5 φράσεις που σε κάνουν να χάνεις το δίκιο σου

11.07.2018
5 φράσεις που σε κάνουν να χάνεις το δίκιο σου
Καλύτερα να αποφεύγεις να τις χρησιμοποιείς σε συζητήσεις

Υπάρχουν κάποιες φράσεις οι οποίες συνηθίζεται να χρησιμοποιούνται στον προφορικό λόγο και στην επικοινωνία μας με τους άλλους, οι οποίες μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό στην έκβαση της εκάστοτε συζήτησης ή και διαφωνίας.

Ο Travis Bradberry, κλινικός ψυχολόγος με ειδικότητα στη συμβουλευτική επιχειρήσεων και οργανισμών, υποστηρίζει ότι υπάρχουν 5 φράσεις που καλό είναι να μην αναφέρονται ποτέ κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, επαγγελματική ή προσωπική:

«Πάντα κάνεις/λες αυτό...» και «ποτέ δεν...»

Κανείς δεν κάνει ή λέει πάντα κάτι λάθος. Είναι επιθετικές λέξεις που ακυρώνουν αυτομάτως την πρόθεση και την προσπάθεια του οποιουδήποτε να βελτιωθεί. Αν όντως πρέπει να επισημάνεις την επανάληψη ενός λάθους, προτίμησε να πεις «φαίνεται ότι σου συμβαίνει συχνά αυτό».

«Σου έχω ξαναπεί»

Μπορεί όντως να έχεις πει κάτι αρκετές φορές και να μην εισακούστηκε. Παρ'όλα αυτά, επισημαίνοντας το έτσι, είναι σαν να υπονοείς ότι υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη. Βρες έναν καλύτερο τρόπο για να θυμάται πάντα ο άλλος τι ακριβώς του ζήτησες να κάνει ή να μην κάνει.

«Καλή τύχη»

Σε αντίθεση με το «καλή επιτυχία», είναι σαν να υπονοείς ότι για να τα καταφέρει το άλλο άτομο στην εκάστοτε δοκιμασία, θα πρέπει να είναι απλά τυχερός και ότι το μόνο που μπορεί να τον σώσει είναι η τύχη. Αντ'αυτού, προτίμησε να πεις «ξέρω ότι έχεις όλα όσα χρειάζονται για να πετύχεις».

«Εγώ ποτέ δεν θα...»

Η χρήση του «εγώ» σε μια διαφωνία η οποία αφορά μια συγκεκριμένη κατάσταση, απλώς εκπέμπει αλαζονεία. Είναι καλύτερο να πεις «δεν θα ήταν καλύτερα αν είχες κάνει αυτό;».

«Ποιος/-α νομίζεις πως είσαι;»

Καθώς όλοι μας έχουμε το δικαίωμα να πιστεύουμε ό,τι θέλουμε για τον εαυτό μας και τις ικανότητες μας, δε θα έπρεπε κανείς μας να μπλεχτεί στο προσωπικό όραμα και τους στόχους του οποιουδήποτε. Αν πρόκειται για μια ομαδική κατάσταση, στην οποία κάποιος προσπαθεί να αποδείξει την ανωτερότητα του, είναι καλύτερο να επισημάνεις πως «είσαι μέλος μιας ομάδας με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».