Γυμναστική σε στύλο: κερδίστε μαθήματα!

01.11.2010
Η αρχή έγινε από τις λατρεμένες μας σταρ του Χόλγουντ, όπως η Πάρις Χίλτον, η Κέιτ Χάντσον και η Λίντσεϊ Λόχαν που αγάπησαν το pole dancing (χορός πάνω σε στύλο). Aπό εκεί και πέρα, το Pole dancing έγινε κομμάτι του artistic fitness και πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες το δοκιμάζουν ως μορφή άσκησης και γυμναστικής! Γιατί όχι κι εσύ!

Η αρχή έγινε από τις λατρεμένες μας σταρ του Χόλγουντ, όπως η Πάρις Χίλτον, η Κέιτ Χάντσον και η Λίντσεϊ Λόχαν που αγάπησαν το pole dancing (χορός πάνω σε στύλο). Aπό εκεί και πέρα, το Pole dancing έγινε κομμάτι του artistic fitness και πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες το δοκιμάζουν ως μορφή άσκησης και γυμναστικής! Γιατί όχι κι εσύ!

Γενικά ιστορικά στοιχεία για τις ρίζες του pole dancing:

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν πως οι ρίζες του pole dancing φτάνουν στις αρχές του αιώνα μας και συγκεκριμένα γύρω στο 1920 όπου περιφερόμενοι θίασοι προσέφεραν θέαμα με καλλίγραμμες χορεύτριες οι οποίες χρησιμοποιούσαν τον στύλο στήριξης της τέντας μέσα στην οποία έδιναν την παράσταση. Δεν έχει ακόμα βρεθεί σχέση με τα κινέζικα τσίρκα της εποχής στα οποία υπήρχε χρήση στύλου για τα ακροβατικά.

Την δεκαετία του 1950 άρχισαν να καταργούνται οι τέντες και να γίνεται θέαμα σε μπαρ της εποχής μιας και άρχισε να τυγχάνει μεγαλύτερης κοινωνικής αποδοχής.

Την δεκαετία του 1980 άρχισε να γίνεται πολύ δημοφιλές πρώτα στον Καναδά και μετά στην Αμερική σε ειδικούς χώρους ως γυμνό θέαμα (strip tease).

Ποιά είναι τα οφέλη από το pole dancing:

* Αυξάνει την αυτοπεποίθηση

* Τονώνει και δυναμώνει όλο το σώμα, ειδικά τα αδύνατα σημεία όπως οι κοιλιακοί, το στήθος, τα πόδια.

* Είναι άριστη άσκηση για όλες τις μυϊκές ομάδες και ιδανική για το γυναικείο σώμα διότι ως αντίσταση χρησιμοποιείται το ίδιο το σώμα, έτσι δεν έχουμε υπερβολική (και καμία φορά αντιαισθητική) ανάπτυξη όπως με βαράκια και τροχαλίες αλλά το σώμα φτιάχνει στο ιδανικό, φυσικό του σχήμα και μάλιστα σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

* Τονώνει ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

* Ταιριάζει τόσο πολύ με την γυναικεία ιδιοσυγκρασία ώστε να αφήνει στο τέλος μία πολύ ευχάριστη αίσθηση ικανοποίησης

* Είναι το τέλειο μέσο άσκησης για όσους έχουν βαρεθεί τα συνηθισμένα είδη γυμναστικής ή για όσους δεν τους αρέσει η γυμναστική αλλά θέλουν να φτιάξουν το σώμα τους με τον πιο ευχάριστο τρόπο.

* Είναι η πλέον ευχάριστη ενασχόληση γιατί προσομοιώνει ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις παιχνιδιού σε παιδικές χαρές, σκαρφαλώματα σε δέντρα!

Celebrities and pole dancing

Είναι μόδα τα τελευταία χρόνια να εμφανίζονται πολλές επώνυμες κυρίες της show biz επί σκηνής ξεκινώντας ή τελειώνοντας το σόου τους με κινήσεις σε στύλο.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με τραγουδίστριες και ηθοποιούς που εμπλουτίζουν τις εμφανίσεις τους με τον στύλο ακόμα και στην Ελλάδα.

Ξεκινούν από την περιβόητη σκηνή της Marilyn Monroe μέχρι την Sheila Kelley στο dancing at the blue iguana. Επίσης η Rima Fakih απασχόλησε περισσότερο τα μέσα όχι μόνο επειδή ήταν η νικήτρια του Miss USA 2010 αλλά επειδή είχε κερδίσει και διαγωνισμό pole dancing προ τριετίας.

Το pole dancing ως άθλημα

Στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές διοργανώσεις, εθνικές και παγκόσμιες, από τις τοπικές ομοσπονδίες και άλλες νόμιμες ενώσεις, άριστα οργανωμένες με αθλητές και αθλήτριες παγκοσμίου επιπέδου και πασίγνωστους στον χώρο μας. Ο στόχος όλων των παραγόντων είναι να μπει δυναμικά το pole dancing στον χώρο του παγκοσμίου αθλητισμού ως άθλημα και τέχνη με απώτερο σκοπό την ένταξή του στην Ολυμπιακή οικογένεια.

Για το λόγο αυτό γίνεται μία μεγάλη νομική προσπάθεια να συμπεριληφθεί ως a test event στους προσεχείς Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012. Γι’αυτό στους νέους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν αθλητές και παράγοντες συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση γυμνού ή γδυσίματος. Ταυτόχρονα προτείνεται η στόχευση στην αυστηρά αθλητική και τεχνική μορφή του είδους αυτού.

