Αγχώδεις διαταραχές: Σε ποια ηλικία πρέπει οι γυναίκες να κάνουν τον πρώτο προληπτικό έλεγχο

18.06.2020
Αγχώδεις διαταραχές: Σε ποια ηλικία πρέπει οι γυναίκες να κάνουν τον πρώτο προληπτικό έλεγχο
Οι γυναίκες βιώνουν πληθώρα αγχωδών διαταραχών με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών στη διάρκεια της ζωής τους και πλέον οι ειδικοί συνιστούν προληπτική εξέταση από την ηλικία των 13 ετών. Σου φαίνεται υπερβολικό; Για δες...

Η εξέταση ρουτίνας για κατάθλιψη σε ενήλικες συνιστάται από τους ειδικούς, αλλά μέχρι τώρα δεν υπήρχαν οδηγίες ελέγχου για το άγχος σε γυναίκες που, σύμφωνα με το Women's Preventive Services Initiative (Πρωτοβουλία για τις υπηρεσίες πρόληψης για τις γυναίκες), βιώνουν πληθώρα αγχωδών διαταραχών με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από αυτό των ανδρών. Πλέον όμως, το WPSI (Αμερικανικός ομοσπονδιακός συνασπισμός οργανώσεων υγείας υπό την ηγεσία του Αμερικανικού Συλλόγου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων) συνιστά στους γιατρούς να κάνουν ελέγχους για άγχος σε γυναίκες ξεκινώντας από την ηλικία των 13 ετών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που μόλις έχουν γεννήσει.

Αυτή η σύσταση, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine στις 9 Ιουνίου, έγινε προκειμένου να προωθήσει την έγκαιρη ανίχνευση διαταραχών άγχους και καταστάσεων που εμφανίζονται μαζί, όπως η κατάθλιψη και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, και ως εκ τούτου να ξεκινήσει περαιτέρω αξιολόγηση της διάγνωσης και της κατάλληλης θεραπείας (για παράδειγμα ψυχοθεραπεία και φάρμακα). Η Heidi Nelson, μια από τους συντάκτες της έκθεσης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Υγείας & Επιστημών του Όρεγκον, δήλωσε στο NPR, «Το άγχος ζει κάτω από την επιφάνεια και μπορεί να σε καταστήσει ανάπηρο, αλλά δεν εντοπίζεται εύκολα από τους κλινικούς γιατρούς. Με το να κάνουμε μερικές ερωτήσεις, έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους».

Διάβασε και αυτό: Αγχώδης διαταραχή: 9 σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Ο έλεγχος για το άγχος, μπορεί να γίνει γρήγορα χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που συμπληρώνει ο γιατρός ή ο ασθενής. Το WPSI προτείνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τις γυναίκες μια φορά τον χρόνο για να δουν αν βιώνουν αγχώδεις διαταραχές, ταυτόχρονα με την ύπαρξη κατάθλιψης λόγω του ότι αυτά τα δύο συνυπάρχουν συχνά (σχεδόν το 50% αυτών που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη διαγιγνώσκονται επίσης με αγχώδη διαταραχή).

Το WPSI σημειώνει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η συχνότητα του ελέγχου όπως και τα οφέλη και οι πιθανές βλάβες. «Επειδή οι διαταραχές άγχους μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, η έγκαιρη ανίχνευση μέσω της χρήσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου θα μπορούσε να αποτρέψει χρόνια συμπτώματα και βλάβες σε κάθε στάδιο της ζωής των γυναικών», καταλήγει η έκθεση.

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι διαταραχές άγχους μπορούν να επιδεινωθούν σε περιόδους ορμονικών διακυμάνσεων κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, η Dr Nelson συμπλήρωσε ότι οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης, καθώς και οι κοινωνικές πιέσεις γενικά, μπορούν να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος.

Τον νου μας λοιπόν. Γενικότερα!