Μήπως ξεσπάς σε κλάματα μετά το σεξ;

21.06.2015
Κάθε φορά που κάνεις σεξ εύχεσαι να μη σου ξανασυμβεί, αλλά μάταια: πάντα μετά τον οργασμό ξεσπάς σε κλάματα. Αυτή η αψυχολόγητη αντίδραση παραξενεύει και αναστατώνει τον σύντροφό σου, ενώ εσύ δεν μπορείς να εξηγήσεις σε τι κρύβεται από πίσω.

Κάθε φορά που κάνεις σεξ εύχεσαι να μη σου ξανασυμβεί, αλλά μάταια: πάντα μετά τον οργασμό ξεσπάς σε κλάματα. Μάλιστα, αυτή η αντίδραση παραξενεύει τον σύντροφό σου και τον κάνει να ανησυχεί. Φοβάται μήπως δεν σε ικανοποίησε ή έκανε και είπε κάτι που σε ενόχλησε. Τι κι αν προσπαθείς να του εξηγήσεις πως σε στέλνει στα ουράνια με ένα και μόνο άγγιγμα του; Το κλάμα ρέει ποτάμι και αυτός νιώθει αμήχανα θεωρώντας πως σε έθιξε.

Γίνε φαν του WomenOnly και στο Facebook/ https://www.facebook.com/womenonly.gr

Μπορεί να μην το ξέρεις, αλλά αυτή είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για αρκετές γυναίκες. Συμβαίνει συνήθως κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή και είναι πιθανό να σε συνοδεύει για αρκετά μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής σου ζωής. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αν έχεις πέσει θύμα βιασμού ή έχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση, το κλάμα αιτιολογείται ως μετατραυματική αντίδραση. Ωστόσο, τα δάκρυα μετά το σεξ εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα τόσο σε γυναίκες που έχουν ζήσει κάποια τραυματική σεξουαλική εμπειρία, όσο και σε εκείνες που έχουν φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τουλάχιστον το ένα τρίτο των γυναικών πάσχει από στιγμιαία κατάθλιψη μετά το σεξ.

Φταίνε οι επιδόσεις του;

Που οφείλονται όμως αυτά τα σκαμπανεβάσματα της διάθεσης; Σε αντίθεση με όσα πιστεύει ο καλός σου το μαύρο δάκρυ που ρίχνεις μετά το σεξ και η καταθλιπτική συμπεριφορά σου δεν έχουν να κάνουν με την επίδοσή του. Η εναλλαγή της διάθεσής σου εκείνη τη στιγμή δε φανερώνει πόσο καλό ήταν ή όχι το σεξ ενώ οι αιτίες που σε κάνουν να ξεσπάς σε λυγμούς παραμένουν ένα μυστήριο.

Που μπορεί να οφείλεται;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο δεδομένου ότι δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά που οφείλεται η απότομη αλλαγή της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, οι αιτίες, ωστόσο, όπως εικάζουν μπορεί να είναι τόσο ψυχολογικές όσο και ορμονικές.

Πρόβλημα στη σχέση; Κάποιο παλαιότερο και άλυτο πρόβλημα που αντιμετώπισες με τον αγαπημένο σου μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή. Πιθανότατα πρόκειται για ζήτημα που αν και ξεχάστηκε δεν επιλύθηκε και γι αυτό έχει «κατακαθίσει» στο υποσυνείδητό σου και βγαίνει στην επιφάνεια κάθε φορά που έρχεστε σε σεξουλική επαφή. Αν και η σχέση σας φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά, ανεπίλυτα προβλήματα δημιουργούν προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή.

Φοβάσαι ότι θα σε αφήσει; Ανησυχείς συχνά μήπως ο σύντροφός σου σε αφήσει για κάποια άλλη; Ζηλεύεις τις φίλες και τις συνάδελφούς του και δεν τον αφήνεις να κάνει ρούπι δίχως εσένα; Θεωρείς ότι σε βρίσκει λιγότερο ελκυστική και νιώθεις πληγωμένη μετά από κάθε καβγαδάκι που αρχίζει με αφορμή τη γκρίνια σου; Πιθανότατα η παθολογική σου ζήλια να επηρεάζει και τη σεξουαλική σας ζωή. Η αυτοπεποίθηση σου έχει πέσει πολύ χαμηλά ενώ ούτε λόγος για αυτοεκτίμηση. Υποτιμάς τον εαυτό σου, συγκρίνεσαι με άλλες και δεν αφήνεσαι με αποτέλεσμα ακόμη και μετά το σεξ, τη στιγμή που ο σύντροφός σου σου αποδεικνύει έμπρακτα ότι σε ποθεί εσύ να αμφιβάλλεις και γι΄αυτό ασυνείδητα ξεσπάς σε λυγμούς. Μη ξεχνάς άλλωστε πως το σεξ είναι μια άκρως συναισθηματική εμπειρία για τις γυναίκες.

Παίρνεις αντισυλληπτικά; Τα αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται με τη λήψη τους έχουν ψυχολογικές παρενέργειες επιδεινώνοντας περιστατικά κατάθλιψης που ίσως αντιμετωπίζεις μετά το σεξ. Κάθε γυναίκα βέβαια αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στα φάρμακα γι΄ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου.

Είσαι εξοικειωμένη με τα συναισθήματα σου; Μελέτη Βρετανών ερευνητών έδειξε ότι οι γυναίκες που είχαν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης έφταναν συχνότερα σε οργασμό σε σχέση με όσες δεν είχαν ιδιαίτερη εξοικείωση με τα συναισθηματά τους. Κατά τον οργασμό απελευθερώνονται ορμόνες, ενδορφίνες που όπως έχει αποδειχθεί προκαλούν έκρηξη συναισθημάτων. Αυτή λοιπόν πιθανότατα να είναι και η αιτία που κάθε φορά κλαις μετά το σεξ. Είναι η απάντηση και η απόκριση του σώματος σου στον οργασμό και ένδειξη αποφόρτισης.

Κλαις μετά τον οργασμό. Και τι έγινε;

Όποια και αν είναι η αιτία το μόνο σίγουρο είναι πως δεν συμβαίνει μονάχα σε εσένα. Προσπάθησε να κατανοήσεις αν υπάρχουν βαθύτερα αίτια όπως για παράδειγμα προβλήματα στη σχέση και να τα καταπολεμήσεις. Αν πάλι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα απλά σταμάτα να το σκέφτεσαι.

Το κλάμα άλλωστε δεν σχετίζεται απαραίτητα με αρνητικές έννοιες όπως ο πόνος ή η απογοήτευση. Είναι επίσης ένδειξη χαράς, ενθουσιασμού ή απελευθέρωσης συσσωρευμένου στρες. Οπότε όσο αμήχανα και αν αισθάνεστε εσύ και ο αγαπημένος σου όταν τα δάκρυα αρχίζουν να κυλούν απλά αντιμετωπίστε το σαν κάτι φυσιολογικό.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα