Ασκήσεις Ζεν

30.05.2005
Η συγκεκριμένη γυμναστική βασίζεται στην ενεργοποίηση των τσάκρας, τα οποία είναι τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος, όπου συγκεντρώνεται η ζωτικότητά μας. Τα τσάκρας δουλεύουν πλήρως στην ηλικία των 25 χρόνων, ενώ με τα χρόνια αρχίζουν να υπολειτουργούν. Οι ασκήσεις που εφαρμόζουν οι λάμα (και τις ονομάζουν ιεροτελεστίες) στοχεύουν στην τόνωση της ενεργητικότητάς μας και την επαναφορά της στο μέγιστο επίπεδο.
Η συγκεκριμένη γυμναστική βασίζεται στην ενεργοποίηση των τσάκρας. Πρόκειται για τα επτά ενεργειακά κέντρα του σώματος, στα οποία συγκεντρώνεται η ζωτικότητά μας. Τα τσάκρας δουλεύουν πλήρως στην ηλικία των 25 χρόνων, ενώ με τα χρόνια αρχίζουν να υπολειτουργούν. Οι ασκήσεις που εφαρμόζουν οι λάμα (και τις ονομάζουν ιεροτελεστίες) στοχεύουν στην τόνωση της ενεργητικότητάς μας και την επαναφορά της στο μέγιστο επίπεδο.
Την πρώτη εβδομάδα εφαρμόστε από τρεις φορές κάθε ιεροτελεστία και από τη δεύτερη αυξήστε τον αριθμό των επαναλήψεων, μέχρι να φτάσετε τις 21. Επειδή οι κινήσεις αυτές αλληλοσυμπληρώνονται, καλό είναι να τις κάνετε τη μία μετά την άλλη, κατά προτίμηση το πρωί, για να "γεμίσετε τις μπαταρίες σας".
Πριν από την πρώτη ιεροτελεστία, όρθια, με τα χέρια κολλημένα στους γοφούς και τα πόδια σε ελαφριά διάσταση, εισπνεύστε τρεις φορές βαθιά, με την κοιλιά.
Πρώτη "ιεροτελεστία": Οξυγώνει το σώμα για να "ξυπνήσει" την ενέργεια. Η κίνηση αυτή θα δείξει το βαθμό της εσωτερικής σας τοξίνωσης: όσο πιο γρήγορα νιώσετε ζάλη, τόσο πιο "δηλητηριασμένος" είναι ο οργανισμός σας και το αντίστροφο. Αν προσπαθείτε να σταματήσετε το κάπνισμα, εφαρμόστε την άσκηση αυτή όταν σας έρχεται η όρεξη ν' ανάψετε τσιγάρο, γιατί η διέγερση της φυσικής ενέργειας σας βοηθά να αποφύγετε τα τεχνητά διεγερτικά.
Όρθια, με τα χέρια τεντωμένα σε οριζόντια θέση, τις παλάμες στραμμένες προς το έδαφος για να συλλάβουν την ενέργεια της γης, γυρίστε γύρω από τον εαυτό σας ακολουθώντας τη φορά των δεικτών του ρολογιού, επιβραδύνοντας την κίνησή σας στο τέλος κάθε περιστροφής. Στριφογυρίστε μέχρι να νιώσετε μια ελαφριά αίσθηση ζάλης. Μη σταματήσετε την κίνηση απότομα, αλλά επιβραδύνετε προοδευτικά. Καθίστε ή ξαπλώστε μέχρι να σας περάσει ο "ίλιγγος". Κάντε το πολύ 12 στροφές. Όχι περισσότερες.
Δεύτερη "ιεροτελεστία": Τονώνει τους κοιλιακούς, κάνει πιο ευλίγιστη τη σπονδυλική στήλη, δυναμώστε τα πόδια.
Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα χέρια κολλημένα στο σώμα και τις παλάμες να κοιτούν προς το έδαφος, στραμμένες ελαφρά η μια προς την άλλη. Σηκώστε τα πόδια σας τεντωμένα, σχηματίζοντας ορθή γωνία με το έδαφος και πλησιάστε τα, πάντα τεντωμένα, στο κεφάλι. Η πλάτη πρέπει να μείνει κολλημένη στο έδαφος. Κατεβάστε αργά τα πόδια σας και ξεκουραστείτε ένα λεπτό, πριν επαναλάβετε την άσκηση.
Τρίτη "ιεροτελεστία": Αυξάνει τη ζωτικότητα και την καλή διάθεση! Η άσκηση αυτή διεγείρει τα τσάκρα του λαιμού, που επιδρά στη ζωτικότητα και την καλή διάθεση.
Γονατιστή, με τα πέλματα σε θέση "τσαρούχι" και τα χέρια κολλημένα στους γοφούς, σκύψτε το κεφάλι προς τα εμπρός, με το σαγόνι στο στήθος, κι έπειτα σηκώστε αργά το λαιμό σας και ρίξτε το κεφάλι προς τα πίσω, όσο πιο πολύ μπορείτε. Τα μάτια ακολουθούν την κίνηση του κεφαλιού.
Τέταρτη "ιεροτελεστία": Διεγείρει όλα τα κέντρα ενέργειας. Η άσκηση αυτή επιδρά στα νεύρα του μυϊκού συστήματος και "ξυπνά" την ενέργεια ολόκληρου του οργανισμού.
Καθίστε με τεντωμένα τα πόδια, ίσια πλάτη και χέρια κατά μήκος του σώματος και σφίξτε όλους τους μυς σας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του προσώπου. Στηρίζοντας τα χέρια στο έδαφος, λυγίστε τα γόνατα και σηκώστε το σώμα σας σε οριζόντια θέση. Αφήστε το κεφάλι σας να πέσει προς τα πίσω, όσο πιο πολύ γίνεται. Επιστρέψτε στην καθιστή θέση. Ξεκουραστείτε για λίγο, πριν επαναλάβετε την άσκηση.
Πέμπτη "ιεροτελεστία': Αναζοωγονεί ολόκληρο το σώμα.
Γυρίστε μπρούμυτα, με πόδια τεντωμένα και ανοιχτά, πέλματα "τσαρούχι", χέρια τεντωμένα και ανοιχτά στο ύψος των ώμων. Στηριγμένη στα λυγισμένα προς τα μέσα δάχτυλα των ποδιών και τις παλάμες, με το σαγόνι στο στήθος, σηκώστε τους γοφούς σας όσο πιο ψηλά μπορείτε, έτσι ώστε να σχηματίσετε ένα ανάποδο V με το σώμα σας. Ξανακατεβείτε αργά στην αρχική στάση, σπρώχνοντας το κεφάλι σας όσο πιο πίσω μπορείτε. Το ιδανικό είναι να ξανακατεβάσετε το σώμα σας, χωρίς να αγγίξετε το έδαφος, για να διατηρήσετε τους μυς σας σε συνεχή ένταση.
Συμβουλή: Για όλες αυτές τις "ιεροτελεστίες" το έδαφος στο οποίο γίνονται δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικά κρύο, ούτε υπερβολικά σκληρό.