Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα ή αργότερα από ότι συνήθως

28.01.2020
Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν κοιμάσαι μισή ώρα νωρίτερα ή αργότερα από ότι συνήθως
Η αλλαγή στη βραδινή σου ρουτίνα ύπνου μπορεί να έχει μεγαλύτερη σημασία από όση νομίζεις.

Μπορεί να είσαι από αυτές που πιστεύουν ότι μόνο οι μεγάλες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία σου όπως για παράδειγμα να γίνεις εξ ολοκλήρου χορτοφάγος ή vegan, ή να ασκείσαι πέντε ημέρες την εβδομάδα ή να πηγαίνεις για ύπνο αρκετές ώρες νωρίτερα. Όταν πρόκειται όμως για τον ύπνο, αποδεικνύεται ότι το να πας για ύπνο μόλις μισή ώρα νωρίτερα ή αργότερα μπορεί να έχει ουσιαστική διαφορά όσον αφορά στο μοντέλο του ύπνου και της ξεκούρασης.

Οι μικρές συνεχείς αλλαγές στη νυχτερινή σου ρουτίνα μπορούν να έχουν ένα νόημα, λένε οι ειδικοί, ειδικά εάν σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το πρόβλημα με την απώλεια ύπνου ή να προσαρμοστείς με τα φυσικά πρότυπα ύπνου του σώματός σου. Αν θέλεις να αλλάξεις την ώρα του ύπνου σου, είναι καλό να δώσεις προσοχή στους φυσικούς ρυθμούς του σώματός σου αλλιώς θα καταλήξεις να χρειάζεσαι ξεκούραση.

«Η μισή ώρα δεν είναι ακριβώς μια μεγάλη χρονική περίοδος για να αλλάξεις την ώρα του ύπνου σου, αλλά θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη και προβλήματα», λέει στο Βustle ο Dr Michael Breus, ειδικός στον ύπνο. Οι ειδικοί δεν συνιστούν μια καθολική αλλαγή ως προς το να πέφτεις για ύπνο νωρίτερα. Αντίθετα, λένε ότι πρέπει να αλλάξεις την ρουτίνα σου για μισή ώρα, είτε νωρίτερα είτε αργότερα, προκειμένου να προσδιορίσεις ποιο είναι το φυσιολογικό για τον ύπνο σου με βάση το σώμα σου.

Διάβασε και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου

Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη ή υποτονική, μπορεί να μην έχεις λάβει την ιδανική ποσότητα αναζωογονητικού ύπνου και μπορεί να φταίει η ώρα που πας για ύπνο. «Οι περισσότερες από εμάς κοιμούνται όχι όταν το σώμα μας το θέλει, αλλά όταν η σειρά που παρακολουθούμε στην τηλεόραση τελειώνει ή όταν ο σύντροφός μας θέλει να κοιμηθεί ή όταν νομίζουμε ότι πρέπει να κοιμηθούμε», λέει ο Dr Neil Stanley. Εάν αρχίσεις να κοιμάσαι όταν νιώθεις πραγματικά νυσταγμένη, μπορεί να αντιπροσωπεύει μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα σου - από μισή ώρα έως μερικές ώρες - αλλά θα μπορούσε να προσθέσει σημαντικά οφέλη, λέει.

Η έρευνα από τους ειδικούς του ύπνου υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς χρονότυπους ύπνου. Ο χρονότυπος είναι η έμφυτη προτίμηση του σώματός σου για ένα συγκεκριμένο κύκλο ύπνου-αφύπνισης: σε μερικούς ανθρώπους αρέσει να ξυπνούν νωρίς και να κοιμούνται νωρίς, ενώ άλλοι είναι σαν τις κουκουβάγιες που πάνε με αργούς ρυθμούς ύπνου και αφύπνισης.

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης ώρας για ύπνο που είναι κοντά στον χρονότυπό σου, είναι το κλειδί για έναν ξεκούραστο, ικανοποιητικό ύπνο. «Αν αλλάξεις τον ύπνο σου κατά 30 λεπτά για να είσαι πιο κοντά στον χρονότυπό σου, τότε πιθανότατα θα κοιμηθείς γρηγορότερα, θα φτάσεις σε βαθύ ύπνο γρηγορότερα και θα σου είναι πιο εύκολο να ξυπνήσεις», λέει ο Dr. Breus. Αν ρυθμίσεις την ώρα του ύπνου σου κατά τρόπο που να αντιτίθεται στον χρονότυπο σου, όπως για παράδειγμα να πηγαίνεις στο κρεβάτι στις 10 το βράδυ, όταν το σώμα σου δεν θέλει να κοιμηθεί πριν τις 11, πιθανότατα δεν θα δεις καθόλου οφέλη.

Όλα στον ύπνο έχουν να κάνουν σχετικά με την εύρεση του κατάλληλου χρονότυπου για εσένα και το σώμα σου, λένε οι ειδικοί.