε και αυτό: Συμβουλές ευτυχίας για γυναίκες 50+ -Και όχι μόνο δηλαδή!

Πρώτο σύμπτωμα: Ξεχνάς πράγματα

«Πολλές δυσλειτουργίες μνήμης συμβαίνουν και στους νέους», λέει η Δρ Cleveland. «Είσαι αγχωμένη, βιαστική, κουρασμένη ή έχεις πιει πάρα πολλά ποτά. Δεν σημαίνει ότι έχεις Αλτσχάιμερ. Αν ξεχάσεις πού βρίσκονται τα κλειδιά σου, αυτό είναι ένα πράγμα. Αν ξεχάσεις τι κάνουν τα κλειδιά σου, αυτό είναι άλλο».

Λοιπόν, τι είναι φυσιολογικό; «Μπορεί να σου πάρει περισσότερο χρόνο για να μάθεις νέες δεξιότητες», λέει η Δρ Cleveland. «Συνήθιζες να θυμάσαι έναν 10ψήφιο αριθμό τηλεφώνου και τώρα είναι λίγο πιο δύσκολο. Αντιμετωπίζεις πρόβλημα με την εύρεση της σωστής λέξης, γρήγορα στη διάρκεια μιας συνομιλίας. Αυτά είναι φυσιολογικά προβλήματα μνήμης που δεν απαιτούν επίσκεψη στο γιατρό».

Μια συμβουλή είναι αν το πράγμα που δεν θα μπορούσες να θυμηθείς, έρχεται στο μυαλό σου αργότερα, λέει η γιατρός Jessica Lee. «Αν το θυμάσαι λίγα λεπτά αργότερα, αυτό σημαίνει ότι θυμάσαι τα πράγματα πολύ καλά, αλλά η ανάκλησή σου είναι πιο αργή». Εάν ανησυχείς όμως γενικότερα για τη μνήμη σου, μπορείς να συζητήσεις με έναν ειδικό.

Δεύτερο σύμπτωμα: Έχεις αίσθημα καρδιακής αρρυθμίας

Εάν είσαι 17 ετών και η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα ή παραλείπει έναν ρυθμό, μπορεί να είναι έρωτας. Εάν είσαι 55 ετών, ανησυχείς για την καρδιά σου. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι απλώς άγχος, συναίσθημα, άσκηση ή υπερβολικός καφές. Αλλά έλεγξε το αν ανησυχείς. Οι παλμοί της καρδιάς δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται. Θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού όπως η κολπική μαρμαρυγή.

Το πόσο διαρκεί μια ταχυκαρδία ή μια αρρυθμία είναι ένα σημάδι, λέει η Δρ Cleveland. «Οι όχι σοβαρές περιπτώσεις διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή ένα λεπτό, αλλά αν διαρκούν πάνω από ένα λεπτό ή λίγα λεπτά, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο», λέει. Άλλα σημάδια ανησυχίας: Εάν συμβαίνει αρκετές φορές την ημέρα και εάν συμβαίνει όχι όταν είσαι αγχωμένη ή συναισθηματική ή ασκείσαι αλλά απλά, ας πούμε, όταν κάθεσαι και παρακολουθείς τηλεόραση.

Αυτό το έχεις διαβάσει; Τέλεια μαλλιά στα 50+; 6 μυστικά για να δείχνεις 10 χρόνια νεότερη (τουλάχιστον)!

Τρίτο σύμπτωμα: Δεν μπορείς να ακούσεις οξείς ήχους

Αυτό αρχίζει να συμβαίνει στα 30 σου. «Σχεδόν όλοι αρχίζουν να έχουν απώλεια ακοής σε υψηλές συχνότητες», λέει η Δρ Cleveland. «Είμαι 51 και το έχω. Είναι φυσιολογική γήρανση, όχι πρόβλημα».

Εάν σε ενοχλούν άλλα προβλήματα ακοής, επισκέψου το γιατρό σου. «Συνήθως βλέπω μια συσσώρευση κεριού στα αυτιά η οποία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αέρα μέσω του αυτιού», λέει ο Δρ Cutler. «Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με την ακοή, αλλά μόλις αφαιρεθεί το κερί, το πρόβλημα επιλύεται».