Μύθοι και αλήθειες

22.02.2005
Όμορφο και σφριγηλό κορμί χωρίς άσκηση δεν γίνεται. Κλασική, αεροβική, στο νερό ή απλές καθημερινές ασκήσεις στο σπίτι, όλες οι μέθοδοι χαρίζουν ευλυγισία και χάρη. Αρκεί να έχετε διάθεση για γυμναστική!
Όμορφο και σφριγηλό κορμί χωρίς άσκηση δεν γίνεται. Κλασική, αεροβική, στο νερό ή απλές καθημερινές ασκήσεις στο σπίτι, όλες οι μέθοδοι χαρίζουν ευλυγισία και χάρη. Αρκεί να έχετε διάθεση για γυμναστική!
Αν, παρά τις προσπάθειές σας, το σώμα σας εξακολουθεί να δείχνει αγύμναστο, σταματήστε και επανεξετάστε το πρόγραμμα της άσκησης σας. Έχει και αυτή τα μυστικά της.

Αποκτήστε λεπτούς μηρούς με 100 άρσεις ποδιών κάθε μέρα.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αδύνατον να αδυνατίσετε σε συγκεκριμένα σημεία με τη γυμναστική. Βέβαια, ορισμένα προγράμματα υπόσχονται "μείωση τοπικού πάχους" με ασκήσεις που στοχεύουν στην τόνωση των ιδιαίτερα προβληματικών περιοχών όπως είναι τα πόδια ή οι γλουτοί. Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις αυτές όπως οι άρσεις ποδιών ή οι κοιλιακοί δυναμώνουν τους μυς, αλλά δεν καίνε το λίπος.
Αν θέλετε να αδυνατίσετε, επιμείνετε στην αεροβική άσκηση και αποφύγετε την κλασική γυμναστική.
Απώλεια βάρους σημαίνει καύση θερμίδων. Είναι αλήθεια ότι με την αεροβική άσκηση καίτε θερμίδες. Ωστόσο, οι κλασικές ασκήσεις γυμναστικής ή με βάρη βοηθούν και εκείνες στο αδυνάτισμα, γιατί δυναμώνουν τους μυς και δεν αφήνουν το σώμα να χαλαρώσει.
Για να είναι αποτελεσματική η αεροβική, η άσκηση πρέπει να ξεπερνά τα 15 λεπτά χωρίς διακοπή.
Τρία πεντάλεπτα κάθε μέρα είναι στην πραγματικότητα καλύτερα από ένα συνεχές δεκαπεντάλεπτο. Κάθε πεντάλεπτη αεροβική άσκηση είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματός σας και το ρυθμό του μεταβολισμού σας, λένε οι γυμναστές. Λίγη και συχνή άσκηση είναι επίσης καλή από άποψη απώλειας βάρους, γιατί το επίπεδο του μεταβολισμού σας αυξάνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι χάνετε περισσότερες θερμίδες.
Αν είστε αδύνατη, δε χρειάζεστε καθόλου άσκηση.
Λάθος! Ακόμα και οι αδύνατοι άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους και να μην είναι σε φόρμα. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί παχουλοί άνθρωποι που ασκούνται και είναι υγιείς και σε καλή φόρμα. Αν λοιπόν είστε αδύνατη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνετε λίγες ασκήσεις με βάρη για να δυναμώσετε τα κόκαλά σας, επειδή οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν τάση και για οστεοπόρωση.
Η καλύτερη ώρα για το στρέτσινγκ είναι πριν από την άσκηση.
Αν τεντώσετε ένα μυ χωρίς πρώτα να τον ζεστάνετε με ασκήσεις, έχετε πολλές πιθανότητες να τον τραυματίσετε. Αφιερώνετε, λοιπόν, πάντα, 5 με 10 λεπτά για το ζέσταμα τωμ μυών σας, πριν περάσετε σε μερικά σύντομα τεντώματα, που θα σας προετοιμάσουν για το κυρίως πρόγραμμα άσκησης. Κάθε τέντωμα πρέπει να διαρκεί 15 - 20 δευτερόλεπτα.
Αν αισθάνεστε εξαντλημένη κατά τη διάρκεια της άσκησης, πρέπει αμέσως να σταματήσετε.
Λάθος! Είναι επικίνδυνο να σταματάτε ξαφνικά μετά από έντονη άσκηση. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ζαλάδα και λιποθυμία, γιατί το αίμα δεν έχει το χρόνο που χρειάζεται για να γυρίσει από τους μυς που "δούλευαν" στον εγκέφαλο. Επίσης, θέτετε σε κίνδυνο την καρδιά σας, γιατί το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια σας και δεν μπορεί να επιστρέψει στην καρδιά. Μετά από επίπονη άσκηση, πάντα επιβραδύνετε σταδιακά, ώσπου ο καρδιακός σας ρυθμός να επιστρέψει στο κανονικό.
Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο καλύτερα.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις εξοντωτικές δίαιτες, οδηγώντας σε μείωση του ρυθμού του μεταβολισμού, ακανόνιστο κύκλο για τις γυναίκες και μειωμένη αντίσταση στις λοιμώξεις. Οι αθλητίατροι και οι εξειδεικευμένοι γυμναστές συνιστούν συνήθως 15 - 60 λεπτά αεροβικής άσκησης, τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.