Ονειροκρίτης: Πες μου τι όνειρα βλέπεις να σου πω τι σημαίνουν

18.11.2019
Ονειροκρίτης: Πες μου τι όνειρα βλέπεις να σου πω τι σημαίνουν
Ψυχολόγοι εξηγούν τα κοινά όνειρα που βλέπουμε όλοι και συμβουλεύουν να μην τα αγνοούμε.

Οι άνθρωποι προσπαθούσαν ανέκαθεν να λύσουν το μυστήριο των ονείρων. Oι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όνειρα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την τρέχουσα κατάσταση του ατόμου που τα βλέπει και ότι το υποσυνείδητό μας προσπαθεί να μας πει κάτι σημαντικό μέσω αυτών.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να ζήσεις περισσότερα χρόνια; Απλά σήκω από τον καναπέ

Αναμφίβολα όλοι βλέπουμε όνειρα που πάνω κάτω είναι κοινά. Αυτά τα όνειρα προκύπτουν από τα αρχέγονα ένστικτά μας, τον πολιτιστικό κώδικα, την εμπειρία των προγόνων μας και τα προσωπικά μας βιώματα. Μια ψυχολόγος και ειδική στον τομέα των ονείρων, η Patricia Garfield, τα αποκαλεί «universal dreams» (παγκόσμια όνειρα) και λέει: «Όπως ένα κακλό στιφάδο είναι πλούσιο σε τοπικά προϊόντα, τα παγκόσμια όνειρα διαφέρουν μεταξύ των λαών, αλλά όλα είναι θρεπτικές παραλλαγές του ίδιου υγιεινού γεύματος. Τα όνειρα είναι τόσο παλιά όσο η ανθρωπότητα και τόσο διαδεδομένα όσο η γη μας».

Ιδού μερικά από τα πιο συνηθισμένα όνειρα και η ερμηνεία τους

1. Πτώση
Στην ενηλικίωση, βλέπουμε στα όνειρα πιο συχνά ότι πέφτουμε από κάπου παρά ό, τι πετάμε. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ian Wallace, ένα όνειρο με πτώση συμβολίζει τον φόβο της απώλειας του ελέγχου. Ίσως κάποιες δραστικές αλλαγές να τα πυροδοτούν. Σκέψου σε ποιο τομέα της ζωής (εργασία, σχέσεις, οικονομικά, υγεία, κλπ.) αισθάνεσαι πιο καταπιεσμένη ή ευάλωτη.

Μερικοί επιστήμονες εξηγούν τα όνειρα με πτώση με απλή φυσιολογία. Καθώς το σώμα βυθίζεται στον ύπνο, το νευρικό σύστημα αρχίζει να ηρεμεί, η πίεση του αίματος και ο καρδιακός ρυθμός μειώνονται και ο κοιμισμένος εγκέφαλος σας (ειδικά αν ήταν πιεσμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας) μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη φυσιολογική αλλαγή ως κίνδυνο ή ότι πλησιάζετε τον θάνατο, επομένως σας κάνει να ξυπνήσετε ξαφνικά.

Η αντίθετη εκδοχή αυτού του ονείρου δηλαδή το να πετάς, σημαίνει ότι ελευθερώνεις τον εαυτό σου από κάποιο δύσκολο φορτίο και παίρνεις την επιθυμητή ελευθερία.

Διάβασε επίσης: Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Ιδού 5 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν

2. Αποτυχία σε εξέτασεις ή σε κάποια δημόσια εμφάνιση
Πρόκειται να δώσεις μια εξέταση και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι δεν θυμάσαι τίποτα ή δεν μπορείς να πείς μια λέξη όταν στέκεσαι μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος. Αυτά τα όνειρα μπορεί να τα βλέπουν όχι μόνο μαθητές και παιδιά του σχολείου, αλλά και άτομα που έχουν αποφοιτήσει εδώ και πολύ καιρό. Είναι πιθανό ότι είχες άγχος λίγο πριν πας για ύπνο ή ανησυχούσες πολύ για κάτι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να κάνεες ένα σύντομο διάλειμμα και να χαλαρώσεις.

3. Ελαττωματικός εξοπλισμός ή οχήματα
Προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο gadget ή συσκευή και σπάει αμέσως. Για παράδειγμα, το τηλέφωνό σου σταματά να λειτουργεί και δεν μπορείς να καλέσεις κανέναν. Σύμφωνα με την Patricia Garfield, τα όνειρα αυτά εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες και συμβολίζουν τις ανησυχίες για τις σχέσεις ή την απώλεια μιας συναισθηματικής σχέσης με κάποιον.

Όνειρα όπου προσπαθείις να χειριστείς ένα όχημα που δεν λειτουργεί καλά ή που χαλάει ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Είναι πιθανό ότι στερείσαι υποστήριξης και δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνη μια δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου.

Διάβασε επίσης: Έχεις δει την τεράστια ουλή του William στο μέτωπο: Ο ίδιος εξηγεί πώς την απέκτησε

4. Εγκυμοσύνη
Όσο περίεργο μπορεί να ακούγεται, δεν είναι μόνο γυναίκες που θα δουν όνειρα για την εγκυμοσύνη. Ο ψυχολόγος David Bedrick υποστηρίζει ότι: «Η εγκυμοσύνη συμβολίζει κάτι νέο που αναπτύσσεται μέσα μας». Υποσυνείδητα,λοιπόν, μπορεί ένα τέτοιο όνειρο να φανερώνει τη βούλησή σου να "γεννήσεις" ένα νέο συναρπαστικό δημιουργικό πρότζεκτ. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως από τη συγγραφή ενός βιβλίου έως την επισκευή ενός σπιτιού. Ήρθε η ώρα να θέσεις ένα στόχο και να δείξεις στον κόσμο πώς μπορείς να τον φέρεις εις πέρας.

Εάν δεν είσαι έγκυος στην πραγματική σου ζωή, ίσως να επιδιώκεις την εκπλήρωση μετά από ένα τέτοιο όνειρο.

5. Η καθυστέρηση
Τα όνειρα όπου τρέχεις να προλάβεις το τρένο ή που φτάνεις καθυστερημένη σε μια σημαντική συνάντηση, μπορεί να "έρθουν στον ύπνο" σου αρκετά συχνά. Σύμφωνα με τον ειδικό των ονείρων, Michael R. Olsen, μπορεί να συμβολίζουν τον φόβο μήπως χάσεις κάτι πολύ σημαντικό στις σχέσεις σου ή στην ανατροφή του παιδιού σου, για παράδειγμα. Εάν είσαι συνεχώς στρεσαρισμένη και δεν έχεις πολύ χρόνο για να ολοκληρώσεις τα πράγματα στην πραγματική σου ζωή, το υποσυνείδητό σου προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις το πρόγραμμά σου και να αφιερώσεις χρόνο σε σημαντικά πράγματα.

Διάβασε κι αυτό: Κατερίνα Ζαρίφη: «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να κλαίγεται όταν ο ίδιος επιλέγει»