Στρες στη δουλειά; 4 τρόποι για να το διώξεις χωρίς να φύγεις από το γραφείο σου

02.07.2019
Στρες στη δουλειά; 4 τρόποι για να το διώξεις χωρίς να φύγεις από το γραφείο σου
Ανεξάρτητα από το πόσο πληρωνόμαστε, πόσες ώρες δουλεύουμε και πόσο συχνά μένουμε πίσω στις προθεσμίες, υπάρχουν πολύ λίγες από εμάς που δεν αντιμετωπίζουμε συχνά εργασιακό άγχος. Είτε πρόκειται για μία έντονη διαφωνία με έναν συνάδελφο, για δάκρυα που εμφανίζονται από το πουθενά ή μια αναπάντεχη κρίση πανικού, όλες μας έχουμε έρθει με κάποιο τρόπο σε αυτό το σημείο.

Αν βρεθείς ποτέ ή ξανά σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, παρακάτω θα βρεις μερικές μικρές, αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να κάνεις το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου να επιστρέψει στην αρχική του κατάσταση χωρίς να απομακρυνθείς από τον εργασιακό σου χώρο:

Δες και αυτό: 10 tips για να παραιτηθείς σωστά από τη δουλειά σου

1. Λύγισε προς τα εμπρός
Για πολλές από εμάς, το γυμναστήριο ή η γιόγκα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσουμε μετά από μια κουραστική μέρα. Αλλά πολλές φορές, ο χρόνος είναι εναντίον μας με αποτέλεσμα να μένουμε για περισσότερη ώρα στο γραφείο, και όταν τελικά επιστρέφουμε στο σπίτι μας, να είμαστε ήδη έτοιμες για ύπνο. Τέτοιες ημέρες, η Donna Rubin, συνιδρύτρια του bodē nyc, του πρώτου στούντιο καυτής γιόγκα στη Νέα Υόρκη, συνιστά να πηγαίνουμε προς τα μπροστά... κυριολεκτικά.

Σύμφωνα με την ίδια, η κίνηση προς τα εμπρός βοηθά στη μείωση του καρδιακού ρυθμού αν έχεις άγχος, και η βαθιά αναπνοή βοηθά στην ηρεμία του κεντρικού νευρικού συστήματος. "Λύγισε προς τα εμπρός με την κοιλιά στους μηρούς και άφησε το κεφάλι σου να κρεμάσει προς το πάτωμα. Άφησε το κάτω μέρος της πλάτης σου να μαλακώσει στέλνοντας την ανάσα σου εκεί", λέει. "Προσπάθησε να κάνεις βαθιές αναπνοές και να αισθανθείς το αίμα να ρέει στο κεφάλι σου".

Δες και αυτό: LinkedIn - Όλα τα tips για να αναβαθμίσεις άμεσα το προφίλ σου!

2. Μέτρησε την αναπνοή σου
Αν η συγκεντρωμένη αναπνοή λειτουργεί για εσένα, ο διαλογισμός θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στο πώς θα περάσεις την υπόλοιπη μέρα σου. Ενώ υπάρχουν δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Headspace που μπορείς να κατεβάσεις στο τηλέφωνό σου, ο Eddie Cohen, ιδρυτής της Walden, συνιστά να βρεις μια ιδιωτική αίθουσα συνεδριάσεων ή μια άλλη περιοχή, να κλείσεις τα μάτια σου και απλά να εστιάσεις στην αναπνοή σου, μέσα και έξω.

"Αν δεν μπορείς να φύγεις από το γραφείο σου, απλά κλείσε τα μάτια σου και μέτρησε τις αναπνοές σου μέχρι το 10 και πίσω. Κάν'το για τρεις φορές", λέει ο Cohen. "Είναι μια απλή άσκηση διαλογισμού που θα σε βοηθήσει να αισθανθείς ήρεμη."

3. Γράψε
Πέρα από τις απλές ασκήσεις αναπνοής, ο Cohen λέει ότι το γράψιμο μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικό, καθώς σου δίνει την ευκαιρία να κατανοήσεις τις οδυνηρές σκέψεις στο κεφάλι σου και να τις πλησιάσεις χωρίς να αισθανθείς ταραγμένη.

"Προσπάθησε να γράψεις ακριβώς αυτό που σε ενοχλεί και να κάνεις ένα σχέδιο για να το αντιμετωπίσεις. Το άγχος μας προέρχεται από κάπου. Το γράψιμο μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις τις πηγές του στρες και της έντασης στη ζωή σου".

Δες και αυτό: 15 κόλπα που θα σε μετατρέψουν σε... guru της επικοινωνίας

4. Άκου μουσική
Μήπως να αφήσεις στο γραφείο σου ένα ζευγάρι ακουστικά; Δημιούργησε μια μουσική playlist με τραγούδια που σε κάνουν να αισθάνεσαι ευχάριστα ή σε χαλαρώνουν, για να μπορείς να την ακούς όταν χρειάζεσαι αποφόρτιση.