Ο πρώτος παγκόσμιος επίσημος ερασιτεχνικός διαγωνισμός "Miss Pole Dance World" έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2005 και νικήτρια ανεδείχθη η Γιαπωνέζα Reiko Suemune. Ήταν το πρώτο επίσημο βήμα ? πρόκληση να βγει πλέον το pole dancing από το μόνο χώρο όπου γίνονταν ως τότε εκδηλώσεις, τις amateur nights στα strip clubs. Η επόμενη μεγάλη εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αυστραλία "Miss Pole Dance Australia" το 2006 ενώ η περιβόητη Allegra πήρε το χρυσό στην ίδια εκδήλωση του 2010. Ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις 19 Μαρτίου του 2009 με το ?Pole Dance Federation Championship? με νικήτρια την Jenyne Buteerfly. Το 2009 έγινε στη Τζαμάικα το "Miss Pole Dance World" με νικήτρια την Αυστραλέζα Felix Cane.

Το pole dancing όπως διδάσκεται σήμερα:

Είναι πάγια τακτική των ειδικών επαγγελματιών του παγκοσμίου χώρου του "fitness" να ψάχνουν συνεχώς για νέα είδη άσκησης και χορού που θα μπορούσαν να διεγείρουν την ανάγκη των πελατών για κάτι καινούργιο ώστε να τους σηκώσουν από τους καναπέδες και να τους ξαναφέρουν στις αίθουσες.

Έτσι γεννήθηκαν κατά καιρούς διάφορα είδη άσκησης και χορού και μάλιστα μερικά από αυτά έτυχαν μεγάλης απήχησης από τον κόσμο, όπως το aerobic, το pilates, οι πλατφόρμες δόνησης (power plate) κλπ.

Το pole dancing είναι το μοναδικό νέο είδος που συνδυάζει άσκηση με χορό και αισθησιακή κίνηση μαζί κι έχει τόσο μεγάλη αποδοχή γιατί απευθύνεται τόσο στον κόσμο της άσκησης όσο και στον κόσμο του χορού. Ο τρόπος που διδάσκεται κλέβει στοιχεία και από τους δύο χώρους. Το κάθε μάθημα ξεκινάει με ένα καλό ζέσταμα για όλες τις μυϊκές ομάδες, τουλάχιστον για δέκα λεπτά και συνεχίζει με απλούς βηματισμούς και λικνίσματα γύρω από το στύλο οι οποίοι σταδιακά γίνονται πιο σύνθετοι. Ακολουθούν τεχνικές στροφών στο στύλο (spins) και αργότερα σκαρφαλώματα με διάφορες στάσεις και στο τέλος ακολουθούν συνδυασμοί όλων αυτών σαν μικρή χορογραφία. Το μάθημα τελειώνει με αποθεραπεία, αρκετές διατάσεις και ασκήσεις ελαστικότητας.

Στα προχωρημένα επίπεδα διδάσκονται εκτός όλων των άλλων και ακροβατικές ασκήσεις υψηλών απαιτήσεων με πολύ εντυπωσιακές κινήσεις, ελεγχόμενες πτώσεις και συνδυασμούς. Όλα αυτά δημιουργούν ένα απίστευτα όμορφο θέαμα για τον θεατή ο οποίος μένει άφωνος και αφήνουν ένα έντονο αίσθημα ικανοποίησης στην μαθήτρια που τα εκτελεί.

Στην χώρα μας ακόμα αφορά μόνο γυναίκες ενώ στο εξωτερικό Αυστραλία, Αμερική Αγγλία και Ιαπωνία υπάρχουν και τάξεις μόνο για άντρες. Στο Ιαπωνικό πρωτάθλημα του 2007 νικητής ήταν ο Zhang Peng, άνδρας 23 ετών.

Τι πρέπει να ξέρεις για το "JUST POLE DANCING":

Ο Νίκος Κουτσόλαμπρος είναι ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου που τόλμησε πρώτο στην Ελλάδα να εντάξει, εδώ και μία διετία, στις υπηρεσίες του το pole dancing.

Η συνέταιρός του Μαρία Συνοδινού ήταν από τις πρώτες που ξεκίνησαν ως μαθήτριες στον χώρο και μετά από την απόκτηση «ιντερνετικού» πτυχίου ανέλαβε και τα καθήκοντα της διδασκαλίας αφενός των μαθητριών, αφετέρου νέων δασκάλων οι οποίες θα καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις της σχολής.

Ο Super Διαγωνισμός:

το WomeOnly σε συνεργασία με το "JUST POLE DANCING STUDIO" σου προσφέρουν ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα γυμναστικής πάνω σε στύλο σε 20 τυχερές!

Στείλε email στη διεύθυνση [email protected] μέχρι την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010. Οι νικήτριες θα ανακοινωθούν την Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου! Στο e-mail, άφησε και ένα έγκυρο τηλέφωνο καθώς και το ονοματεπώνυμό σου.

Λίγα λόγια για το JUST POLE DANCING STUDIO

Μεσογείων 331 & Ζωοδόχου Πηγής 2, Χαλάνδρι 15231

Δίπλα από το σταθμό μετρό του νομισματοκοπείου

Τηλέφωνο 210 6748960, Κινητό 6948879351

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Νίκος Κουτσόλαμπρος, Μαρία Συνοδινού

Email: [email protected]

www.poledancing.gr


Facebook group:

The Greek Poledancing Studio https://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=127799050588145


Πάρε και μια γεύση για το "pole dancing" στο βίντεο που ακολουθεί:

Από την Κατερίνα Π.